Șeful Agenției Ucrainene pentru Prevenirea Corupției: Oligarhii ruşi trebuie „să-l învingă” pe Vladimir Putin pentru a-şi păstra averile
Şeful Agenţiei Naţionale Ucrainene de Prevenire a Corupţiei (NACP), Oleksandr Novikov, a declarat într-un interviu prin legătură video cu EFE că elitele ruse au doar o singură opţiune pentru a-şi păstra averile pe fondul sancţiunilor economice dure impuse Rusiei după invadarea Ucrainei: „să-l învingă” pe preşedintele rus Vladimir Putin.
„Singura opţiune pentru elitele economice şi politice ruse pentru a-şi păstra bunurile şi banii este să-l învingă pe Putin”, a insistat el, din biroul său din capitala ucraineană Kiev, potrivit Agerpres.
De la începutul invaziei Rusiei asupra Ucrainei, la 24 februarie, liderii lumii au impus sancţiuni economice extrem de dure împotriva Moscovei şi multe companii internaţionale au părăsit Rusia. Însă şi elitele apropiate de preşedintele rus au fost vizate.
Novikov a declarat că agenţia sa are în prezent două proiecte principale. Primul este „furnizarea de informaţii cu privire la funcţionarii şi elitele financiare şi economice ruse de către Ministerul de Externe ucrainean, pentru a impune sancţiuni în Uniunea Europeană împotriva tuturor oamenilor implicaţi în războiul din Ucraina”.
A doua idee este ca „informatori” din interiorul Rusiei şi care la rândul lor sunt implicaţi în războiul din Ucraina să-i ofere date şi să colaboreze cu guvernul ucrainean pentru ca ulterior să fie scutiţi de sancţiuni pentru participarea la aceste delicte, spune Novikov, fără a oferi şi alte detalii cu privire la acest proiect.
„Sunt 619 persoane care reprezintă elita politică şi economică rusă şi care sunt sancţionate în diferite jurisdicţii. Suntem convinşi că, pentru a pune capăt războiului şi a nu permite ca aceste lupte să ajungă să se desfăşoare pe teritoriul Uniunii Europene şi al altor ţări ex-sovietice trebuie să sporim presiunile în ceea ce priveşte aplicarea sancţiunilor”, apreciază Novikov. care spune că cifra de 619 „poate ajunge la 6.000 de persoane” pe lista de sancţiuni, ceea ce „va obliga aceşti oameni să-l învingă pe Putin, altfel spus, să-l distrugă fizic sau să-i ia puterea”.
Novikov conduce organismul care realizează o investigaţie exhaustivă asupra conturilor oligarhilor ruşi, după care informează MAE ucrainean, care colaborează ulterior cu UE şi SUA, printre alţii, pentru a aplica sancţiuni, explică EFE.
Şeful NACP către ministrul apărării rus: Vă mulţumim că sunteţi corupţi!
O „scrisoare de mulţumire” trimisă de Novikov, la 10 martie, Ministerului Apărării rus a fost distribuită masiv după ce funcţionarul ucrainean a recurs la umorul negru pentru „a elogia eforturile” Moscovei de „a garanta înaltul nivel de corupţie din armata rusă”.
„Obiectivul acestei scrisori este de a arăta falsitatea guvernului rus, a întregului sistem, a arăta că generalii ruşi sunt slabi. Această forţă de care fac paradă în public este slăbiciune pură”, spune el, citat de EFE.
În scrisoarea sa de „mulţumire” adresată ministrului apărării rus Serghei Şoigu şi postată inclusiv în limba engleză pe pagina de internet a agenţiei pe care o conduce, Novikov a explicat că a trimis acum „scrisoarea pentru că ministrul rus încă mai are la dispoziţie un computer străin cu ajutorul cărora poate vedea fotografiile”.
„Agenţia îşi exprimă sincera gratitudine ministrului apărării Federaţiei Ruse, Serghei Şoigu, pentru contribuţia sa nepreţuită la faptul că mijloacele şi resursele ruse ce trebuiau folosite pentru atacul asupra Ucrainei au fost furate înainte chiar de a fi fost transferate la graniţa dintre cele două ţări. Prin participarea la munca metodică, sistematică şi de lungă durată privind furtul fondurilor destinate Armatei Ruse, care au fost alocate pentru dezvoltarea potenţialului armatei, Serghei Şoigu, împreună cu alţi oficiali din sectorul apărării, au contribuit la accelerarea lichidării ocupanţilor de pe pământurile statului suveran Ucraina”, a scris Novikov.
Şeful Agenţiei Naţionale Ucrainene de Prevenire a Corupţiei a menţionat – şi a exemplificat cu fotografii – cel puţin trei „hibe”ale armatei ruse.
Prima, armata ucraineană a descoperit că protecţia tancurilor ruseşti T-72 şi T-80 era fabricată din cartoane de ouă.
A doua, că vestele „antiglonţ” ale forţelor ruse sunt făcute din carton, în loc de plăci blindate. Astfel de veste „antiglonţ” au fost purtate de membrii echipajului vehiculului blindat rusesc Barnaul-T, capturat de armata ucraineană. „Datorită unei astfel de protecţii puternice, acum vehiculul blindat deserveşte forţele de apărare ucrainene şi ajută la combaterea agresorului”, spune Novikov în scrisoarea sa.
Iar a treia, că armata rusă foloseşte camioane ZIL-130 pentru a-şi transporta militarii. „Culoarea de un turcoaz strălucitor a camionului şi lipsa camuflajului îl fac o ţintă uşoară chiar şi pentru utilizatorul neexperimentat de armament”, remarcă Novikov.
„Totodată, mulţumiri speciale celor cărora furnizează armatei ruse raţia de alimente, a cărei dată de expirare este 2015. Din lipsă de hrană, trupele de ocupaţie ruse îşi abandonează echipamentul militar şi se predau locuitorilor din satele ucrainene pentru a putea mânca”, scrie Novikov.
Totodată, Novikov a avut şi o serie de „instrucţiuni pas cu pas” pentru militarii ruşi, al căror interes personal de a-şi salva viaţa este semnificativ mai important decât cel de a respecta ordinele comandanţilor lor, notează ironic şeful NACP. Astfel, în cazul în care traversează graniţa cu Ucraina, militarii ruşi sunt obligaţi să: ajungă la cea mai apropiată aşezare; să se îndepărteze la o distanţă sigură de echipament şi să arunce arma; să-şi ceară iertare că au trecut frontiera eludând controlul paşapoartelor; să aştepte armata ucraineană care le va permite să-şi sune mamele; să aştepte să se întoarcă acasă.
Sursa foto: Mikhail Klimentiev / RIA Novosti / AFP
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii