G4Media.ro

Șeful ANAF, după anunțul OMV Petrom că nu va plăti taxa de…

sursa foto: Site oficial

Șeful ANAF, după anunțul OMV Petrom că nu va plăti taxa de solidaritate în România: Dacă va refuza să plătească, vom veni cu o decizie de impunere, vom stabili suma care trebuie să fie plătită şi vom face executare silită

Președintele ANAF, Lucian Heiuş, a declarat că dacă OMV Petrom va refuza să plătească așa-numita taxă de solidaritate în domeniul energiei va fi executată silit.

”Dacă va refuza să plătească, vom veni cu o decizie de impunere, vom stabili suma care trebuie să fie plătită şi vom face executare silită. Dar prima dată vom verifica toate societăţile care au ca obiect de activitate aşa cum este prevăzut în OUG 186, vom verifica dacă codurile CAEN depăşesc 75% din cifra de afaceri, aşa cum prevede ordonanţa şi după aceea se va verifica modul de constituire, declarare şi achitare a contribuţiei”, a mai adăugat Lucian Heiuş.

Șeful ANAF a arătat că toate societăţile care trebuie să plătească așa numita taxă de solidaritate în domeniul energiei vor fi verificate ”la sânge”, iar dacă vor refuza să plătească, vor fi executate silit.

Primele verificări, a spus Lucian Heiuş, vineri seară, la Antena 3, vor viza cifra de afaceri.

”ANAF va verifica la sânge toate societăţile care se încadrează în prevederile Ordonanţei 186. Vom verifica în prima fază dacă în cifra de afaceri se respectă acele venituri din codurile CAEN care sunt stabilite în ordonanţă, respectiv să fie 75 % din cifra de afaceri pe acele conduri CAEN şi după aceea vom verifica dacă calculul şi cuantumul contribuţiei la solidaritate este corect declarat şi achitat”, a declarat Heiuş.

Întrebat când vor începe controalele, şeful ANAF a explicat care sunt prevederile legale. Tot el a spus că Fiscul are deja multe date despre cifra de afaceri a OMV Petrom.

”Exact cum prevede legislaţia fiscală din România. Nu putem să încălcăm o lege pentru nimeni. Legea prevede ca situaţiile financiare ale societăţilor trec spre auditare la sfârşitul lunii februarie, termenul final de declarare şi depunere a situaţiei financiare este 30 mai, iar data de depunere şi de de plată a contribuţiei de solidaritate este 25 iunie. Dar eu vă spun că nu stăm până la aceste termene, avem modalităţi de a verifica cifrele de afaceri, cu mult timp înainte. În cazul societăţii OMV vă pot spune că de la 1 ianuarie 2022 depune acea declaraţie 407 şi noi ştim în timp real toată contabilitatea şi cifrele pe care le are”, a afirmat Heiuş.

OMV Petrom a anunțat joi că nu va plăti această contribuție în România. Acționarul principal al Petrom a spus că va plăti, însă, o taxă de solidaritate de 150 de milioane de euro în Austria. Pentru nu plăti în România, OMV Petrom a explicat eniturile din extracția hidrocarburilor și rafinare nu depășesc 75% din cifra de afaceri.

„În baza rezultatelor noastre financiare preliminare aferente anului 2022 și a prevederilor acestei ordonanțe de urgență, ne așteptăm că OMV Petrom să nu intre în scopul acestei contribuții de solidaritate pentru anul fiscal 2022, având sub 75% din cifra de afaceri din sectoarele definite: extracția țițeiului, extracția gazelor naturale, extracția huilei și fabricarea produselor obținute din rafinarea petrolului”, subliniază OMV.

Ministerul Finanţelor (MF) a transmis ulterior, printr-un comunicat, că transpunerea regulamentului în legislaţia naţională vizează întregul sector energetic şi, în speţă, toate companiile care activează în domeniu.

Apoi, câteva ori mai târziu, ministrul Finanțelor a declarat: „Datele sunt cele care sunt la 31 decembrie. Vor fi auditate şi de către experţii companiei. A fost un anunţ de bursă. Eu aşa l-am interpretat. Restul, partea de declarare a impozitelor şi de colectare vine la timpul ei şi atunci ANAF va vedea dacă declaraţia e corectă, dacă se verifică. E posibil să nu fie nevoie de nicio rectificare. V-am zis e un anunţ de marketing (al OMV Petrom – n.r.). Ştiu că pentru foarte mulţi a fost o surpriză neplăcută şi modul în care am acţionat eu şi preşedintele ANAF în anul trecut. Nu am avut indulgenţă în ceea ce priveşte colectarea de taxe. (…) Mai ales că o să închidem deficitul în ţintele agreate, după cifrele din februarie”,

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

27 comentarii

  1. Am un feeling baieti ca veti bate recordul de despagubiri platite unei persoane juridice (sau fizice).
    Dati cu japca inainte 🤡

  2. Poate nu sunteti inca la curent, Ceausescu e mort 😉

  3. Oare sa fie adevarat??? Oare avem “sange” in …. Asta ar fi super tare. Vom vedea. SUCCES!

  4. Mai stie cineva ca la privatizarea Petrom din 2003 ( cred) cu OMV , profitul Petrom era la minim istoric. Petrom era plina de datorii si cu personal de peste 55’000 oameni facand-o una dintre cele mai putin profitabile firme din domeniu la acel timp. Era capusata pana la refuz de diverse firme care dupa ce ca luau motorina/benzina/gaz/produse derivate la pret sub pretul de productie , nu plateau facturile. Este deja celebru cazul de la Suplacu de Barcau cand fiul prefectului a fugit in SUA cand a aflat ca fiscul vine dupa el. Bravo OMV ca au facut Petrom o firma cu adevarat de impact European. Fara gluma ! Acum ma puteti injura.

  5. Taci tu!

  6. Că ăștia de la OMV se vor speria de voi și vor plăti în secunda 2. Ați mai făcut voi așa și cu alții și pe urmă ați pierdut in tribunal. De deștepți ce sunteți. Vezi exemplu cazul Simona Halep. A câștigat procesul cu ANAF.

  7. Heius crede ca face analize medicale daca va analiza OMV „la sange”!
    Cred ca Heius o sa se aleaga cu alte analize din partea OMV: urocultura si coprocultura! Pofta buna, Heius! 😀

    • Da, urâtă exprimare pt.un înalt funcționar al statului roman,seamănă cu un comisar al Gărzii Financiare din ani ’90 care te amenința,îți făcea control,amenda și te baga în faliment. Avem pretenția ca am evoluat ca stat dar limbajul e adresat mai mult unui asistat social dintr o cârciumă de la Cucuieti…Comunicatul asta răsuflat arata vulnerabilitățile statului roman,în special în segmentul de „executiv”.

  8. Taxa de scula. Solidaritatea e facultativa si nicidecum obligatorie. Statul roman in prostia lui a stiut doar sa ia cu japca. OMW si alte companii mari vor da in judecata statul roman si sper sa aiba castig de cauza.

  9. acel moment cand ejti sjemker si faci legi dar nu stii sa calculezi 75% dintr-o suma iar cand ala iese cu anunt pe bursa (adica, f serios si profesionist cu „anunt de marketing” cum intelege isterie de la min fin) incepi si ameninti cu impunere si executare.

    • ANAF atata stie. Daca nu ai de platit, lasa ca iti dam noi toate cele…
      Din pacate o firma mica da faliment la chestiuni de astea.
      Nu zic ca OMV e usa de biserica dar… pr0… si fudulia se platesc, cine era voinicut pe la tv?

    • Corect! F Profi ăștia din min finanțelor:)))

  10. Pur si simplu bravo

  11. Indiferent daca ministrul dacă are dreptate, OMV va plăti fix din pix. Asta după ce va bate cu pumnul în masa din sufrageria de la Cotroceni, făcând să se ascundă chelălăind toți acești așa-ziși români de bine care fura și trădează Romania de peste treizeci de ani

  12. daca legile noastre le permite sa faca asta inseamna ca la noi in casa e ceva putred Mai sint legile cu dedicatie ?

  13. pare marketing politic…uitati-va la noi, sintem duri cu austria…probabil se va constata ca nu depasesc 75% cum cere legea…🫤🫤🫤🫤🫤🫤

  14. Uraaaaa. Halal colonie România??!!

  15. Sa vedem,daca pana eventual OMV ,va platii ceva la buget,Dl, Heius nu va ,,pleca ,,in pensie !!

  16. OMV, GTFO!