G4Media.ro

Şeful Antidrog din DIICOT: ”Sunt de acord cu practica de a renunţa…

sursa foto: Pexels

Şeful Antidrog din DIICOT: ”Sunt de acord cu practica de a renunţa la urmărirea penală pentru deţinere de droguri uşoare în vederea consumului”

Procurorul Bogdan Felician Voicu, şeful interimar al Secţiei pentru combatere a traficului de droguri din DIICOT, a declarat luni la CSM că este de acord cu practica procurorilor de a renunţa la urmărirea penală pentru deţinere de droguri uşoare în vederea consumului.

El a fost audiat de Secţia pentru procurori a CSM pentru titularizarea pe post. Procurorul Voicu a fost propus de ministrul Justiţiei Tudorel Toader pentru postul de şef al Secţiei Antidrog din DIICOT. Secţia pentru procurori a CSM trebuie să dea un aviz consultativ şi numirea propriu-zisă ar putea fi făcută de preşedintele Klaus Iohannis.

Procurorul Bogdan Voicu a declarat că, numai anul trecut, procurorii DIICOT au dat soluţii de renunţare la urmărirea penală (RUP) în peste 1900 de dosare de deţinere de droguri uşoare în vederea consumului. După intervenţia ministrului Justiţiei, Tudorel Toader, care a solicitat clarificări, procurorul Voicu a precizat că nu este pentru dezincriminarea deţinerii de droguri uşoare în vederea consumului, ci doar pentru soluţionarea acestui tip de dosare cu decizii de renunţare la urmărirea penală. El a precizat şi că de la anchetarea unor simpli consumatori, procurorii au ajuns la prinderea unei întregi reţele de traficanţi.

„Legea ne obligă să investigăm atât infracţiuni de deţinere de droguri în vederea consumului propriu, cât şi de efectuare de orice altă operaţiune de traficare a unor astfel de substanţe. Repet, de la un simplu dosar, şi nu o dată s-a întâmplat chestia asta, cu mijloace specifice de investigaţie şi cu cheltuieli relativ minime, de la un dosar relativ simplu de deţinere de droguri în vederea consumului propriu a fost devoalată şi trasă la răspundere penală o adevărată grupare implicată, organizată”, a declarat procurorul Bogdan Voicu, şeful Antidrog din DIICOT.

Statistici. Potrivit celor mai recente date ale Agenţiei Naţionale Antidrog (ANA), care citează un studiu ESPAD din 2016 (The European School Survey Project on Alcohol and Other Drugs), consumul de droguri uşoare, deşi încă sancţionat penal în România, este prezent în rândurile a aproape 11 la sută dintre adolescenţi. Consumul de droguri uşoare în România este situat totuşi la valori sub media europeană.
„Acest tip de consum este mai mare în rândul băieţilor – 13,6%, faţă de 8,4% în cazul fetelor.

Dintre drogurile ilicite studiate, cel mai mare nivel al consumului este înregistrat de canabis – 8,1%. Urmează: NSP (noile substanţe psihoactive) cu 5,1%, solvenţi/ substanţe inhalante cu 3,6%, cocaină cu 3,3%, LSD sau alte halucinogene – 2,4%, ecstasy – 2,1%, heroină – 1,7%, ketamină – 1,8%, droguri injectabile – 1,3%, crack – 1,2%, amfetamine -1,1%, ciuperci halucinogene – 1,2%, metamfetamine – 1% şi GHB – 1,1%.

Comparativ cu valorile medii europene, consumul de canabis/ haşiş în rândul elevilor de 16 ani din România este de 2 ori mai mic, 8,1% faţă de 16,5%.

După canabis, pe poziţia a doua în topul celor mai consumate droguri în rândul elevilor din România se situează noile substanţe psihoactive (NSP). Astfel, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion au experimentat consumul de NSP, acest tip de consum menţinându-se la acelaşi nivel ca şi în studiul anterior, când a fost pentru prima dată măsurat.

Ca şi la nivel european, cele mai consumate NSP în rândul elevilor din România sunt cele care se prezintă sub forma amestecurilor de ierburi de fumat cu efecte asemănătoare drogurilor. În România, consumul de astfel de amestecuri a fost declarat de 2,7% dintre adolescenţi, fiind peste media europeană – 2,2%.

În ceea ce priveşte consumul de ecstasy, se observă o menţinere a consumului de-a lungul vieţii, la nivelul valorii înregistrate în studiul anterior – 2,1%, faţă de 2%”, sunt indicatorii cei mai recenţi, din 2016, prezentaţi de Agenţia Antidrog.

Legislație. Potrivit legii 143/2000 dacă cineva dă altcuiva un joint poate fi încadrat la oferire de droguri de risc. Articolul 2 din lege spune la alineatul 1: ”cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, oferirea, punerea în vânzare, vânzarea, distribuirea, livrarea cu orice titlu, trimiterea, transportul, procurarea, cumpărarea, deținerea ori alte operațiuni privind circulația drogurilor de risc, fără drept, se pedepsesc cu închisoare de la 3 la 15 ani și interzicerea unor drepturi.

La alineatul 2, legea spune: ”dacă faptele prevăzute la alin. (1) au ca obiect droguri de mare risc, pedeapsa este închisoarea de la 10 la 20 de ani și interzicerea unor drepturi”. Drogurile de mare risc sunt cocaina, heroina, etc.

Articolul 4 din lege reglementează consumul propriu. ”Cultivarea, producerea, fabricarea, experimentarea, extragerea, prepararea, transformarea, cumpărarea sau deținerea de droguri pentru consum propriu, fără drept, se pedepsește cu închisoare de la 2 la 5 ani”, se arată în legea 143/2000 privind combaterea traficului și consumului ilicit de droguri.

Foto: Pexels.com

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Singura problema ar fi ca in Romania se incadreaza la „consum propriu” indivizi prinsi cu cate 1kg!

  2. LEGALIZE!!!!

  3. fir-ati ai drequ de drogtz !!!

  4. Ciudat cu legile astea, poate prea aspre comparativ cu pedepsele coruptilor.
    Ciudat ca exista si op practica de a nu se da curs legii pe o anumita tema , cite alte legi au aceeasi punere in practica subiectiva

  5. ”Jandarmeria a decis că sunt inapt psihologic pentru ocuparea unui post de muncitor necalificat în cadrul DGJMB”, a declarat Cristian Mihai Dide.

  6. Simpatic băiatu’ , bravo lui !
    A fumat singur buchetul miresei .

  7. referitor la canabis: ar fi bine legalizarea ca in Canada unde oricine poate fuma si cumpara produsul oficial, contribuind in asa fel la dezvoltarea economiei. la puscarie tre sa stea acei indivizi care doresc distrugerea justitiei prin OUG-uri stupide si recursuri compensatorii, astia sunt criminalii adevarati

  8. „După canabis, pe poziţia a doua în topul celor mai consumate droguri în rândul elevilor din România se situează noile substanţe psihoactive (NSP). Astfel, 5,1% dintre elevii de 16 ani incluşi în eşantion au experimentat consumul de NSP, acest tip de consum menţinându-se la acelaşi nivel ca şi în studiul anterior, când a fost pentru prima dată măsurat” Si acesti tineri sunt viitorul Romaniei… (?!) Sunteti praf! Slava Domnului ca nu toti tinerii din Romania consuma droguri (fie ele si usoare!)…

    • Fie el si usoare? Drogurile usoare sunt doar preambulul consumului de substante mai tari.

    • E demontat mitul cum ca „drogurile usoare sunt doar preambulul consumului de substante mai tari”, dovedit de atatea tari unde canabisul este legal. Sunt multi oameni care fumeaza doar canabis si atat, de zeci de ani.

      Alcoolul, in schimb, e mai degraba preambulul consumului de substante tari, fiindca atunci cand esti beat, ai incredere si te avanti la prostii pe care nu le constientizezi pe moment.

      Vorbiti in cunostinta de cauza data viitoare 🙂
      informati-va!

  9. Foarte bine. Era si timpul!
    Poate in cativa ani se va si legaliza, sau macar sa se tolereze consumul, ca in Germania, America, Finlanda, Canada, Olanda, Italia si lista poate continua.
    O miscare desteapta ar fi legalizarea dupa modelul Canadei.
    Sa se deschida dispensarii oficiale, controlate de stat, contribuind astfel la dezvoltarea economiei, reducerea traficului ilegal si ganditi-va si la faptul ca nu vor mai exista copii arestati sau amendati de politisti, cu viitoruri distruse din cauza asta.

    Ganditi, nu criticati fara habar.
    Sunt mii, poate chiar milioane de consumatori in tara noastra.

    Se cunosc efectele canabisului (mai ales medicinal) si se stie ca e mai putin daunator decat alcoolul. E doar o simpla planta, consumata de mii de ani. (precum multe alte plante NATURALE)

    Daca ne uitam in trecut, multe popoare au consumat si inca consuma canabis. MII DE ANI.
    Chiar si dacii, porecliti si «călătorii prin nori» (Vasile Pârvan), «umblătorii prin fum» (I. Coman) consumau. (si nu numai asta, documentati-va)

    ATENTIE: a nu se confunda cu drogurile sintetice, spice, shopuri sau mai stiu eu ce otravuri…
    Alea trebuiesc descurajate.