G4Media.ro

(Actualizat) Autoritatea pentru Digitalizare: cetățenii României care optează în continuare pentru o…

Foto: Carte electronica de identitate / Sursa - Ministerul de Interne

(Actualizat) Autoritatea pentru Digitalizare: cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta

Update. Autoritatea de Digitalizare a României transmite câteva precizări referitoare la informația potrivit căreia „Cartea de identitate electronică vine la pachet cu o serie de beneficii şi nu este obligatorie, însă fără acest document cetăţenii nu mai pot călători în afara graniţelor ţării”. Potrivit ADR, cartea de identitate simplă nu va mai putea fi folosită ca document de călătorie în interiorul Uniunii Europene. Cu toate aceste, cartea de identitate electronică nu este obligatorie, iar cetățenii pot călători în continuare. Mai precis, pentru a putea călători în Uniunea Europeană, cetățenii României care optează în continuare pentru o carte de identitate simplă vor fi obligați să prezinte și pașaportul alături de aceasta.

Știrea inițială: Cartea de identitate electronică vine la pachet cu o serie de beneficii şi nu este obligatorie, însă fără acest document cetăţenii nu mai pot călători în afara graniţelor ţării, a afirmat, joi, preşedintele Autorităţii pentru Digitalizarea României (ADR), Octavian Oprea, la cea de-a 25-a ediţie a evenimentului Ziua Comunicaţiilor, relatează Agerpres.

„Când vorbim despre identitatea electronică, în ultima perioadă s-au speculat foarte multe informaţii mai mult sau mai puţin adevărate în zona publică. Ce e important e că această carte electronică de identitate va putea oferi cetăţeanului român posibilitatea de a interacţiona în format digital cu instituţiile publice şi asta alături de alte două proiecte pe care Autoritatea pentru Digitalizarea României le implementează. E vorba despre nodul eIDAS care va permite comunicarea datelor dintre instituţiile guvernamentale din România împreună cu toate celelalte instituţii de la nivel european. Practic, identitatea noastră va putea circula în toată Uniunea Europeană şi identitatea celorlalţi cetăţeni europeni va putea fi recunoscută de instituţiile publice din România”, a subliniat Oprea.

Acesta a adăugat că procesul de identificare electronică va fi completat de platforma software centralizată PSCID, prin care, cu o logare unică, fiecare cetăţean din România poate naviga în orice platformă electronică.

„(…) ca şi completare a acestui proces de identificare electronică a cetăţeanului român, Autoritatea pentru Digitalizarea României are, în acest moment, în implementare proiectul PSCID, platforma software centralizată de identitate digitală care va acţiona ca poartă unică de intrare în toate platformele de e-Guvernare din România. Mai simplu: aşa cum în momentul de faţă ne logăm cu Facebook şi Gmail într-o platformă privată, ne vom putea loga cu această identitate electronică o singură dată şi vom putea naviga nestingheriţi în orice platformă electronică. Cartea de identitate electronică vine la pachet cu multe alte beneficii. Ea nu va fi obligatorie, pentru că există, din păcate, şi cetăţeni care pun la îndoială modul în care datele sunt stocate, faptul că această carte de identitate electronică le va încălca anumite drepturi, ceea ce nu e adevărat. Lor le vom putea oferi posibilitatea de a fi beneficiarii în continuare a unei simple bucăţi de plastic cu care se vor putea identifica în faţa instituţiilor publice din România, dar nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării”, a explicat şeful ADR.

În viziunea oficialului, România se află în topul mondial în ceea ce priveşte viteza la Internet.

„Ziua de astăzi este despre companiile private din zona telecom care au reuşit să performeze şi să ducă România într-un punct cu care noi ne mândrim în lume. România e în top la nivel mondial atunci când vorbim de viteza internetului. Ziua de astăzi este despre Serviciul de Telecomunicaţii Speciale care, încă din 1992, veghează asupra respectării principiului democratic în România şi asupra siguranţei noastre. E vorba despre componenta de comunicaţii care a plecat spre Ministerul Cercetării şi care, de-a lungul timpului, a reuşit să ducă informaţia de la instituţiile de presă, de la Societatea Română de Radiodifuziune, de la Televiziunea Română direct către cetăţean şi să-l menţină foarte bine informat”, a menţionat Octavian Oprea.

Conform datelor ADR, proiectul privind crearea Platformei Software Centralizată pentru Identificare Digitală – PSCID este cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR), prin Programul Operaţional Competitivitate (POC) 2014-2020, Axa Prioritară 2 – Tehnologia Informaţiei şi Comunicaţiei (TIC) pentru o economie digitală competitivă.

Valoarea proiectului se ridică la aproximativ 99,94 milioane de lei, din care circa 84,3 milioane de lei reprezintă finanţare nerambursabilă din FEDR, prin POC, valoare eligibilă nerambursabilă din bugetul naţional de 13,649 milioane de lei şi cofinanţare eligibilă din partea ADR de aproape două milioane de lei.

Perioada de implementare este 1 septembrie 2020 – 31 august 2023.

Reprezentanţi ai instituţiilor publice (Ministerul Cercetării Inovării şi Digitalizării, ANCOM, ADR, STS) şi actori relevanţi din mediul privat (Ericsson, Huawei, Orange România, Digi România, Telekom România, Vodafone România) participă, joi, la ediţia cu numărul 25 a conferinţei Ziua Comunicaţiilor, organizată în sistem hibrid.

Citește și:

Bode: Românii vor putea solicita cartea de identitate electronică din luna august

Sursa foto: Ministerul de Interne

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

45 comentarii

  1. Va faceati griji ca va baga cipul in vaccin, uite cum veti fi restrictionati, nu mai iesi din tara fara sa fi cipat si amprentat.

    • tu iti faceai griji nu noi

    • e fals prin omisiune si aberatie – nu mai creati confuzie Guvernul Citu are nevoie de liniste sa gandeasca. MAI zice ca aiurea, poti calatori mai departe cu bolentinul de indentitate in continuare

  2. Si daca cineva imi fura C.I asta,poate face orice tranzactie vrea el?

    • Presupun ca nu ai nici card bancar, ma mir ca esti conectat la internet ca sa scrii aici. Ba louserilor din moment ce ai net pe telefon, laptop, TV datele voastre sunt deja colectate, banca deja v-a vandut datele inainte de GDPR asa ca nu va mai lamentati aiurea pt o carte de identitate. Ce tranzactie sa faca? Se mearga la doctor cu ea ca doar nu o sa ai bani pe buletin …

    • probabil va avea pin

    • probabil va avea pin

  3. Ce chestie dom-le. In mod inexplicabil si dintr-o regretabila eroare cetatenii treceau granita cu CI necipat pina acum. Se sperie mintea cind se gindeste la asa ceva.
    Dar gata, toate oile vor fi marcate, sa nu se mai miste care-ncotro, cum vrea muschii fiecareia, fara sa stie oamenii destepti care au grija de binele lor.

    • Șoșoc mic, te sperie că te -urmărește ăia-, dar uiți că ăia te pot urmări și găsi și acum, dacă vor. Sau tu folosești telefonul public, nu mobil? Vai de mințile voastre de fricoși de cip și de vaccinuri. Sunteți fix ăia cărora nu le-a plăcut școala, dar azi sunt mari epidemiologi de canapea :)))))

    • Exact pro stea, nu mi-a placut, n-am decit vreo 18 ani de scoala.
      Scrii ca sa n-adormi asa-i? E bine sa fii id iot util?

    • Bai C|Cos dar plasticele astea de acum ce au?

    • Dar ce era in neregula cu TV cu tub????
      Dar ce era in neregula cu caruta?????
      Dar ce era in neregula cu telefonul fix??
      …….
      ……

    • Din cate stiu eu pasapoartele din prezent sunt cu cip sau poate nu stiiu bine deci oricum erau verificati oamenii dupa cip si pana acum, e mai simplu de verificat si previi trecerea infractorilor si teroristilor. Oamenii cinstiti de ce sa se teama pentru ei e un avantaj ca nu mai stai la cozi la verificare.

    • Există pașaporte pentru toate gusturile

    • @Flav – Hai, ca m-am lamurit, esti postac… pasapoartele sunt biometrice! Ai o singura optiune – pasaportul temporar pe care nu poti sa il folosesti in multe tari din afara UE (incearca tu sa iti iei viza de SUA cu ala temporar…)

    • lasa asa, ca e mai bine – ce atata trambaleala?

  4. „nu vor mai putea călători în afara graniţelor ţării” – Il anunta pe sefu’ cineva ca exista pasaportul? 🙂

  5. Ce rost are sa ne modernizam?!?
    Cum mai spargem noi seminte la scara blocului fara sa ne urmareasca NASA si Bill Gates?!?!
    Strigator la cer!

  6. Este toate ciudat pentru călătorii venind din restul UE, sa fii controlat la intrare/ieșire (vame terestre) in țara Dv.
    O reminiscenta a comunismului, care și-a lăsat profund amprenta in Romania și Bulgaria.

  7. Nu se va mai putea calatori in strainatate fara ea? Fals. Se va putea cu pasaportul ca si pana acum.

  8. Nu e obligatoriu si poti calatori cu pasaport numai ca pasapaortul costa mult si cartea de identitate va costa mult mai puțin si e valabila pe 10 ani. La fel cum poti calatori cu test covid in loc de vaccin dar vaccinul e gratis.

  9. Niste martalogi astia sunt in stare sa inventeze dosarul cu sina si cop sa spuna ca fac digitalizare…

  10. Adica daca ai o carte de identitate valabila inca 5 ani ei te obliga sa o schimbi in tegim de urgenta cu una noua ca sa mai poti iesi din tara. Hai ca asta e tare. Sa vedem cum vor face fata la o astfel de obligatie . Cel mai probabil se vor forma cozi interminabile, oameni care vor veni de prin italia, spania sa-si refaca cartile de identitate desi ele sunt valabile si tot felul de probleme. :)))

    • Vedeti daca aveti unguri,nemti, evrei, americani,etc in familie. Va faceti cetatenie si pașaport la un stat care is respecta cetatenii si nu permite accesul neautotizat la datele personale (eg. Baza de date cu toti vaccinatii, este ddosar se paote verifica), sau e pe alta frecventa si are alt format decat tehnica necesara pentru a exploata sau inlocui cipul in mod abuziv pentru ”siguranta” cetateanului.

      Acuma pe bune voi chiar nu credeti ca nu vor da ping la antenele din jur asa din cand in cand. Problema nu e trecera la frontiera. Problema e urmarirea pe net si in pe strada timp real. Pasaportul sta acasa. Buletinul daca nu-l ai la tine iti da amenda.

  11. Ca stiu eu niste useristi carora le trebuie zece cinshpe cipuri sa inteleaga ce se intampla

  12. DE CE NU DATI DRUMUL COMENTARIULUI G4 ?
    CUVINTELE ERAU ADRESATE CELOR CARE NE CONDUC ,PE CARE ,LA NAIBA ,I-AM VOTAT!

  13. Individul ăsta nehotarat e userist?!

  14. Si totusi. Nimeni nu zice daca aceleasi conditii le are un neamt sau frantuz… Ca nu m-ar mira ca politia romana, cu de la sine putere sa faca uz de o cartela si sa ne tina inchisi in tara…

    E reciproca restrictia asta pentru toti europenii sau e doar (inca) o incalcare a drepturilor noastre pe modelul comunist?

    • Va pot raspunde eu (francez) Nu exista absolut nici un control la frontierele terestre, in interiorul UE. Cartea nationala de identitate, ramane valabila 10 ani, dupa expirarea ei. Fiind gratuită (pașaportul costa 100-200€, nu mai tin minte) majoritatea nu au Pașapoarte.
      Nu avem nevoie de pasaport in 24 de tari UE (excludem tari ramase cu metalitate comunista, BG și RO, care controleaza pe oricine intrare/ieșire, la toate punctele de frontiera terestra)
      Nu avem nevoie de pașaport in DOM-TOM, fiind in tara noastra pe tot globul) Maghreb, Egypte, etc.

      Singurele 2 state unde nimeni nu intra și nu iese, fara a fi controlat, sunt Romania și Bulgaria. De aceea și sunt majoritar evitate.

  15. Problema este ca toate informatiile de pe ci vor fi stocate intr un cloud manage uit de competentii din guvern.

  16. Datele personale pot fi deja stocate undeva (n-are rost sa fie stocate in cip-ul de pe buletin) iar ca sa nu fii localizat poti sa faci un buzunaras special in tichiuta de aluminiu pe care oricum va trebui s-o porti.
    Si sa desfiintezi telefonul portabil. E mai prudent sa folosesti numai telefonul cu fir si musai in varianta cu disc. Si sa repari televizorul Rubin, ca emite mai multe radiatii decat de la un ComputerTomograf si-l bruiaza si pe Ge-cinci

  17. Ori ala de face declaratii e idiot ori ala de a pus titlul e idiot.
    Pai se va putea iesi cu pasaportul ca si pana acum. Si nu vei putea merge in Turcia sau UAE cu noua carte de identitate.
    Si da, vechiul CI era de rasul UE. Acuma sa fie in stare sa ne faca la toti noua carte de identitate in urmatorii 5 ani.

  18. a spus că se poate călători cu cele actuale, deci este oarecum știre falsă