Șeful CNCD, reacție dură după ce senatorii juriști au respins inițiativa privind parteneriatul civil între persoanele de același sex: ”O încălcare a deciziei CCR, o să votați după ce România va fi condamnată la CEDO!”
Asztalos Csaba, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării (CNCD) a reacționat dur față de respingerea de către senatorii juriști a proiectului privind parteneriatul civil între persoanele de același sex: ”O încălcare a deciziei CCR de către Comisia juridică a Senatului”.
Șeful CNCD face referire la Decizia CCR 534 din 2018, care arată la punctul 41 că „Bucurându-se de dreptul la viaţă privată și de familie, persoanele de același sex, care formează cupluri stabile, au dreptul de a-și exprima personalitatea în interiorul acestor relații și de a beneficia, în timp și prin mijloacele prevăzute de lege, de o recunoaștere legală și judiciară a drepturilor și îndatoririlor corespunzătoare (a se vedea, în acest sens, și hotărârea Curţii Constituţionale din Italia – Ordinanza n.4/2011, publicată în Gazzetta Ufficiale nr.2 din 12 ianuarie 2012)”.
Șeful CNCD le-a transmis parlamentarilor că România va fi condamnată la CEDO în absența unei asemenea legi: ”Oricărui drept îi corespunde o obligație corelativă! O să votați, după ce România va fi condamnată la CEDO! Prevăd că vom ajunge în acel punct, așa cum s-a întâmplat în cazul Italiei și Greciei, care au reglementat parteneriatul civil după o condamnare la CEDO”.
Senatorii jurişti au dat marţi raport de respingere în cazul a două proiecte care vizează parteneriatul civil, pe motiv că propunerile legislative iniţiate de parlamentari USR, PNL, UDMR, dar şi de ALDE şi un independent „nu se justifică, soluţia juridică nu rezolvă nimic şi nu răspunde niciunei nevoi sociale”, potrivit declaraţiilor senatorului social-democrat, Şerban Nicolae, transmite Agerpres.
Zeci de parlamentari din USR, PNL şi UDMR propun în proiectul intrat în circuitul legislativ pe 31 octombrie ca parteneriatul civil să ofere drepturi comune cuplurilor care aleg să convieţuiască sub această formă, reglementând aspecte precum: drepturile succesorale, sancţionarea violenţei domestice, obligaţia de întreţinere a partenerului aflat în incapacitate, regimul bunurilor, recunoaşterea facilităţilor fiscale sau a beneficiilor sociale acordate de stat.
Foto: Csaba Asztalos (InquamPhotos / Octav Ganea)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii