Șeful Consiliului European: UE ar trebui să examineze finanţarea europeană pentru construcţia de garduri la graniţele sale externe / Premierul polonez acuză Belarusul de „terorism de stat”
Uniunea Europeană trebuie să se gândească dacă este pregătită să finanțeze construcția de garduri pentru a ajuta țări precum Lituania să protejeze frontierele externe ale Uniunii împotriva „atacului hibrid” din partea Belarusului, a declarat astăzi președintele Consiliului European, Charles Michel, după întâlnirea cu premierul polonez Mateusz Morawiecki, scrie Kathimerini, citată de Rador.
Charles Michel le-a explicat reporterilor că, pe baza avizului Serviciului Juridic al Consiliului European, acest lucru este posibil din punct de vedere legal, pe baza cadrului juridic european actual pentru finanțarea lucrărilor de infrastructură.
„Este o decizie care trebuie luată de Comisia Europeană, dar, în orice caz, punctul de vedere juridic al Consiliului este absolut clar”, a adăugat el.
Varşovia acuză Minskul de „terorism de stat”
La rândul său, prim-ministrul Poloniei a acuzat astăzi Belarusul de „terorism de stat” în criza provocată de concentrarea de migranți la granița dintre Polonia și Belarus, care este și granița externă estică a Uniunii Europene.
„Este clar că situaţia cu care ne confruntăm aici este o manifestare a terorismului de stat”, a declarat premierul polonez într-o conferință de presă comună cu președintele Consiliului European, Charles Michel, la Varșovia.
Mateusz Morawiecki a denunțat „răzbunarea discretă” a președintelui Belarusului, Aleksandr Lukașenko, pentru sprijinul acordat de Varșovia opoziției din Belarus.
Uniunea Europeană trebuie să blocheze zborurile din Orientul Mijlociu către Belarus pentru ca acesta din urmă să oprească fluxul de migranți care încearcă să intre în Uniunea Europeană pe la granița externă estică a Uniunii, a spus premierul polonez.
Turcia şi Rusia – monitorizate pe tema migranţilor
În plus, de notat că Rusia și Turcia se numără printre țările terțe pe care UE le monitorizează pentru posibilul lor rol în transportul ilegal de migranți în Belarus, potrivit unei declarații a purtătorului de cuvânt al Comisiei Europene, competent pentru politica externă, Peter Stano.
Întrebat în cadrul unui briefing al Comisiei cu privire la posibila implicare a Rusiei și a Turciei în situația din Belarus, Peter Stano a reiterat apelul UE către Rusia de a-și folosi influența asupra regimului Lukașenko și legăturile sale strânse cu acesta, pentru a-l convinge să înceteze această activitate „ilegală” și „inumană”.
Stano a subliniat că situaţia cu care ne confruntăm în Belarus este o „criză a migrației orchestrată de stat și creată artificial”, care nu are nimic de-a face cu valul de refugiați care a sosit în Europa în 2015 și cu care Rusia face adesea comparaţie.
În ceea ce privește Turcia, Peter Stano a spus că există un dialog constant între Comisia Europeană şi Ankara pe tema migrației, cum s-a văzut atât în primăvara lui 2020 într-o situație similară, cât și în contextul situației actuale cu Belarus. El a mai menționat că problema va fi discutată la Consiliul miniștrilor de externe ai UE din 15 noiembrie, la Bruxelles.
În final, purtătorul de cuvânt al Comisiei Europene a declarat că există mai multe rute folosite de migranţi pe radarul Comisiei Europene, iar în paralel continuă monitorizarea și evaluarea tuturor datelor disponibile.
Sursa: Kathimerini/ Rador/ Traducerea: Carolina Ciulu
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
10 comentarii