Șeful Dassault Aviation: Construirea industriei de apărare a Europei ar putea dura zeci de ani
Directorul companiei franceze Dassault Aviation a pus la îndoială noile promisiuni ale UE de a crește producția de armament în cadrul blocului, avertizând că construirea unei adevărate industrii europene de apărare ar putea dura zeci de ani, scrie FT.
Éric Trappier a exprimat miercuri scepticism cu privire la o inițiativă recentă a Bruxelles-ului de a relansa industria de apărare din regiune, inclusiv prin planuri comune de finanțare și achiziții, în contextul în care Ucraina se luptă pentru a-și satisface nevoile de armament în lupta împotriva invaziei Rusiei.
„Europa crede dintr-o dată că a lucra în domeniul apărării este un lucru bun… . Sunt încântat că există această realizare. Între această conștientizare și realitatea construirii unei industrii europene de apărare va dura mulți ani și chiar multe decenii”, a spus el.
Trappier a avertizat că Europa are încă tendința de a cumpăra de la industria de apărare din SUA, că se luptă să acționeze cu agilitate și că are în față ani de muncă pentru a îmbunătăți un lanț de aprovizionare afectat de ani de reduceri ale bugetului apărării – ceea ce a împiedicat propriile livrări ale producătorului de avioane Rafale în 2023.
Dassault este una dintre companiile europene care a beneficiat de inversarea sorții în bugetele de apărare la nivel global după ani de reduceri, comenzile sale pentru avioanele Rafale continuând să crească.
Dar cea mai mare parte a acestor comenzi, cu excepția comenzilor mari din Franța și a celor mai mici din partea unor țări precum Grecia, au venit din afara UE, din India, Emiratele Arabe Unite sau Indonezia.
Țări precum Germania și Țările de Jos au optat recent pentru avioanele F35 fabricate de Lockheed Martin în SUA, în parte pentru că acestea sunt capabile să transporte bombe nucleare americane și sunt compatibile cu acordurile NATO de partajare a armelor.
Trappier nu a fost singurul care a turnat apă rece asupra unora dintre ambițiile UE în domeniul apărării, companii precum producătorul german de muniții Rheinmetall denunțând, de asemenea, ritmul lent al procesului decizional.
Executivul a declarat că Europa trebuie să se asigure că va păstra procedurile simple în timp ce încearcă să stimuleze finanțarea pentru industrie și să nu creeze reglementări mai oneroase.
„Dacă ne uităm la economiile de război, se fac arme, nu reglementări, și avem o economie care pune apărarea în centrul tuturor preocupărilor sale”, a spus Trappier. „Nici acolo nu am ajuns încă.”
Avertismentul lui Trappier a venit în contextul în care Dassault a prognozat noi dificultăți cu furnizorii europeni în 2024, care au afectat deja livrările de anul trecut. A ajuns să obțină 13 Rafale și 26 de avioane de afaceri Falcon peste linia de producție, comparativ cu prognoza sa de 15 și 35 pentru 2023, iar vânzările sale ajustate s-au redus cu 30%, ajungând la 4,8 miliarde de euro anul trecut.
Acțiunile Dassault au scăzut miercuri la începutul după-amiezii cu aproape 6%, chiar dacă portofoliul global de comenzi al grupului a crescut în continuare până la 38,5 miliarde de euro și a prognozat vânzări mai mari, de aproape 6 miliarde de euro pentru 2024.
Trappier a declarat că furnizorii europeni ai Dassault au fost împiedicați de probleme legate de propriile surse de aprovizionare, adesea din afara UE, sau constrânși de probleme precum costurile ridicate ale energiei și rambursarea ajutoarelor guvernamentale din epoca Covid.
Dassault, la fel ca și alte companii din domeniul apărării care se confruntă cu probleme ale lanțului de aprovizionare, precum Thales sau Airbus, a oferit fonduri pentru întreprinderile mici aflate în dificultate sau și-a trimis propriile echipe ca întăriri.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2025 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
2 comentarii