G4Media.ro

Șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control: Tiraspolul păstrează o…

Sursa foto: Daniel MIHAILESCU / AFP

Șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control: Tiraspolul păstrează o neutralitate maximă / Ei vor să se continue situația de până la război, cu gaz gratuit, cu hotar deschis, să fie pace și afacerile să meargă

Pretinsele autorități de la Tiraspol păstrează o neutralitate maximă în raport cu războiul din Ucraina. O spune șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control (CUC), Alexandru Flenchea, potrivit căruia regimul de la Tiraspol nu-și dorește escaladarea războiului, ci revenirea la situația de până la 24 februarie 2022, notează IPN.

Șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control se arată sceptic că Rusia ar recurge la gestul recunoașterii regiunii transnistrene. O astfel de acțiune ar trăda disperare în rândul strategilor de la Moscova și ar distruge complet relațiile cu Chișinăul, spune fostul vicepremier pentru Reintegrare, transmite Info-Prim Neo, citată de Rador.

„Vladimir Putin are undeva, chiar și la nivel de subconștient, harta Uniunii Sovietice și acționează exact în paradigma asta, lucru care s-a văzut. Interesul pentru regiunea transnistreană este interesul ca și pentru un instrument, o pârghie de a exercita presiune asupra Republicii Moldova. Dar între Rusia și regiunea transnistreană este Ucraina. În actualele condiții, cât războiul încă mai durează, nu văd posibilități ca Rusia să întreprindă acțiuni revoluționare în raport cu Transnistria. Să recunoască Transnistria ca să obțină ce? Ce să urmeze? Ca să dea mână liberă Ucrainei ca să intre în Transnistria? Pentru că asta s-ar întâmpla. Recunoașterea Transnistriei de către Rusia ar fi un gest de disperare, un pas care ar pune punct relației cu Chișinăul”, a spus Alexandru Flenchea în cadrul emisiunii „Puncte de Reflecție” de la Vocea Basarabiei.

În același timp, Alexandru Flenchea spune că administrația de la Tiraspol manifestă prudență maximă în retorică atunci când este vorba de războiul din Ucraina. Potrivit ex-vicepremierului, liderii separatiști nu-și doresc implicarea regiunii transnistrene în război, ci menținerea păcii și relații privilegiate cu Rusia.

„Mesajele Tiraspolului nu s-au schimbat în linii mari. Acum și-au găsit un nou subiect de discuție în privința legii separatismului, își fac campanii mediatice în presă, dar retorica lor nu s-a schimbat. Ei păstrează o neutralitate maximă.

Doar Ignatiev (negociatorul politic din partea Tiraspolului în relația cu Chișinăul – n.r.) repetă elemente din narativele Moscovei privind ucrainizarea Republicii Moldova, o Moldovă care este anti-rusă, dar fără a acuza Ucraina, fără a fi ostil Ucrainei. Până la urmă, Iganatiev s-a născut în regiunea Odessa, are pașaport ucrainean. Ei vor să se continue situația de până la război, cu gaz gratuit, cu hotar deschis, să fie pace și afacerile să meargă”, a mai spus șeful Delegației Republicii Moldova în Comisia Unificată de Control.

Acum două zile, președintele rus Vladimir Putin și-a anulat decretul privind politica externă a Federației Ruse semnat în mai 2012. Documentul prevederea, inclusiv, „căutarea modalităților de soluționare a problemei transnistrene bazate pe respectarea suveranității, integrității teritoriale și a statutului neutru al Republicii Moldova în stabilirea statutului special al Transnistriei”.

Și copreședintele din partea Tiraspolului în Comisia Unificată de Control (CUC), Oleg Beleakov a declarat că nerecunoscuta rmn este gată să reacționeze adecvat la orice provocări. Belyakov dă asigurări că în regiune nu există motive de panică, dar în același timp susține că avertizările creează mari îngrijorări, transmite Deschide.md.

„Avertizările apărute creează mari îngrijorări. Organele noastre de forță interacționează armonios, evaluează la rece și echilibrat situația din jurul republicii. Dacă cineva mizează să facă panică, atunci aceasta nu se regăsește printre locuitorii regiunii și organele transistrene de forță. Reiterez că operațiunea comună de menținere a păcii din regiune, care are statut internațional, este un garant de încredere al păcii și securității. Orice intimidare a forțelor de menținere a păcii va fi o crimă pentru care nu există nicio justificare”, a declarat Belyakov, citat de RIA Novosti.

Menționăm că joi dimineața, Ministerul rus al Apărării a declarat că Ucraina ar pregăti o provocare armată împotriva regiunii separatiste efectuată de subdiviziunile forțelor armate ucrainene, inclusiv cu participarea „naționaliștilor” din Azov.

Autoritățile Republicii Moldova nu au confirmat aceste informații. Ministerul Afacerilor Externe și Integrării Europene îndeamnă cetățenii la calm sugerându-le să se informeze din surse sigure.
Ministerul Apărării mai menționează că declarațiile Ministerului rus al Apărării reprezintă mai degrabă un element de operațiune psihologică decât intenții reale.

Sursa: IPN/ Rador

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...