G4Media.ro

Șeful deputaților UDMR, Csoma Botond, poziție contrară celei exprimate de Guvern: „Arborarea…

Sursa foto: Facebook/ Csoma Botond

Șeful deputaților UDMR, Csoma Botond, poziție contrară celei exprimate de Guvern: „Arborarea steagului Ținutului Secuiesc este o veche doleanță a comunității de acolo”

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botod, spune că problema arborării steagului secuiesc este una de actualitate pentru uniune. Declarațiile vin după două postări ale oficialului maghiar Nemeth Zsolt, în care reclamă interdicția folosirii steagului secuiesc de către comunitatea maghiară din România, relatează Radio Europa Liberă.

Liderul deputaților UDMR, Csoma Botod, explică pentru Europa Liberă că arborarea steagului Ținutului Secuiesc este „o doleanță veche a comunității de acolo. Este vorba, de fapt, despre utilizarea unui simbol regional.”

  • Ministerul Afacerilor Externe anunță într-un comunicat că ”dezaprobă ferm” comentariile postate luni pe Facebook de Zsolt Nemeth, președintele Comisiei pentru politică externă din Parlamentul Ungariei, prin care acesta susține că România ar îngrădi dreptul de arborare a drapelului secuiesc. Ambasadorul Ungariei la București a fost convocat marți dimineață la sediul Ministerului român de Externe, pentru a i se comunica poziția părții române, porivit comunicatului citat. Ministerul Afacerilor Externe arată că legislația română consacră dreptul persoanelor aparținând tuturor celor 20 de minorități naționale de a-și folosi însemnele specifice în privat, precum și în public, în cadrul unor manifestări culturale și religioase specifice. În ceea ce privește drapelul secuiesc, MAE arată că în România nu există nicio unitate administrativ-teritorială cu această denumire și, ca urmare, nici un însemn oficial specific.

Deputatul UDMR dă exemplul altor comunități care au dreptul să își folosească simbolurile.

„Avem și alte zone care au steaguri regionale, de exemplu Bucovina. Este o veche doleanță. Această problemă nu s-a rezolvat de-a lungul anilor. Nu cred că prin această doleanță secuii ar avea ceva sau s-ar îndrepta împotriva românilor sau, dacă s-ar folosi acel steag, ar dăuna României”, susține Csoma Botond.

„Eu cred într-un principiu vechi: libertatea se întinde până acolo încât să nu afectezi libertatea celorlalți. În consecință, nu cred că utilizarea acestui steag ar afecta libertatea românilor sau ar dăuna statului român.”

Arborarea legală a drapelului așa-numitului ținut secuiesc alături de steagul României este un vechi subiect de controverse.

Liderul deputaților UDMR a făcut referire și la argumentele recente ale Ministerului român de Externe: „Eu cred că ar trebui să găsim o rezolvare și să nu ne încrâncenăm în anumite stereotipii sau prejudecăți care țin de trecut. Eu cred că ar trebui să avem o abordare rațională și să găsim o soluție la această problemă”, spune Csoma Botond.

Reprezentantul UDMR crede că se pot găsi soluții pentru reglementarea problemei, dar a evitat să spună dacă UDMR va insista asupra reglementării prin lege.

„Problema e una de actualitate. Eu aș propune ca, dacă la nivelul unei comunități, se conturează o comunitate regională, acea identitate să poată fi exprimată și în public. Nu intru în detalii tehnice. Putem găsi și detaliile tehnice necesare rezolvării acestei probleme.”
Parlamentar maghiar, postări critice la adresa României despre interdicția arborării steagului secuiesc.
„Steagul secuiesc este persecutat de 10 ani”, a scris pe Facebook președintele Comisiei de Politică Externă din Parlamentul Ungariei, Zsolt Nemeth. Este a doua postare a oficialului maghiar pe această temă. După prima, Bogdan Aurescu l-a convocat la MAE pe ambasadorul Ungariei la București.

Zsolt Nemeth, o nouă postare pe Facebook despre steagul secuiesc

1. Steagul secuiesc este persecutat în România de 10 ani încoace, deși instanța de la Strasbourg a condamnat această practică.
2. Din cauza postării mele pe Facebook, ministrul român de externe Aurescu l-a chemat astăzi pe ambasadorul Ungariei și a declarat că nu există Ținutul Secuiesc în România, deci nu poate avea un simbol.
3. Drepturile de naționalitate ale secuilor au fost garantate de România puterilor învingătoare prin tratatul minorității din 1919 și prin tratatele de pace care au pus capăt războaielor.
4. Domnul Aurescu, ministrul Afacerilor Externe, m-a făcut să mă întreb când intenționează România să-și onoreze datoria veche de 100 de ani și hotărârea instanței de la Strasbourg.
5. Ungaria susține drepturile secuilor, inclusiv utilizarea liberă a simbolurilor acestora peste tot, inclusiv în instituțiile publice și spațiile publice.”, a scris oficialul maghiar pe rețeaua de social media.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

13 comentarii

  1. Ce e ala steag secuiesc, ca si cum zici arborarea steagului echipei Mikye Mouse

  2. Păi și Ucraina în Rusia este o dorință a lui Putin și a produșilor. Cum facem?

  3. Știu si eu unii la Caracal cazuti cu căruța și ăia vor să-și arboreze steagul, vreau când mă plimb peste tot prin Romania sa vad numai steaguri arborate, unitivă cu aia și treceți la treabă, avem mare nevoie de steaguri, fiecare sa semnalizeze cu ce căruța a căzut.

    Vai ce mă mănâncă pumnul, ce m-ar ajuta un steag.

  4. PSD unguresc răspunde la adevărații lui Stăpâni, rușii, la fel ca și Nehammer!
    Austro-Ungaria ESTE sluga Rusist4nului!

  5. Comunitatea de acolo își dorește bunăstare. Vrea sa trăiască mai bine, cu sau fără steag.

    Enclavizarea determina însă sărăcirea ei. Politicienilor UDMR nu le pasa de fapt de comunitatea de acolo și nevoile ei.

    Steagurile și revizionismul sunt parte a politicii revizioniste de la Budapesta.

  6. Aceleasi discutii sterile si fara nici un sens din partea tuturor pe subiecte fara valoare. De aceea inflatia in Ungaria este unde este si in Romania lucrurile merg spectaculos pentru ca ne concentram pe ceea ce trebuie. Cei mai fericiti bineinteles jurnalisti din portalurile „copy-paste-translate” si semnate Redactia pentru ca orice mic deranj intre romani si unguri aduce mult trafic.

  7. “Doleanța”noastră este actuala din 1919 :arborarea opincilor românești pe clădirea Parlamentului ungar.Este legală ?

  8. puneti fetele de perna din targurile locale unde le e locu…am inteles ca la curti aveti voie sa puneti fata de perna…pe institutiile de stat se pun insemnele si steagurile statului roman…‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️‼️

  9. Mai Csoma Huniadu, urcă in tren si oprestete la Budapesta, poate te asculta Orban Huniadu. Voi chiar o căutati cu lumânarea….avem nevoie de o guvernare românească!

  10. Unora le place sa se joace cu cuvintele, cu sensurile lor si continutul notiunilor.
    Gata! Au aparut comunitati regionale! Au aparut noi familii, noi genuri, etc. Si oltenii sunt o comunitate regionala si nu cer sa puna prazul pe cladirile oficiale. Luati exemplu de la ei.

  11. „Arborarea steagului Ținutului Secuiesc este o veche doleanță a comunității de acolo”
    Cred ca mai sunt si altele, la fel de vechi (trianonice as putea zice), despre care vom auzi curând, curând.
    Zsolt Nemeth: „Ungaria susține drepturile secuilor, inclusiv utilizarea liberă a simbolurilor acestora peste tot, inclusiv în instituțiile publice și spațiile publice.”, a scris oficialul maghiar pe rețeaua de social media.”
    Eu personal sustin drepturile tuturor inclusiv utilizarea liberă a simbolurilor acestora peste tot, inclusiv în instituțiile publice și spațiile publice.
    Ce ma-ntreb eu în incompetenta mea: utilizarea libera a astor simboluri musai a înlocui utilizarea celor ale statului (ma sfiesc parca, spre a nu fi inteles incorect, ca înteles „prost” nu ma deranjeaza, mai ales pe-aici, sa „utilizez” cuvântul „nationale”) în care, spre dezamagirea si disperarea unor „compatrioti”, traim. Din câte pricep eu „Tinutul Secuiesc” nu este Romania ci alta entitate, alaturi de Partium, etc. etc. (Personal am o veche doleanta în ceea ce priveste autonomia Deliormanului si nu sunt primul – primul a condus România ceva anisori, da’ n-a tinut)
    România are o „datorie de 100 de ani” fata de cine? Probabil fata de Dl. Zsolt Nemeth personal si de multi alti prieteni ai dumnealui. Poate ar trebui sa donam „Tinutul Secuiesc” Domnului sus-citat si sa-i acordam titlul de Székelyföld Gauleiter.

  12. Toti cei care s-au declrat secui la Recensământ, iși pot pune steagul propriu acasă la ei. Judetele HR, CV, MS au steaguri aprobate de Guvern și le pot arbora pe institutiile publice. Discutia lui Csoma este inutilă și prostească!Iar a celui din Ungaria este provocatoare! Punct.

  13. UDMR nu este partid!! UDMR nuvare ce cauta in parlament si guvern!!