G4Media.ro

Șeful diplomației americane face apel la „lumea liberă” pentru a triumfa asupra…

Șeful diplomației americane face apel la „lumea liberă” pentru a triumfa asupra „noii tiranii” a Chinei comuniste/ Mike Pompeo, despre Xi Jinping: Este un adept sincer al unei ideologii totalitare falimentare

Şeful diplomaţiei americane Mike Pompeo a cerut joi „lumii libere” să „triumfe” în faţa „noii tiranii” întruchipate, în opinia sa, de China comunistă, după închiderea consulatului chinez de la Houston, pe care l-a descris ca fiind „o placă turnantă a spionajului”, informează AFP, citate de Agerpres.

„China de astăzi este din ce în ce mai autoritară în plan intern şi mai agresivă în ostilitatea sa faţă de libertate oriunde altundeva” în lume, a afirmat Mike Pompeo în California, în timpul unui discurs al cărui ton a amintit mai mult ca niciodată de cel din perioada războiului rece cu Uniunea Sovietică.

Într-un atac de o virulenţă rară la adresa preşedintelui uneia dintre marile puteri ale lumii, Xi Jinping, Pompeo l-a acuzat pe liderul chinez că este un „adept sincer al unei ideologii totalitare falimentare”, referindu-se în special la prerogativele sale de „secretar general al Partidului Comunist”.

Discursul secretarului de stat american, rostit la Biblioteca prezidenţială Richard Nixon din Yorba Linda, a reluat în forţă liniile directoare ale strategiei dure a preşedintelui Donald Trump faţă de China, prezentată în mai multe rânduri drept o „ameninţare” sau un „pericol”.

Această intervenţie survine la o zi după anunţul închiderii consulatului chinez din Houston, Texas. Diplomaţia chineză, care a denunţat o calomnie rău-intenţionată, a promis represalii împotriva acestei decizii fără precedent de la instituirea relaţiilor diplomatice bilaterale în 1979.

„Am închis consulatul Chinei din Houston pentru că era o placă turnantă a spionajului şi al furtului de proprietate intelectuală”, a declarat Mike Pompeo, fără a specifica în mod clar acuzaţiile aduse diplomaţilor chinezi.

„A sosit momentul ca naţiunile libere să treacă la fapte” a spus şeful diplomaţiei americane, făcând apel la crearea „unei noi alianţe a democraţiilor”.

Obiectivul acestei abordări ar trebui să determine, în opinia înaltului oficial american, „schimbarea atitudinii” autorităţilor de la Beijing. „Dacă ne vom înclina acum, nepoţii noştri ar putea fi la mila Partidului Comunist Chinez, ale cărui acţiuni reprezintă cea dintâi provocare a lumii libere”, a insistat Pompeo. „Xi nu are vocaţia de a semăna pentru totdeauna tirania în China şi în străinătate pentru totdeauna, doar dacă îl lăsăm” să o facă, a susţinut secretarul de stat american.

sursa foto: Departamentul de Stat

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

29 comentarii

  1. O schimbare de atitudine bine venita . Lumea libera trebuie sa se reuneasca .Daca cineva mai crede inca ca de unul singur poate controla intreg mapamondul -evident greseste –

  2. Un Mike Pompeo intelept ar reflecta indelung la faptul ca anul trecut China a ajuns la paritate cu SUA ca fiind primele 2 tari contributoare mondiale, in materie de brevete de inventie (SUA 58k, China 57k). Asta pune sub semnul intrebarii mult trimbitata „lipsa fortelor creative, a spiritului inovator in regimuri dictatoriale”. Sau poate China nu este un regim dictatorial, ci doar unul mai autoritar.

    Furt intelectual ? Toata lumea il practica, doar sa i se dea ocazia. Dar din furt intelectual nu reusesti sa ajungi o forta mondiala in inventica, asa cum China a ajuns, ceea ce inseamna sa s-a constituit o masa critica necesara ca evolutia tehnologica chineza sa se produca prin forte inovative proprii. Si nici nu e de mirare, din 10 domenii de cercetare de virf pe plan mondial, China e la 8 din ele pe locul 1, la celelalte 2 secondind SUA. Interesant, nu ? Comunistii aia de chinezi !

    Pe Mike Pompeo ar trebui sa-l preocupe si ingrijoreze pepiniera de mare anvergura in viitori oameni totalitari, care creste an de an in universitatile americane, infestate pina la saturatie de political correctness si progresisti de extrema stinga.

    Incheind intr-o nota mai destinsa, daca una dintre devizele de viata ale fostului secretar general al PCC, Jiang Zemin este: „Fii discret, fa bani cu carul”, despre ce regim dictatorial in China mai putem vorbi, hm ?

    • Acele patente ale Chinei sunt doar de umplutura, sunt tentative de reinventare a rotii fara progres tehnic real. Compara articolele de cercetare publicate pe net de chinezi cu cele ale taivanezilor ca sa vezi ce diferenta uriasa este, cele din urma fiind cercetari reale.
      Pe acelasi model si tu ai putea sa-ti patentezi un aparat de pupat comunisti in c#r, care sa-ti usureze munca dar asta nu ar insemna ca ai contribuit cu ceva la progresul umanitatii.
      Pe ce criterii ai clasificat China pe locul intai la 8 din 10 domenii de cercetare? Tot numarul de patente aplicate?
      China are avantajul ca are spioni peste tot pe teritoriul US, in toate centrele de cercetare si inclusiv la NASA. E important deoarece exista competitie mai nou si in cursa spatiala dar China are acces la cunostinte dobandite de NASA ca urmare a unei experiente de foarte lunga durata.
      La fel ca in celelate domenii tehnologice in care concureaza cu SUA, China se foloseste de spionaj pentru a reduce diferenta si chiar a castiga un avantaj.
      SUA nu reuseste sa trimita in China tot atatia spioni cati a plasat China la ei, pe acest criteriu chinezii castiga dar nu castiga in nici un caz la inovatie.

    • In China este un regim dictatorial care nu e deloc „destins”
      Atata vreme cat trebuie sa-ti tii gura sau sa fii foarte atent la ceea ce spui, nu putem vorbi de libertate, iar privarea de libertate putem spune ca defineste comunismul.

    • @George nu stiu cum fac , ce fac chinezii, dar produsele lor sunt din ce in ce mai bune. Si aici ma refer la cele produse de companii chineze. Daca unii vor sa fie mai catolici ca Papa, n-au decat sa boicoteze chinezariile, dar eu aleg in functie de calitate/pret indiferent unde este produs. Pana la urma fiecare popor isi merita liderii, daca chinezul de rand este nemultumit, sa o puna de-o rascoala, Banuiesc ca s-or gasii cateva sute de milioane de adepti. Chiar toti or fi asa indoctrinati?

    • @Flav daca sunt mai bune nu inseamna ca sunt extraordinar de bune.
      Nivelul de calitate pe care il livreaza chinezii in prezent poate fi livrat de peste 60% din popoarele de pe glob, incluzand Africa. Parerea mea este ca romanii ar putea produce lucruri chiar mai bune, daca ar fi la fel de organizati cum sunt chinezii. Ceea ce fac ei nu este rocket science, chiar daca au propriul lor program spatial, tehnologia rachetelor chineze este 90% importata de la rusi, la fel cum tehnologia nucleara chineza este in mare parte importata de la francezi, knowledge-ul in industria feroviara il au de la germani si francezi, knowledge-ul in IT (domeniul din care obtin cel mai mare profit) il au de la americanii si japonezii care au fabricat la ei s.a.m.d.
      Principalul motiv pentru care inca mai domina productia de orice fel la nivel mondial este supply chain-ul care este foarte bine pus la punct si pe masura ce vor avansa in interiorul UE cu programul BRI, va fi aproape imposibil pentru alti producatori sa concureze cu ei.
      De aceea, daca China continua sa-si flexeze muschii si sa le ceara partenerilor de afaceri sa respecte actiunile condamnabile ale PCC, ar fi bine ca SUA UE sa se orienteze catre alte tari pentru aprovizionarea cu bunuri de consum.
      UE, in special Germania si Franta chiar trebuie sa primeasca o palma serioasa ca sa inceteze cu aceasta forma de prostitutie pentru bani usor de castigat si sa constientizeze ca drumul pe care au plecat ne va duce (pe toti membrii UE) sub controlul PCC.

    • @George Foarte bine, sa le faca concurenta adevarata chinezilor si altii, chiar ar fi mai bine pentru consumator. Nu ma intereseaza sursa tehnologiei chineze, poate sa fie si romaneasca. Cu cat mai multe trenuri, avioane, nave spatiale, etc din mai multe surse cu atat mai bine pentru mine, dara lasa-ma sa aleg eu. Sunt peste 300 de mil de turisiti chinezi care se plimba prin toata lumea, sunt si enervanti ca nu mai incapi de ei. Au vazut cum e la altii, daca sunt incantati si nemultumiti de CCP , sa o puna de-o revolutie si sa-l dea jos.

    • Este un lucru destul de cunoscut, ma indoiesc ca nu esti constient de asta, acela ca poporul chinez a fost epurat decenii la rand de catre actuala guvernare (instalata in 1945 prin forta armatei PLA) si in prezent este tinut sub supraveghere stricta si control prin sistemul de credite sociale.
      Tot ce cumpara chinezii este monitorizat si prin constragerile create de social credits, optiunile sunt in mare parte aliniate cu preferintele partidului comunist. Cele mai mari campanii de boicot au fost initiate de comunistii din China si un procent insemnat din populatie a fost implicat: anti- Cathay Pacific, NBA , Apple etc
      Acelasi mecanism este aplicat si la turistii chinezi, sunt evitate anumite destinatii daca tarile respective nu au procedat pe placul PCC, exemple: boicotul turismului in Coreea de Sud (dupa ce au cumparat scut anti-racheta de la americani), insulei Palau sau Taiwanului. Au existat amenintari si la adresa Australiei iar tari precum Grecia nu indraznesc sa critice China nici macar pentru incalcari flagrante ale drepturilor omului, dimpotriva Grecia a ajuns sa protejeze China inclusiv pe acest subiect.
      Deci consumatorii din China sunt puternic influentati de partid si oricat de atragatoare ar fi aceasta piata, exista reversul de a ramane captiv si de a deveni supus partidului.
      O revolutie in China este imposibila si va ramane improbabila pentru urmatorii 10 ani cel putin, a existat Tiananmen in 1989, multi au inteles deja cat de hotarati sunt actualii comunisti sa ramana la putere. Marele firewall al internetului, cenzurarea mesajelor pe Wechat ( principalul canal de mesagerie – recomandat de guvern inclusiv pentru cumparaturi ), cenzurarea mesajelor in Zoom, interzicerea accesului Google, facebook sau altor medii de comunicare libera sunt doar cateva din metodele folosite pentru a preveni o revolutie.
      Pentru consumatorii din occident este bine sa existe competitie, dar tocmai asta e problema pe care o creeaza China: prin politica de price dumping multi competitori au fost eliminati ( sau au sfarsit precum Segway). Exista produse care depind de materie prima pe care o detine exclusiv China: motoarele cu Neodim folosite la: drone, gimbale, trotinete/scutere/unele masini electrice, difuzoare smartphone (in cantitati mai mici) dar si tot ce este echipat cu baterii cu litiu, unde China a castigat monopol.
      Monopolul nu este de dorit iar partea cea mai dificila nici nu a avut loc, daca BRI reuseste sa conecteze UE la noul drum al matasii, producatorii chinezi castiga un avantaj in plus prin faptul ca au propriul lant de aprovizionare si pot practica price dumping si acolo oricand apare un competitor.
      Dependenta si subordonarea fata de PCC pot fi evitate daca exista o politica la nivel comunitar care sa protejeze macar acele activitati de productie care nu depind de materie prima din China si sa urmareasca relocarea fabricilor in tari mai prietenoase.
      Consumatorii pot sa constientizeze riscurile si sa aleaga sa sprijine acele marci care inoveaza si sa le evite pe cele care beneficiaza de finantare guvernamentala masiva.

  3. Un regim totalitar comunist de cea mai joasa speta care nu da doi bani pe drepturile omului.Este practic un regim criminal.Nu doar SUA incepe să reacționeze ci și UE nemaivorbind de india aflată în conflict deschis cu China.Nici Vietnamul și Indonezia nu sunt in relații bune cu China care are o politică externă tot mai agresiva.Niciodata China nu va putea lua locul sua și nici nu e de dorit.

  4. Incepe sa le fie frica ,China va domina planeta in timp ce noi ne ploconim in fata amerlocilor.

    • UE ar trebui sa evite sa faca afaceri cu China dat fiind ca este regim dictatorial, ii lipseste transparenta si nu exista standarde de mediu. Dar UE isi amplifica schimburile economice cu China chiar prin programul de ipocrizie eco numit „green deal”.
      Atunci cand afirmi „China va domina planeta” te astepti sa domine intreaga lume la fel cum o face in regiunea autonoma Xinjiang, folosindu-se de supraveghere in masa si lagare de „reeducare” ?

  5. E bine ca in sfarsit decuplarea istorica de China se intampla. Chinezii sub Xi au uitat complet ca accesul la pietele, universitatile si capitalul vestic sunt un privilegiu, nu un drept. Cat despre mult laudata inovatie chineza, daca marile corporatii americane isi muta fabricile in Vietnam, Thailanda, Malaysia sau Indonesia, o sa vedeti exact cat valoreaza inovatia in China. Partidul Comunist Chinez e in momentul asta cea mai periculoasa organizatie din lume.

  6. Imi place din ce in ce mai mult acest Mike Pompeo. Diplomatia nu inseamna numai sa “dai la pace” si sa faci orice sa eviti conflictul, ci si sa spui clar si raspicat care e problema, cum si de cine e creata, precum si care e solutia – in acest caz – o politica internationala unitara a democratiilor occidentale in privinta China.

    • Abordarea este parte a unei situatii create tot de americani , dar este foarte bine ca s-a ajuns aici . Au incercat sa conduca omenirea de unii singuri. In acest moment au inteles ca nu se poate si ca trebuie sa se intoarca la batrina Europa .Totusi o intorcere la situatia imediat trecuta nu mai este posibila sau daca este , cineva trebuie sa renunte la incercarile de control .

    • Tie iti place tot ce tine de rateul administratia trump!

  7. Ati auzit, da? „„A sosit momentul ca naţiunile libere să treacă la fapte”. Acum se va vedea cine este adeptul democratiei si libertatii sau cine doreste intarirea relatiilor cu China si Rusia, in defavoarea celor cu lumea libera. UE, tu cum joci aici?

    • Raspunsul a fost dat deja , dar reparatia urmeaza in noiembrie si de acolo inainte se discuta pe fata . asta daca intelegi ce iti zic ?

    • Pui gresit problema , chestiunea se refera la cum ii aduci pe toti la aceiasi masa si elimini conflictele . Stii cum ?

    • A pune rachetele in functiune este usor si la urma vezi ce iese . A pune mintea in functiune pare greu pentru multi in ziua de azi . Dar oferta UE si A ONU, bunastare minima pentru toti si un guvern mondial ce poate gestiona partile economice cu tot ceea ce aceste parti cuprind ca un intreg este de acceptat .

    • UE joaca dupa cum a fost impinsa de catastrofala administratie Trump. Odata europa se putea baza pe usa ,din pacate alegatorii si acest conducator senil America First au stricat relatii, acorduri ,pacturi construite in 60 de ani in numai 4 ani, si nu am speranta ca daca vin democratii se va ajunge la ce a fost ,mai ales cu Obama .UE trebuie sa incerce sa nu mai fie dependenta de nimeni.

  8. Băi Mike-yankee, multe se pot spune despre China și despre PCC, da’ ca să afirmi că ideologia lor e ,,falimentară”, pe bune, rîde colegii tăi de la diplomație! Păi cu ideologia asta au obținut chineji’ în ceva mai mult de trei decenii cît americanii în aproape trei secole; nu, nu ii laud, ,,decît” nu-s io ardeleanul care o văzut girafa.

    • Se refera la comunism, nu ca au furat idei de-au rupt.
      Daca nu erau fabricile vesticilor in China nu erau astia la nivelul actual nici in 50 de ani
      Totul e „made in China”, guvernul e comunist dar lasa populatia sa guste si capitalismul, de aia ai un McDonald’s langa un magazin care il comemoreaza pe Mao de exemplu.
      Liderii lor au invatat din greselile urss, s-au adaptat si cam atat, pe drepturile si libertatile oamenilor tot fac pipi cu bolta

    • @ Sapros,
      Și eu tot la comunismul chinezesc mă refer, dar nu sunt nici oarbă nici îndoctrinată (și mă crede: nu fac aluzie la tine!).
      ,,Fabricile vesticilor” nu au crescut din spori – au fost aduse în China fix de politica PCC din ultimele decenii!
      Iar ,,Totul e „made in China”” este, deasemenea, rezultatul politicii PCC.
      ,,Liderii lor au invatat din greselile urss, s-au adaptat si cam atat” – păi exact asta i-am comentat eu lu’ Mike, că ,,atît”-ul ăsta i-a condus rapid fix în coasta USA (și nu știu, zău, dacă cineva are curaj să parieze cum se va încheia 2020-u’!).
      De ce sunt mai mulți Chinezi care spionează în USA pentru China decît în China care să spioneze pentru USA?
      Categoric, istoria și realitatea ne-o dovedesc: ,,falimentară” a fost ideologia statelor/partidelor comuniste din blocul sovietic, asta a chinejilor este una de succes.

    • Fabricile alea au fost aduse de vestici pentru ca acolo au gasit guvernanti care nu au nici o problema ca oamenii aia lucreaza pe habar n-am, 50 de centi pe zi de exemplu si sunt munciti pana se arunca pe geam de aia mai toate au plase anti suicid.
      E de vina capitalismul salbatic nu vezi doamne inventivitatea chinezilor. Asta e marea lor realizare, nu s-au izolat precum celelalte state comuniste si in acelasi timp au mictionat pe poporul de rand asigurand „sweatshop-uri” si nebagand in seama nici o norma de poluare pentru oricine a venit sa deschida o fabrica la ei.
      Spioni sunt mai multi datorita indoctrinarii (tinerii chinezi plecati la studii in strainatate nu au nici o problema cu persecutarea religioasa sau ingradirea unor drepturi). Si urss-ul avea mai multi spioni in vest decat vestul in urss.
      Daca intradevar se pune frana si statele occidentale nu ii mai lasa de capul lor sunt convins ca avantul acesta se va stavili.

  9. relx, guvernele Europei și-au învățat lecția 🙂 vor avea un rol simbolic în cadrul acestui război economic dintre USA & rpc 🙂 cine va susține NORD STREAM 2 …va suferi, cu siguranță, sancțiuni economice din partea USA – gen INSTEX 🙂 săracii se vor sancționa economic 🙂 până la epuizare …

    • Asta latrati de cand sa inceput proiectul Nord Stream,pana acum fara efect 😎, mai sunt cativa km si dam drumul,cumparam gaz de trei ori mai ieftin decat cel de la voi.
      Problema energetica a europei se stabileste in Europa si nu la Washington. E prea greu de inteles ?Aceste sanctiuni arata cat de obsedati au devenit americanii,asta se numeste santaj ,lipsa de onoare…..

    • @Ionut, Intr-o lume normala nici nu ar trebui ca SUA sa indemne UE sa nu faca afaceri cu Rusia/Turcia/China.
      Rusia continua sa dezvolte rachete balistice hipersonice, ocupa Crimeea, revendica marea Azov, doboara MH17 si are multe alte interventii condamnabile peste hotare insa UE continua sa bage bani in aceste regimuri chiar si atunci cand exista alternative.
      In opinia mea, problema este la UE, mai exact la Merkel pentru ca are o afinitate ridicata pentru comunisti.

  10. Acum doua zile a fost in Danemarca, motiuvul declarat cica sa le spuna danezilor cat de bun prieten este el si poporul american.
    Motivul vizitei este altul Nord Stream ,se incerca cu disperare orice modalitate de a se opri lucrarile.Oare de ce?
    Acum doua saptamani l-au aburit pe mascariciul ala de poloneza duda,a inceput sa o ia razna cum ca Germania subjuga polonia,a devenit foarte agresiv polacul dupa vizita la Washington.
    Englezi au parasit UE tot la manipularea lor si a rusilor.
    Erdogan e sustinut tot de ei si de Putin .
    Iar acum vine pompeo cu aburii lui de buftea….