Șeful diplomației Turciei a creat o unitate armată în cadrul ministerului de Externe
Crearea unei unități armate extrem de controversate în cadrul Ministerului de Externe al Turciei, sub conducerea lui Hakan Fidan – fostul șef al serviciilor de informații și actualul ministru de externe – ridică probleme serioase pentru partenerii și aliații Turciei, scrie publicația Nordic Monitor, fondată de ziaristul Abdullah Bozkurt, pe numele căruia Ankara a emis un mandat de arestare pentru apartenență la mișcarea gulenistă.
Decizia lui Fidan urmează transformării anterioare a serviciului diplomatic al Turciei într-o rețea extinsă de informații, care efectuează spionaj în țări străine, inclusiv aliați NATO. În ciuda avertismentelor și protestelor privind activități de spionaj agresive similare în timpul mandatului său de un deceniu în calitate de șef al Organizației Naționale de Informații a Turciei (Milli İstihbarat Teșkilatı, MIT), Fidan beneficiază în continuare de sprijinul deplin al președintelui Recep Tayyip Erdogan pentru aceste operațiuni clandestine.
Fidan, care a devenit ministru de externe în 2023, a declarat într-un interviu din 19 septembrie că noua unitate nu va fi responsabilă doar de securitatea fizică a misiunilor diplomatice turce din străinătate, ci se va ocupa și de securitatea cibernetică și de operațiunile de contrainformații.
Ceea ce Fidan nu a dezvăluit public este mult mai alarmant și este subtil încorporat în textul Deciziei executive prezidențiale nr. 163, publicată în Monitorul Oficial la 13 septembrie 2023. Această decizie a autorizat crearea noii unități armate.
Mandatul principal al nou înființatei Direcții Generale de Securitate Diplomatică (Diplomatik Güvenlik Genel Müdürlüğü sau DGGM) este, la prima vedere, de a consolida siguranța și securitatea celor aproximativ 260 de ambasade, consulate și alte misiuni diplomatice ale Turciei din întreaga lume.
Direcția este gestionată direct de la sediul său din Ankara, lăsând ambasadorilor și consulilor generali o influență redusă sau inexistentă asupra operațiunilor personalului recrutat de DGGM. Această unitate va raporta direct lui Fidan și va fi ghidată de directivele și misiunile emise chiar de ministrul de externe.
Înainte de înființarea noii direcții, securitatea reprezentanțelor diplomatice turce era gestionată de Direcția generală a serviciilor de sprijin (Destek Hizmetleri Genel Müdürlüğü), care delega responsabilitățile de securitate altor ramuri ale guvernului turc, de obicei poliția, cea mai mare agenție de aplicare a legii din Turcia.
DGGM se va ocupa de gestionarea comunicațiilor și a pregătirilor necesare pentru securizarea bagajelor și a încărcăturilor. Acest lucru este esențial pentru eforturile lui Fidan de a transforma serviciul extern într-un vast aparat de informații, facilitând circulația banilor, a proviziilor și a altor materiale logistice peste granițe, care altfel ar fi o provocare. El intenționează să utilizeze curierii diplomatici, care beneficiază de imunitate în temeiul articolului 27 din Convenția de la Viena privind relațiile diplomatice, pentru a transporta echipamente și informații.
Noua direcție își asumă, de asemenea, responsabilitatea de a asigura securitatea misiunilor străine în Turcia, un rol îndeplinit anterior de Direcția Generală de Protocol (Protokol Genel Müdürlüğü), care delegase această sarcină agențiilor locale de aplicare a legii. Această schimbare îi oferă lui Fidan un pretext pentru extinderea operațiunilor de supraveghere și spionaj care vizează ambasadele și consulatele străine din Turcia, valorificând noile competențe conferite de direcție.
În timpul mandatului său la MIT, Fidan a vizat agresiv ambasadele și consulatele străine din Turcia, în special misiunile occidentale. El a divulgat unele dintre informațiile colectate pentru a promova obiectivele politice ale guvernului Erdogan în timpul campaniilor electorale sau pentru a consolida poziția acestuia în negocierile dificile cu alte țări.
DGGM va prelua, de asemenea, anumite competențe de la Direcția Generală pentru Tehnologia Informației (Bilgi Teknolojileri Genel Müdürlüğü) din cadrul Ministerului Afacerilor Externe pentru a desfășura operațiuni cibernetice globale. Aceasta va fi responsabilă de asigurarea securității cibernetice atât pentru sediul central, cât și pentru misiunile diplomatice turce din străinătate.
Dispoziția cea mai îngrijorătoare din decretul prezidențial este secțiunea G a articolului 6, care prevede că DGGM va îndeplini „orice misiune încredințată de ministrul [de externe]”. Formularea este extrem de vagă, fără specificații cu privire la natura acestor misiuni. Această ambiguitate pare să fie deliberată, oferindu-i în mod eficient mână liberă lui Fidan, care poate ordona unității armate să întreprindă orice sarcină pe care o consideră adecvată pentru a-și promova agenda.
O altă dispoziție stipulează că DGGM va asigura protecția delegaților și cetățenilor străini în cazul în care ministrul de externe consideră că o astfel de protecție este necesară în timp ce aceștia se află în Turcia. Fidan are un istoric îngrijorător de abuz al protocoalelor de protecție din perioada în care a condus agenția de informații. Nordic Monitor a dezvăluit anterior, pe baza unor documente de supraveghere clasificate, modul în care Fidan a desemnat ofițeri de informații pentru a-l proteja în 2013 pe generalul Behnam Shahriyari din cadrul IRGC, cunoscut în Turcia sub numele de Sayed Ali Akber Mir Vakili.
De asemenea, Fidan s-a întâlnit personal cu Shahriyari, a facilitat întâlnirile acestuia cu înalți lideri turci și chiar a împrumutat avionul agenției de informații pentru a-l transporta înapoi la Teheran. Shahriyari a fost unul dintre principalii suspecți în ancheta antiteroristă a Turciei privind Forța Quds între 2011 și 2014, iar poliția i-a monitorizat activitățile în cadrul acestei anchete sub supravegherea unor procurori veterani din Istanbul. Cu toate acestea, ancheta a fost întreruptă brusc de președintele Erdogan înainte ca procurorii să poată obține mandate de arestare pentru suspecți, printre care se aflau și membri ai cercului apropiat al lui Erdogan.
Prin intermediul modificărilor legislative susținute de șeful său, președintele Erdogan, Fidan a asigurat imunitate totală pentru agenții MIT în fața anchetelor penale. De asemenea, a facilitat achiziționarea de armament greu, inclusiv rachete și drone înarmate, pentru agenție și a accesat vastul fond de apărare de mai multe miliarde de dolari gestionat anterior de armată pentru a achiziționa materiale de apărare de mare valoare.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank