Șeful diplomației UE condamnă atacul cibernetic din Ucraina și oferă ajutor Kievului: „Vom mobiliza toate resursele noastre pentru a ajuta Ucraina. Din păcate, știam că s-ar putea întâmpla”
Șeful diplomației Uniunii Europene, Josep Borrell, a condamnat vineri atacul cibernetic asupra Ucrainei și a declarat că comitetul politic și de securitate al UE și unitățile cibernetice se vor reuni pentru a decide cum să răspundă și să ajute Kievul, relatează Reuters.
„Vom mobiliza toate resursele noastre pentru a ajuta Ucraina să abordeze acest atac cibernetic. Din păcate, știam că s-ar putea întâmpla”, a declarat Josep Borrell reporterilor la o întâlnire a miniștrilor de externe ai UE în orașul Brest din vestul Franței.
„Este greu de spus (cine este în spatele lui). Nu pot da vina pe nimeni, deoarece nu am dovezi, dar ne putem imagina”, a mai spus șeful diplomației europene.
Atacul cibernetic, care a vizat, printre altele, ministerul de externe, cabinetul de miniștri și consiliul de securitate și apărare, vine în timp ce Kievul și aliații săi au tras un semnal de alarmă cu privire la o posibilă nouă ofensivă militară rusă împotriva Ucrainei.
Purtătorul de cuvânt al Ministerului de Externe al Ucrainei a declarat pentru Reuters că este prea devreme pentru a spune cine ar putea fi în spatele atacului, dar a spus că Rusia a fost în spatele unor atacuri similare în trecut.
Vorbind la Brest, ministrul suedez de externe, Ann Lind, a spus că Occidentul trebuie să facă față oricărei agresiuni ruse.
„Trebuie să fim foarte fermi în mesajele noastre către Rusia: dacă există atacuri împotriva Ucrainei, vom fi foarte duri, puternici și robusti în răspunsul nostru”, a spus ea reporterilor, adăugând că Suedia este solidară cu Kiev.
Ministrul german de externe Annalena Baerbock a declarat că va călători săptămâna viitoare la Moscova pentru discuții despre criza din Ucraina.
Ea nu a comentat asupra atacului cibernetic, dar a diminuat speranțele pentru o soluție rapidă după o serie de discuții eșuate între Occident și Rusia în această săptămână.
„Este o caracteristică a diplomației într-o criză – este nevoie de multă perseverență, răbdare și nervi puternici”, a spus ea. „De aceea este atât de important să folosim în mod intensiv diversele canale de comunicare”, a adăugat ea.
Sursa foto: European Union / Audiovisual Service
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii