Șeful DNA: În România corupția la nivel înalt și mediu este un fenomen generalizat. Este un fenomen nociv
Șeful DNA, Crin Bologa, a declarat, într-un interviu pentru Europa FM, că, în continuare, în România corupția la nivel înalt și mediu este un fenomen generalizat. Bologa a spus că dorește al doilea mandat în fruntea instituției pentru a ”demonstra că România luptă împotriva corupției” și pentru a consolida ce s-a construit.
Ministerul Justiției a publicat, vineri, lista procurorilor care s-au calificat în următoarea etapă, cea a interviurilor, din procedura selecției viitorilor șefi ai Direcției Naționale Anticorupție, Parchetul General și DIICOT.
În procedura pentru alegerea viitoarei conduceri a DNA au fost admiși actualul șef, Crin Bologa și Ionuț Voineag, ambii urmând să fie audiați de o comisie pe 21 februarie.
Redăm mai jos fragentul din interviul cu șeful DNA, publicat pe site-ul instituției
Realizator: Deci mai aveți câteva zile v-ați înscris în procedură pentru cel de-al doilea. Deja este publică informația. Așa, de încălzire, domnule Bologa, care ar fi concluzia dumneavoastră după acești 3 ani la vârful anticorupției din România, concluzia dumneavoastră despre corupția din România?
Crin Bologa: Concluzia mea la finalul celor 3 ani este că în continuare în România corupția la nivel înalt și mediu este un fenomen generalizat. Este un fenomen nociv. Și spun acest lucru prin prisma faptului că avem foarte multe sesizări, foarte multe dosare în lucru și am și trimis instanțelor de judecată multe dosare în lucru. Și având în vedere statistica, eu zic că în continuare corupția este un fenomen care macină societatea românească și cu atât mai mult este important rolul Direcției Naționale Anticorupție.
Realizator: E un eșec al DNA faptul că după atâția ani de DNA, cu doamna Kövesi, cu dumneavoastră, iată, corupția este un fenomen generalizat, spuneți?
Crin Bologa: Rolul Direcției Naționale Anticorupție nu este să facă prevenție. Reducerea corupției se face și prin educație, se face și prin măsuri sociale, măsuri pe care trebuie să le ia celelalte puteri ale statului prin ridicarea nivelului de trai. Noi suntem datori să luptăm cu acest fenomen al corupției și să-l ținem sub control. Cei care săvârșesc altfel de fapte să știe că există DNA și că suntem puternici, putem să luptăm cu acest fenomen al corupției. (…)
Realizator: Ce vă doriți să faceți în al doilea mandat? De ce mai candidați pentru un mandat?
Crin Bologa: Pentru că nu-mi place să las lucrurile la jumătatea proiectului. Am văzut că am făcut o echipă performantă la DNA, suntem atractivi. Dacă eu simțeam că nu sunt capabil să fac performanță în această instituție, plecam sau acum nu mai candidam încă o dată. Vreau să consolidez ceea ce am construit, vreau să demonstrez că în România lupta împotriva corupției rămâne la cote înalte.
Realizator: Și corupția.
Crin Bologa: Dacă nu ar fi DNA, poate nu s-ar vedea că există corupție în România. Și este esențială această instituție pentru cetățenii noștri și avem și proiecte de țară. După ce s-a închis MCV-ul, acuma vrem să intrăm în OCDE, avem un rol important și acolo. Vrem să bifăm condiționalitățile din mecanismul „rule of law”. Deci avem provocări. Vreau să consolidez ceea ce s-a construit și să mergem mai departe.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii