G4Media.ro

Şeful forţelor de ordine din Minneapolis, în procesul morții lui George Floyd:…

Şeful forţelor de ordine din Minneapolis, în procesul morții lui George Floyd: Derek Chauvin a încălcat regulile şi valorile poliţiei în timpul arestării

Şeful forţelor de ordine din Minneapolis a declarat luni în faţa juraţilor că Derek Chauvin a „încălcat regulile” şi „valorile” poliţiei în timpul arestării lui George Floyd, informează AFP, citată de Agerpres.

Să îngenunchezi pe gât „ar putea fi rezonabil în primele câteva secunde pentru a-l controla, dar nu odată ce acesta nu mai opune rezistenţă şi, mai ales, nu după ce a leşinat”, a declarat Medaria Arradondo în cea de-a şase zi a acestui proces.

„Nu face parte din politica noastră, din pregătirea noastră şi cu siguranţă nu este în conformitate cu etica şi valorile noastre”, a declarat acest afroamerican de 54 de ani, venit să depună mărturie în uniformă.

În iunie, acesta a formulat o acuzaţie virulentă împotriva poliţistului alb Derek Chauvin şi a colegilor săi, pe care el însuşi i-a concediat. „Moartea tragică a lui George Floyd nu s-a datorat unei probleme de instruire (…). Agenţii ştiau ce se întâmplă, unul dintre ei a provocat-o în mod intenţionat, ceilalţi nu au reuşit să o împiedice – a fost o crimă”, a scris acesta.

Luni, Medaria Arradondo a fost mai tăcut, subliniind în acelaşi timp importanţa ca cei aproximativ 700 de ofiţeri ce acţionează în Minneapolis să îi trateze „cu compasiune şi demnitate” pe cei cu care interacţionează, inclusiv pe suspecţi.

El a subliniat pe larg „energia, timpul şi resursele” dedicate instruirii poliţiei şi a prezentat politicile în vigoare în departamentele sale, inclusiv în ceea ce priveşte tehnicile de dezescaladare, primul ajutor şi utilizarea forţei.

În SUA, poliţiştii care folosesc forţa excesivă sunt rareori concediaţi de superiori. Ei beneficiază de contracte colective, negociate de sindicat, care sunt foarte protectoare. De asemenea, sunt foarte rar acţionaţi în justiţie şi chiar mai rar declaraţi vinovaţi.

Pe 25 mai, în Minneapolis, cei patru ofiţeri de poliţie au vrut să îl aresteze pe George Floyd, suspectat că a folosit o bancnotă falsă de 20 de dolari. Pentru a-l controla, poliţiştii i-au pus cătuşele şi l-au trântit la pământ. Derek Chauvin a îngenuncheat apoi pe gâtul acestuia şi a menţinut presiunea chiar şi după ce afro-americanul a leşinat, iar pulsul a devenit insesizabil.

Derek Chauvin, în vârstă de 45 de ani, eliberat pe cauţiune, este judecat de o săptămână pentru crimă. Procesul celor trei foşti colegi ai săi, acuzaţi de complicitate la crimă, este programat pentru luna august.

El pledează nevinovat şi susţine, pe de o parte, că a urmat o procedură în conformitate cu pregătirea primită pentru a controla un suspect recalcitrant, iar pe de altă parte că nu a provocat moartea lui George Floyd, care a murit, în opinia sa, din cauza unei supradoze.

Prima sa linie de apărare a fost deja slăbită săptămâna trecută de doi foşti superiori ierarhici, dintre care unul a considerat „absolut inutilă” şi „nejustificată”, forţa „letală” folosită pentru arestarea lui George Floyd. Mărturia lui Medaria Arradondo de luni reprezintă o nouă lovitură pentru Derek Chauvin.

Celălalt argument se bazează pe prezenţa fentanilului, un opioid puternic, şi a metamfetaminei, descoperite în timpul autopsiei lui George Floyd, autopsie care, totuşi, identifică „compresia gâtului” drept cauză a decesului.

Acuzarea l-a chemat luni dimineaţa să depună mărturie pe medicul de urgenţă care, după o jumătate de oră de eforturi nereuşite, l-a declarat mort pe George Floyd.

Bradford Langenfeld a estimat că, pe baza dovezilor deţinute, a considerat că „lipsa oxigenului” sau „o asfixiere” este „cea mai probabilă cauză a morţii” bărbatului de 40 de ani.

Avocatul lui Derek Chauvin, Eric Nelson, l-a întrebat dacă consumul de droguri poate provoca deficienţă de oxigen.”Da”, a răspuns medicul. Nelson a continuat apoi cu întrebări tehnice privind efectele fentanilului, care îngreunează respiraţia.

Juraţii vor da verdictul la sfârşitul lunii aprilie sau începutul lunii mai. În cazul absenţei unanimităţii, procesul va fi declarat nul şi neavenit, iar procedura va fi reluată.

O astfel de ipoteză stârneşte deja temeri puternice în Minneapolis, oraş deja inflamat după moartea lui George Floyd.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. Neagră era un drogat tembel, o scursura a societatii. Garoii sunt 13 % din populația SUA dar comit 27% din crime. Dar hei, blm ce plm

  2. Câtă ipocrizie. În 2016 a fost ucis un american alb de polițiști in același mod și nici măcar nu a fost dat pe canalele de știri.

  3. Cazul este irecuperabil distorsionat din punct de vedere juridic. Există o presiune uriașă asupra sistemului în primul rând din cauza mișcării blm, revigorat până la acte de violență dar și mai mult din cauza faptului că orașul Minneapolis a acordat o despăgubire civilă de 27 de milioane de dolari familiei lui Floyd, înainte ca procesul de natură penală să înceapă. Sunt acte lipsite de echilibru care ar fi de dorit în asemenea cazuri, bazate în exclusivitate pe ”detensionarea” situației. Aș numi lipsit de echilibru chiar declarația șefului de poliție când a considerat că fapta lui Chauvin a fost crima intenționată. Se știe că decedatul a avut un istoric bogat din p.d.v penal – fapt ce a fost interzis de judecător să fie menționat sau luat în considerare în timpul apărării. Chavin a devenit un ”sitting duck”.

    • Problema e simpla, pe domnul Șovin aparent nu l-a dus capul ca nu e cea mai bună idee să stai 10 minute cu genunchiul pe gatul persoanei reținute, mai ales ca i-ai pus deja si cătușe, și iți repetă că nu poate să respire. Faptul că nu te duce capul, nu e o scuză. Concluzia, minim omor din culpă. Și, dacă l-a dus capul, atunci nu mai rămâne decât varianta unui omor intenționat. Singura lui șansă e să pledeze IQ redus, ca să nu fie considerat intenționat omorul.

    • @VLAD
      da, e de bun simt sa fie omor din culpa, dar belemeul insista pentru crima cu premeditare. chauvin nu are nicio sansa, mai ales ca a fost dat afara din politie si toti se disociaza de el. mai e si faza ca se stia cu negrul infractor si nu se inghiteau… adica sunt multe foarte multe circumstante agravante…

    • Folosind terminologia consacrată în jurisdicția americană, Chauvin este acuzat de ”second – and third degree murder” și de ”second degree manslaughter” ( sursa Washington Post ). Ultimele două categorii sunt caracteristice legilor din statul Minnesota. Omuciderea este judecată de legile caracteristice statului în care au fost comise, iar legislația diferă mult de la stat la stat. Omul va primi cu mari șanse 25 de ani ( în Florida 40 de ani e maximum ) pentru second degr. manslaughter ( cu care seamănă fapta lui, după părerea mea neavizată )și care înseamnă luarea unui risc prea mare, în cunoștință de cauză la o faptă care cauzează moartea unei persoane. Și acuzația de ”second degree murder” ( în Minnesota ”depraved heart murder” ) este sancționat cu max. 25 ani închisoare.

  4. #sectia16

  5. Tot cazul acesta ne arata, intr-o oarecare masura, ca unul dintre cele mai fundamentale concepte din dreptul civil anglo-saxon – prezumtia de nevinovatie – dispare incetul cu incetul, urmand a fi inlocuit de grotestul „trial by media” (judecat de catre media). Nu mai exista justitie, ci s-a transformat totul intr-o inchizie, un singur tweet sau filmulet distorsionat fiind capabile sa te distruga atat dpdv social, cat si dpdv financiar. Asa cum au mentionat si comentatorii de mai sus, procesul lui Chauvin este din start sortit condamnarii. De ce? Pentru ca asa vrea mass-media si asa vor activistii. Conteaza ca unul dintre martorii principali chemati de procurori a fost identificat de prietena lui Floyd drept dealerul acestuia de droguri? Nu. Conteaza ca Floyd avea o cantitate de droguri atat de mare in corp (fentanil+cocaina), incat era la cateva secunde distanta sa ii bubuie inima? Nu. Conteaza ca Floyd avea antecedente penale grave, fiind vorba aici inclusiv de un incident incredibil de similar in care acesta a incercat sa inghita drogurile aflate in posesie, ca sa scape de arestul politiei? Nu. Conteaza ca Chauvin a actionat exact conform unui protocol al fortelor de ordine care se foloseste literalmente peste tot in lume? Nu. Conteaza ca autopsia finala (nu cea comandata de familia lui Floyd) a aratat ca Floyd a murit de la cocktail-ul de droguri, si nu de la sufocare? Nu. Conteaza ca toate analizele facute atat de auditori externi, cat si de fortele federale, nu au gasit niciun motiv „rasial” in spatele arestarii lui Floyd? Nu. La finalul zilei conteaza ce spune mass-media, care si-a completat intr-un final transformarea din „cainele de paza al democratiei” in „goarna propagandistica a puterii”. Iar media a decis ca Floyd a murit ca e negru, media a decis ca pagubele provocate de gloatele BLM, in valoare de peste 1 miliard de dolari, au fost complet justificate, media a decis ca Chauvin se face vinovat atat de omor prin calificare, cat si de rasism, media a decis ca politistii vaneaza negrii pe strada, media a decis ca albii sunt rasisti si rai. Bun venit in lumea noua, unde politia gandirii te vegheaza. Unde mass-media este „judge, jury and executioner”. Unde stiinta este ideologizata. Unde matematica e rasista. Ai grija pe unde calci, daca esti alb.

  6. Mare atentie, politisti americani! E foarte riscant – in zilele noastre – sa omoriti negri vii.