Șeful Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, arestat preventiv pentru 20 de zile / Procurorii DNA îl acuză că a luat mită pentru a nu trimite controale la diferite obiective
Update: Şeful Gărzii de Mediu Bistriţa-Năsăud, Ioan Borş, care a fost reţinut de procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupţie – Serviciul Teritorial Cluj pentru luare de mită în formă continuată, a primit mandat de arestare preventivă pentru 20 de zile, în urma deciziei luate vineri de Tribunalul Cluj, transmite Agerpres.
În decizia publicată pe portalul instanţelor de judecată se arată că instanţa admite în parte propunerea DNA şi dispune arestarea preventivă a lui Ioan Borş începând cu data de 16 februarie şi până în data de 6 martie, inclusiv.
Decizia poate fi contestată în termen de 48 de ore de la pronunţare.
În cea mai recentă declaraţie de avere, datată mai 2023, Ioan Borş menţiona că deţine împreună cu soţia, care este secretar general al judeţului Bistriţa-Năsăud în cadrul Consiliului Judeţean, două terenuri intravilane în municipiul Bistriţa, în suprafaţă de circa 1.300 metri pătraţi, o casă în municipiul Bistriţa de 521 metri pătraţi, un apartament în municipiul Cluj-Napoca în suprafaţă de 37 metri pătraţi, patru autoturisme şi depozite bancare de peste 16.000 euro şi 9.600 lei, la care se adaugă două credite bancare totalizând 160.000 de lei.
În ceea ce priveşte veniturile, Ioan Borş arăta că în anul anterior câştigase 72.238 lei în calitate de comisar de mediu, iar soţia sa încasase de la Consiliul Judeţean Bistriţa-Năsăud peste 115.000 lei.
Știrea inițială: Șeful Gărzii de Mediu Bistrița-Năsăud, comisarul-șef Ioan Borș, a fost reținut de procurorii DNA, pentru 24 de ore, fiind acuzat că a luat mită pentru a nu trimite controale la diferite obiective.
Comunicatul DNA:
Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Serviciul Teritorial Cluj au dispus punerea în mișcare a acțiunii penale și reținerea pentru 24 de ore, începând cu data de 15 februarie 2024, a inculpatului
BORȘ IOAN, comisar-șef al Comisariatului județean Bistrița-Năsăud din cadrul Gărzii Naționale de Mediu, pentru comiterea infracțiunii de luare de mită, în formă continuată.
În ordonanța procurorilor se arată că, în cauză, există date și probe care conturează următoarea stare de fapt:
În perioada octombrie 2023 – ianuarie 2024, inculpatul Borș Ioan, în calitatea menționată mai sus, ar fi pretins și ar fi primit de la mai multe persoane, diferite sume de bani, necuantificate până în prezent, și alte foloase necuvenite, în legătură cu exercitare atribuțiilor sale de serviciu specifice privind efectuarea unor controale de mediu, în contextul implementării unor proiecte private în agricultură.
Foloasele respective ar fi fost pretinse și primite de inculpat în sediul instituției pe care o conducea, sub pretextul că vor fi remise mai departe către subalternii săi pentru ca aceștia să nu se mai deplaseze în teren în vederea efectuării controalelor de mediu asupra obiectivelor.
Inculpatului Borș Ioan i s-au adus la cunoștință calitatea procesuală și acuzațiile, în conformitate cu prevederile art. 309 Cod de procedură penală.
La data de 16 februarie 2024, inculpatul urmează să fie prezentat Tribunalului Cluj cu propunere de arestare preventivă pentru 30 de zile.
În cauză, procurorii au beneficiat de sprijin din partea Direcției Generale Anticorupție.
Facem precizarea că punerea în mișcare a acțiunii penale este o etapă a procesului penal reglementată de Codul de procedură penală, având ca scop crearea cadrului procesual de administrare a probatoriului, activitate care nu poate, în nici o situație, să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.
Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu