G4Media.ro

Șeful Inspectoratului Școlar Sălaj, liberalul Gheorghe Vasile Bulgărean, acuzat de CNSAS că…

Sursa Foto: Facebook

Șeful Inspectoratului Școlar Sălaj, liberalul Gheorghe Vasile Bulgărean, acuzat de CNSAS că și-a turnat la Securitate un coleg de facultate maghiar. Acesta spunea că ”metroul construit în România este mult sub nivelul celui din Budapesta”

Consiliul Național pentru Studierea Arhivelor Securității (CNSAS) a cerut judecătorilor de la Curtea de Apel București, la sfârșitul anului trecut, să constate că actualul șef al Inspectoratului Școlar Județean Sălaj, Gheorghe Vasile Bulgărean (57 de ani), a fost colaborator al fostei poliții politice comuniste. Bulgărean (PNL) a semnat angajament, a avut nume conspirativ și și-a turnat un coleg de facultate pentru faptul că acesta și-a exprimat dezamăgirea față de nivelul de trai din România. În 2020, Bulgărean, care se află la al doilea mandat de inspector școlar general în Sălaj, s-a aflat în cărți pentru a candida, din partea PNL, la funcția de primar al Municipiului Zalău.

În acțiunea depusă la instanță pe 21 decembrie 2021, CNSAS susține că Bulgărean a fost recrutat de Securitate în 1987, când a semnat angajament și a primit numele conspirativ ”Vali”. Scopul recrutării: supravegherea colegilor de an și a ”mediului studențesc din căminul Grozăvești” din București, la acel moment Bulgărean fiind student în Capitală, la Facultatea de Matematică. După absolvirea facultății și repartizarea ca profesor într-o comună din Bihor, el a fost preluat de Securitatea din acest județ, tot ca informator.

CNSAS a depus mai multe dovezi despre care declară că ar contura faptul că ”pârâtul a furnizat informații prin care se denunțau activități potrivnice regimului totalitar comunist, precum comentarii negative la adresa realităților social-politice din țara noastră sub regimul comunist, informații ce au vizat îngrădirea dreptului la viață privată (art. 17 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice) și a dreptului la libertatea cuvântului (art. 28 din Constituția Românei din 1965, art. 19 din Pactul Internațional privind Drepturile Civile și Politice)”.

În acțiune, CNSAS transcrie fragmente din mai multe note informative semnate de ”Vali” în 1987 și 1988, victimă fiind B.B.E., un coleg maghiar asupra căruia existau suspiciuni de ”manifestări naționalist-iredentiste”. Astfel, conform informațiilor furnizate de ”Vali ”Bulgărean, B.B.E. ”a povestit că a fost deseori în Ungaria și că acolo comparativ cu România există un nivel de trai mult mai ridicat, că metroul construit în România este mult sub nivelul celui din Budapesta, că produsele ungurești sunt de o calitate superioară celor românești, precum și alte aspecte laudative la adresa Ungariei diminuând realizările economice ale țării noastre.”

”Vali” a mai transmis că B.B.E. intenționează să se stabilească peste hotare, iar în martie 1988 a relatat că acesta a spus că în Ungaria ”în general viața este mai liberă decât la noi și dădea exemplu că ungurii pot cumpăra dispozitive pt. televizoare prin care pot să prindă programele de televiziune prin sateliți (…)”.

Tot în 1988, ”Vali” l-a chestionat pe B.B.E. asupra unui subiect arzător pentru serviciile de informații românești, reproducând, apoi, totul Securității: ”La începutul lunii aprilie 1988, în cadrul unei discuții pe care am avut-o cu colegul de grupă B.E. (…) acesta a relatat următoarele: a auzit că în Ungaria, la Budapesta, au avut loc niște demonstrații și la întrebarea mea dacă acești demonstranți au cerut și alipirea Ardealului la Ungaria, el mi-a spus că nu a auzit acest lucru. În continuare s-a discutat pe marginea cărților care apar, atât în Ungaria cât și în România și care au ca subiect originea și apartenența acestei regiuni la România sau Ungaria. B. a arătat că cărțile care apar în România și Ungaria pe această temă conțin multe minciuni și se bat cap în cap. Aceste cărți sunt scrise nu pentru popor pe care nu-l interesează acest lucru, ci pentru autoritățile din țările respective.”

CNSAS a menționat că, pe baza unor informații de genul celor relatate de Bulgărean, Securitatea avea motiv să deschidă dosare de urmărire informativă.

Dosarului intentat de CNSAS pe numele lui Bulgărean încă nu i-a fost alocat un prim termen de către Curtea de Apel București.

”Sunt stupefiat. Nu am fost informat până acum de existența unei spețe. Am încercat să-mi aduc aminte, dar o legătură cu Securitatea nu am avut. Cred că o să intru în posesia acestui dosar și o să vă pot spune mai multe”
Gheorghe Vasile Bulgărean, despre faptele descrise în acțiunea CNSAS

În prezent, Bulgărean este inspector școlar general în județul Sălaj, fiind numit în martie 2020. A mai ocupat această funcție între 2000 și 2001 și a fost, de asemenea, director al Colegiului Național Silvania din Zalău, unul dintre cele mai bine cotate din zonă.

În 2020, presa locală a scris că a fost una dintre propunerile PNL pentru a candida la Primăria Zalău, dar acest lucru a rămas la stadiul de intenție. În final, în același an, Bulgărean a candidat din partea liberalilor, fără succes, pentru o funcție de consilier local, județean și de deputat. Lucian Bode, șeful filialei liberale din care face parte Bulgărean, nu a răspuns mesajului referitor la presupusa colaborare cu Securitatea a subordonatului său.

Pentru anul 2020, pe lângă veniturile de inspector general, Bulgărean a mai încasat bani ca profesor la Colegiul Național Silvania, Centrul Județean de Excelență Zalău, Universitatea de Vest ”Vasile Goldiș” Arad și Casa Corpului Didactic din județul Sălaj. Media veniturilor sale în acel an s-a apropiat de 10.000 de lei lunar net.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Asa si? Ciolos a facut parte din trupele de securitate si e ok.

  2. Securiștii să si vadă de felia lor. Trebuie legi care să i scoată din mediul de afaceri, din politica, din scoli. Poporul trebuie sa ia atitudine altfel ne omoară hoția ,nepotismul, incompetența.

  3. Trebuia făcută demult lustrație în politică.
    La 30 de ani după comunism mai au sens ?

  4. nu a fost pe placul poporului. Cand studentii mureau in Piata Universitatii, aplaudacii lui Iliescu strigau ca vin capitalistii. Ei acum, se vad noii capitalisti, au umerii plini de stele!

  5. Erori au fost, erori sunt inca……Lustratie!!!!

  6. Are sens. Eu care am făcut politica pot sa va scriu un singur lucru: după 1990 atâta ofițerii de securitate, cât și turnătorii au fost favorizați sa dobândească funcții și afaceri. Practic marile afaceri din economia românească subt făcute de asemenea personaje. Sunt peste tot. Sunt promovați politic ori în funcții de administrație publica și în firme de stat. Este o clasa de extractori de rente, care înăbușă concurenta în economie și inlatura meritocratia din administrație și politica. Sistemul este atât de bine pus la punct încât se perpetuează prin copiii sau nepoții lor. Uitati-va cu atenție în politică. Mai mult. După 1990 numărul lor a crescut în loc sa scadă. Prin urmare, avem o societate de tip închis, care evoluează lent din cauza monopolului pe care îl au aceasta clasa de paraziți. Rar găsești printre ei si oameni de valoare.

  7. Mare brânză au făcut și fac pe bani foarte multi cei de la CNSAS, o sinecură de partid și grup. Când foștii securiști, adevărați torționari, care au torturat,dau băgat la pușcărie, sau au omorât români, trăiesc în liniște cu pensii de lux sau funcții bine platite, vine cnsas și aruncă pe piața câte un dosar de tot râsul. Și asta că să-și justifice și ei, cei peste 200 de angajați, lefurile uriașe pe care le primesc. De râsul curcilor.