G4Media.ro

Șeful Institutului Cercetare Aerospațială INCAS, trimis în judecată de DNA pentru că…

Foto: Inquam Photos/ Liviu Florin Albei

Șeful Institutului Cercetare Aerospațială INCAS, trimis în judecată de DNA pentru că ar fi păgubit instituția cu 21 milioane de lei

UPDATE: Ministerul Cercetării Inovării și Digitalizării (MCID) a anunțat, marți după-amiază, că a decis suspendarea din funcție a lui Cătălin Nae, în urma deciziei DNA de a-l trimite în judecată pe acesta. Anunțul a fost șters însă rapid de pe site-ul ministerului, transmite Edupedu.ro.

Articol inițial: Procurorii DNA l-au trimis marți în judecată pe Cătălin Nae, directorul Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS București, pe care îl acuză de abuz în serviciu în formă continuată.

DNA susține că în perioada 2012 – 2014, Cătălin Nae ar fi încheiat un număr de 12 contracte cu firme ”fantomă”, deși știa că firmele nu puteau să îndeplinească prestațiile în domeniul cercetării aeronautice la care se obligaseră, neavând capacitatea să execute astfel de activități.

În contextul menționat mai sus, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, a achitat societăților respective suma totală de 21.495.199 lei (aprox. 5.000.000 euro), ce constituie un prejudiciu în dauna institutului concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile celor patru oameni de afaceri, arată DNA.

Comunicatul integral al DNA:

Procurorii din cadrul Direcției Naționale Anticorupție – Secția de Combatere a Infracțiunilor Asimilate Infracțiunilor de Corupție au dispus trimiterea în judecată, în stare de libertate, a inculpaților:

NAE CĂTĂLIN, la data faptei și în prezent director general respectiv președinte al consiliului de administrație al Institutului Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” – INCAS București, pentru comiterea infracțiunii de abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată,

Patru persoane fizice, administratori ai unor societăți comerciale, pentru comiterea infracțiunii de complicitate la abuz în serviciu, cu consecințe deosebit de grave, dacă funcționarul public a obținut pentru sine ori pentru altul un folos necuvenit, în formă continuată.

În rechizitoriul întocmit, procurorii au reținut, în esență, următoarea stare de fapt:

În perioada 2012 – 2014, inculpatul Nae Cătălin, în calitatea menționată mai sus, cu încălcarea prevederilor legale, ar fi încheiat un număr de 12 contracte cu societăți comerciale, cu un comportament de tip „fantomă”, controlate de ceilalți patru inculpați, în condițiile în care acesta ar fi cunoscut faptul că agenții economici respectivi nu puteau să îndeplinească prestațiile (în domeniul cercetării aeronautice) la care se obligaseră, neavând capacitatea obiectivă să execute astfel de activități (nu dispuneau de capital uman și tehnic).
În contextul menționat mai sus, Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”, a achitat societăților respective suma totală de 21.495.199 lei (aprox. 5.000.000 euro), ce constituie un prejudiciu în dauna institutului concomitent cu obținerea unui folos necuvenit în același cuantum pentru societățile celor patru oameni de afaceri.

În cauză au fost dispuse măsuri asigurătorii.

Institutul Național de Cercetare – Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” a precizat că nu se constituie parte civilă în cauză.

Dosarul a fost trimis spre judecare Tribunalului București, cu propunere de a se menține măsurile asigurătorii dispuse în cauză.

Facem precizarea că această etapă a procesului penal reprezintă, conform Codului de procedură penală, finalizarea anchetei penale și trimiterea rechizitoriului la instanță spre judecare, situație care nu poate să înfrângă principiul prezumției de nevinovăție.

Menționăm că prezentul comunicat a fost întocmit în conformitate cu art. 28 alin. 4 din Ghidul de bune practici privind relația sistemului judiciar cu mass media, aprobat prin Hotărârea Plenului Consiliului Superior al Magistraturii nr. 197/2019.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Auzi,institutul pagubit cu 21 mil.lei si nu se constituie parte civilă?Mai există? Trebuia desfiintat si pus pe picioare altul,fiindcă acesta este „ciuruit”de hotie.Nu s-a gasit nimeni pana acum sa constate ca textul de lege privind LIBERTATEA institutiilor de stat PAGUBITE,de a se constitui sau NU parti civile,este neconstitutional? Sau grija pentru protejarea banului public „este sublimă,dar lipseste cu desavarsire”?Onor CCR,ce face?Macar prin considerentele hotararilor pe care le dă,așa cum a scris despre „nevoia”de stabilire unui prag valoric la abuzul in serviciu,s-o fi atras atentia legiuitorului ca legea respectiva favorizează explicit jaful in averea publică,în finantele publice!?Dar,stai ca judecatorii majoritari ai acestei curti sunt sensibili doar cand trebuie sa întarească prezumtia de nevinovatie a hotilor care praduiesc statul,adică ei sunt „pe invers”😁!Sunt multe cazuri din astea,care,pentru a-l proteja pe hot,institutia refuza sa se constituie parte civilă,iar semnatarul „complice”ramane bine mersi in functie,cat vrea „muschii lui”.
    Ce rezultate are cercetarea finantată de stat în Romania? A uzit cineva de ceva notabil?Sau majoritatea reinventează mereu „roata”,pentru a avea acoperire la banii veniti moca de la stat?Si asta nu de acum! Seful asta de institut,probabil ca s-a plictisit sa tot faca mereu hartii acoperitoare si a luat-o pe scurtatură.Ca sa ajungă mai usor la banii statului,a trecut la metoda firmelor fantomă,cum foarte multi hoti „respectabili” procedează in „tarisoara” noastră.Sunt asa de „priceputi”,ca multi dintre ei ajung persoane de vază in politică.