G4Media.ro

Șeful legislativului de la Chișinău: Sperăm ca limba română să fie statuată…

Președintele Parlamentului de la Chișinău, Igor Grosu. Sursa foto/ Igor Grosu Facebook

Șeful legislativului de la Chișinău: Sperăm ca limba română să fie statuată şi în textul Constituţiei Republicii Moldova

Preşedintele parlamentului de la Chişinău, Igor Grosu, şi-a exprimat speranţa ca limba română să fie statuată şi în textul Constituţiei Republicii Moldova, dar a menţionat că deocamdată nu există voturile necesare pentru schimbarea Legii fundamentale, într-o declaraţie prilejuită de sărbătorirea Zilei Limbii Române la 31 august, relatează Radio Chişinău, relatează Agerpres.

Grosu spune că limba română se bucură de un interes în creştere în rândul populaţiei alolingve din Republica Moldova care conştientizează importanţa cunoaşterii limbii oficiale pentru integrare şi avansare socială.

Referindu-se la articolul 13 din Constituţie privind denumirea limbii oficiale în Republica Moldova, şeful legislativului a afirmat că acest lucru nu trebuie doar bifat şi va fi făcut când vor exista suficiente voturi pentru modificarea Constituţiei.

‘Acum o să mă întrebaţi de ce nu se pune la vot schimbarea sintagmei. Eu consider că nu trebuie să irosim o ocazie pur şi simplu, să bifăm că am încercat, întrucât voturile nu le avem, să recunoaştem. Dar eu am încrederea şi văd aceasta în discursul public al celor care se pretind moldovenişti, statalişti că acceptă limba română tot mai mult şi mai mult, fie voluntar sau involuntar. Eu cred că aceasta într-o bună zi o să devină un gest pe care noi va trebui să-l facem, pentru că toţi recunosc şi înţeleg că e vorba de limba română, de un popor român, o istorie comună’, a afirmat Igor Grosu.

Potrivit Art.13 din Constituţia Republicii Moldova, limba de stat este în continuare ‘limba moldovenească’, aceasta deşi, în decembrie 2013, Curtea Constituţională a stabilit că limba de stat în Republica Moldova este limba română. De fapt, aceasta a statuat că Declaraţia de Independenţă a Republicii Moldova, care prevede că limba de stat este româna, prevalează asupra Constituţiei şi face corp comun cu Legea Supremă. Decizia Curţii Constituţionale nu obligă însă parlamentul, care decide asupra modificării Constituţiei, substituirea în Art.13 a ‘limbii moldoveneşti’ cu cea română. Pentru o asemenea modificare ar fi necesare 2/3 din voturile deputaţilor, adică 67 de voturi din totalul de 101 – voturi pe care partidele de dreapta nu le-au avut niciodată, notează reporterul Deutsche Welle din Chişinău.

De Ziua Limbii Române, în capitala Republicii Moldova s-a deschis cea de-a V-a ediţie a Salonului Internaţional de Carte Bookfest Chişinău.

Preşedintele Maia Sandu a participat la ceremonia de deschidere, subliniind în discursul său că literatura română este la ea acasă pe ambele maluri ale Prutului.

‘Salonul Internaţional de Carte ‘Bookfest’ ne demonstrează că literatura română este şi se simte acasă pe ambele maluri ale Prutului. Autori, scriitori din R. Moldova îşi editează cărţi la editurile din România. În acelaşi timp, autori din România găsesc prestigios să editeze cărţi la Chişinău. Apreciez această infuzie tot mai concentrată de produs cultural românesc de calitate la Chişinău. Sunt sigură că prestaţia oamenilor noştri de creaţie este apreciată în oraşele din România’, a menţionat Maia Sandu, citată de portalul Deschide.md.

În mesajul său transmis de Ziua Limbii Române, premierul Natalia Gavriliţa a subliniat că ‘limba română este cel mai puternic element identitar care ne defineşte ca naţiune, care arată lumii cine suntem şi de unde venim’, într-un mesaj postat pe pagina sa de Facebook.

În mesajul său, Gavriliţa a subliniat că cel mai frumos omagiu pe care putem să-l aducem limbii române este s-o învăţăm, s-o preţuim şi să o vorbim corect.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Încă un lucru bun făcut de Putler, toți fug de orice ar putea insinua vreo apropiere de Rusia. Limba moldovenească.

  2. doar vorbe ca sa inchida gura romaniei. acest grosu nu are nicio intentie sa schimbe constitutia, desi partidul pe care il conduce are 63 de parlamentari, suficienti ca sa schimbe constitutia. sunt la putere de mai bine de un an si nu au discutat niciodata despre schimbarea constitutiei cu privire la limba romana. dar mai arunca asa din cand in cand cate o declaratie despre fratii romani, despre sangele apa nu se face etc.

    in rest, companiile ruse castiga licitatii la chisinau, gaz se cumpara de la rusi si nu de la romani, curent electric de la separatistii de la tiraspol si din ucraina, nu din romania etc.

    si asteapta ajutoare din romania, sa ii sustinem, sa le dam bani, sa ii ajutam, sa le cumparam vinul si merele.