Șeful mercenarilor Wagner neagă dezvăluirile Washington Post potrivit cărora s-ar fi oferit să furnizeze Kievului informații despre pozițiile trupelor rusești în schimbul cedării teritoriului la Bahmut
Șeful grupului de mercenari ruși Wagner, Evgheni Prigojin, a negat dezvăluirile publicate de ziarul american The Washington Post, potrivit cărora s-ar fi oferit să împărtășească cu Kievul informații despre pozițiile trupelor rusești în schimbul cedării de către ucraineni a teritoriului din jurul orașului Bahmut, aflat în conflict de luni de zile, relatează CNN.
Într-un mesaj audio postat luni pe canalul său Telegram, Prigojin a speculat că povestea ar fi putut fi pusă la cale de dușmanii săi.
Articolul apărut în ziarul american s-a bazat pe documente de informații americane scurse printre documentele cache care au apărut recent pe serverul de jocuri Discord. The Post a relatat duminică că Prigojin s-a oferit să furnizeze armatei ucrainene informații despre pozițiile trupelor rusești dacă Kievul își va retrage propriile forțe din zona din jurul Bahmut. Prigojin a făcut propunerea către Direcția de informații militare a Ucrainei, cunoscută sub numele de HUR, în ianuarie, susține Post. Acesta a citat un document care a făcut obiectul unei scurgeri de informații, potrivit căruia Prigojin s-a întâlnit cu ofițerii HUR într-o țară nespecificată din Africa.
„Pot să spun cu încredere, dacă suntem serioși, că nu am fost în Africa cel puțin de la începutul conflictului, ci de fapt cu câteva luni înainte de începerea SMO [Operațiunea militară specială]”, a declarat Prigojin. „Prin urmare, pur și simplu nu am putut să mă întâlnesc fizic cu nimeni de acolo”.
În mesajul său, Prigojin a întrebat retoric: „Cine se află în spatele acestui lucru? Cred că fie unii jurnaliști au decis să facă publicitate, fie tovarășii din Rublyovka au decis acum să inventeze o poveste frumoasă, plantată”. Rublyovka este numele unui cartier înstărit din Moscova, situat de-a lungul autostrăzii Rublyovo-Uspenskoye, care este cunoscut pentru proprietățile rezidențiale de lux și vilele pentru elita rusă.
Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a declarat luni jurnaliștilor că nu poate comenta articolul Washington Post, în afară de a spune: „Pare a fi o altă farsă”.
Andriy Yusov, un reprezentant al Serviciului de informații al apărării din Ucraina, a refuzat să comenteze atunci când a fost întrebat luni la televiziunea ucraineană despre informațiile The Post, spunând: „Cui i-ar fi de folos să discute acum despre astfel de inițiative?”.
Câteva informații de fond: Documente extrem de secrete ale Pentagonului scurse pe rețelele de socializare în ultimele săptămâni au oferit o imagine rară asupra modului în care SUA spionează aliații și inamicii deopotrivă, agitând profund oficialii americani, care se tem că dezvăluirile ar putea pune în pericol surse sensibile și compromite relații externe importante. Unele dintre documente, despre care oficialii americani spun că sunt autentice, expun amploarea spionajului american asupra unor aliați cheie, inclusiv Coreea de Sud, Israel și Ucraina.
Altele dezvăluie gradul în care SUA a pătruns în Ministerul rus al Apărării și în organizația de mercenari ruși Wagner, în mare parte prin intermediul comunicațiilor interceptate și al surselor umane.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank