G4Media.ro

Șeful MI5 avertizează cu privire la „amploarea epică” a spionajului chinezesc în…

Șeful MI5 avertizează cu privire la „amploarea epică” a spionajului chinezesc în Marea Britanie / Directorul FBI: Amenințarea Chinei – „existențială”

Mai mult de 20.000 de persoane din Marea Britanie au fost abordate online de către spionii chinezi, a declarat șeful MI5. Afirmațiile vin în contextul în care zeci de mii de întreprinderi britanice au fost avertizate cu privire la riscul de a li se fura inovațiile, potrivit BBC.

Ken McCallum a făcut aceste declarații pentru BBC în cadrul unei apariții publice fără precedent a șefilor de securitate ai alianței Five Eyes în California.

Șefii agențiilor de securitate din SUA, Marea Britanie, Australia, Canada și Noua Zeelandă au lansat un avertisment cu privire la secretele comerciale care sunt obținute de China.

Universitatea Stanford din California a fost aleasă ca loc de desfășurare a primei întâlniri publice, deoarece se află în inima Silicon Valley. Atât în declarații publice, cât și într-o sesiune închisă cu antreprenori și investitori, șefii din domeniul securității au avertizat că se fură cercetări de ultimă oră.

„Am asistat la o campanie susținută la o scară destul de epică”, a declarat McCallum pentru BBC într-un interviu acordat în timpul evenimentului.

În trecut, MI5 se concentra pe protejarea secretelor guvernamentale de spionii străini, dar acum se teme că inovația este adesea furată de la companiile mici, start-up-uri și cercetători care poate că nu s-au preocupat anterior de aspecte de securitate.

„Dacă astăzi lucrezi în domeniul tehnologiei de vârf, atunci geopolitica este interesată de tine, chiar dacă nu ești interesat de geopolitică”, a spus McCallum.

MI5 încearcă să avertizeze zeci de mii de companii britanice care sunt potențial expuse riscului, iar acest lucru necesită ca serviciul de securitate să facă public un lucru pe care nu l-a mai făcut până acum.

McCallum a declarat că MI5 a observat agenți chinezi suspectați că au abordat peste 20.000 de persoane din Regatul Unit prin intermediul rețelelor profesionale, cum ar fi LinkedIn, pentru a încerca să le convingă să furnizeze informații sensibile, dublu față de cifra raportată anterior.

În ultimul an, MI5 a observat, de asemenea, peste 20 de cazuri în care companii chinezești au luat în considerare sau au încercat în mod activ să obțină acces la tehnologii sensibile dezvoltate de companii și universități din Regatul Unit prin investiții sau prin alte mijloace în care rolul deplin al Chinei este ascuns, adesea prin structuri complicate ale companiilor.

Printre acestea se numără cel puțin două companii chinezești care au încercat să evite controlul cerut de lege pentru a avea acces la tehnologia sensibilă a companiilor britanice fără a fi detectate.

Se crede că o altă companie chineză a achiziționat date de cercetare furate de la o universitate britanică de top. Și se crede că există încercări de a ocoli și submina controalele de management și de reglementare la alte două instituții de top pentru a accesa și influența cercetarea de vârf.

MI5 și aliații săi au perturbat, de asemenea, achiziția unei companii tehnologice britanice sensibile, care la rândul ei are legătură cu lanțurile de aprovizionare militare britanice și cu lanțurile de aprovizionare ale altor companii comerciale occidentale importante. China a negat în mod constant acuzațiile de spionaj și de fapte ilegale.

Consecințele furtului de cercetări în domenii de vârf precum inteligența artificială nu sunt doar pentru profitabilitatea unei companii, ci și pentru viitorul țărilor occidentale, a avertizat șeful MI5.

„Aceste tehnologii se află într-un moment istoric în care încep să schimbe lumea noastră în moduri destul de fundamentale”, a declarat McCallum pentru BBC.

„Și știm că statele autoritare sunt concentrate foarte atent pe oportunitățile pe care aceste tehnologii le pot prezenta pentru ele”.

Inteligența artificială, pe lângă datele colectate de China, ar putea oferi chiar șansa de a interveni în politică într-un mod mult mai eficient, a avertizat el.

Îngrijorările legate de China au fost reluate de alți membri ai alianței Five Eyes.

„China a făcut din spionajul economic și din furtul muncii și ideilor altora o componentă centrală a strategiei sale naționale, iar acest spionaj se face în detrimentul inovatorilor din toate cele cinci țări ale noastre”, a declarat jurnaliștilor directorul FBI, Chris Wray.

„Această amenințare a devenit doar mai periculoasă și mai insidioasă în ultimii ani”.

El a spus că există peste 2.000 de investigații în curs ale FBI legate de China și că, la un moment dat, organizația sa deschidea o nouă investigație la fiecare 12 ore.

„Toate națiunile spionează”, a declarat Mike Burgess – șeful serviciului de securitate al Australiei – la evenimentul public la care au participat cei cinci șefi de spionaj, „dar comportamentul despre care vorbim aici depășește cu mult spionajul tradițional”. El a susținut că amploarea a fost fără precedent în istoria omenirii și că trebuie să fie semnalată.

Decuplarea economiilor occidentale de China ar fi nerealistă și dăunătoare, au argumentat șefii securității, astfel că prioritatea este de a identifica și proteja zonele sensibile. Apariția lor a fost sincronizată cu lansarea unor noi orientări pentru a ajunge la cei care nu ar fi avut anterior contact cu serviciile de securitate.

Reuniunea a avut loc în umbra evenimentelor din Orientul Mijlociu și a preocupărilor legate de creșterea radicalizării și a amenințărilor la nivel național.

„Putem să ne concentrăm pe mai mult de un lucru în același timp”, a declarat directorul FBI, descriind amenințarea din partea Chinei ca fiind „existențială”.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...