Șeful NATO avertizează Occidentul față de dependența de China: Nu faceți aceeași greșeală cu China și cu alte regimuri autoritare ca și cu Rusia
Șeful NATO, Jens Stoltenberg, avertizează țările occidentale să nu repete greșeala făcută în fața Rusiei în relația cu China, devenind prea dependente de produsele și materiile prime importate de la regimul comunist.
„Nu trebuie să devenim prea dependenți de produsele și materiile prime pe care le importăm”, a adăugat el. „Războiul din Ucraina a evidențiat pericolul unei dependențe excesive de regimurile autoritare”, a declarat liderul NATO, care va demisiona în toamnă. „Nu cu mult timp în urmă, mulți susțineau că importurile rusești erau o problemă pur economică. Nu este așa. Este o problemă politică”, va afirma Stoltenberg, potrivit declarației pe care o va face la Conferința de Securitate de la Munchen și al cărei draft a fost consultat de agenția AFP, potrivit Le Figaro.
Acesta va face apel la Occident „să nu facă aceeași greșeală cu China și cu alte regimuri autoritare” ca și cu Rusia, care a creat legături de dependență energetică cu Europa.
De asemenea, șeful NATO va cere aliaților să „dea Ucrainei ceea ce are nevoie pentru a câștiga” războiul lansat împotriva țării de către Rusia în urmă cu aproape un an, pentru a ajuta țara „să învingă și să supraviețuiască ca națiune independentă și suverană în Europa”.
Stoltenberg va subliniat că Vladimir „Putin nu plănuiește pacea, plănuiește mai mult război”. Nu există „niciun indiciu că el și-a schimbat ambițiile”, mobilizând „sute de mii de soldați” și obținând „mai multe arme de la țări autoritare precum Iranul și Coreea de Nord”.
Cu o zi înainte, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz au pledat pentru o intensificare a ajutorului aliaților occidentali pentru Kiev, în special a ajutorului militar, în timp ce pe frontul de luptă din estul Ucrainei nu se întrevede niciun semn de liniștire. „Astăzi, foarte clar, nu este timpul pentru dialog”, a recunoscut Emmanuel Macron, care a încercat de mult timp să mențină canale de discuții cu Vladimir Putin, atrăgându-și uneori critici puternice din partea țărilor europene, în frunte cu Ucraina.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
4 comentarii