Şeful OMS, Tedros Ghebreyesus, dezvăluie că nu poate trimite bani familiei sale ”înfometate” din Tigray, din cauza războiului în curs: ”Nu ştiu nici măcar cine a murit sau cine este în viaţă”
Dr. Tedros Ghebreyesus, şeful Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), a dezvăluit că nu poate trimite bani rudelor sale ”înfometate” din regiunea Tigray, devastată de război, din Etiopia, relatează BBC, citat de News.ro
”Am multe rude acolo. Vreau să le trimit bani. Nu pot să le trimit bani. Nu ştiu nici măcar cine a murit sau cine este în viaţă”, a declarat Tedros Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă.
De când a început războiul în 2020, regiunea a fost izolată de lumea exterioară, fără conexiune telefonică sau internet.
Guvernul Etiopiei a fost acuzat că a impus o blocare a ajutorului în regiune, care a împiedicat livrările esenţiale – decizie pe care a pus-o pe seama conflictului în desfăşurare.
Zeci de mii de civili au murit şi milioane de oameni au nevoie urgentă de ajutor alimentar. Programul Alimentar Mondial spune că aproximativ jumătate din populaţia de 5,5 milioane din Tigray are nevoie ”severă” de hrană.
Nu este prima dată când doctorul Tedros, fost ministru etiopian al Sănătăţii, vorbeşte despre război. El a afirmat, miercuri, că situaţia este mai gravă decât cea din Ucraina şi a sugerat că rasismul se află în spatele diferenţei în răspunsul global.
”Criza umanitară din Tigray este mai gravă decât cea din Ucraina, fără nicio exagerare. Şi am spus-o cu multe luni în urmă, poate că motivul este culoarea pielii oamenilor din Tigray”, a continuat Ghebreyesus.
În 2020, oficialul OMS a negat acuzaţiile unui general etiopian că ar fi ajutat la procurarea armelor pentru rebelii din Tigray.
”Au existat informaţii care sugerează că sunt de partea unei anumite tabere în această situaţie. Acest lucru nu este adevărat”, a scris el pe Twitter la acea vreme.
Luptele au fost reluate săptămâna aceasta după luni de calm în urma armistiţiului umanitar convenit în martie între forţele din Tigray şi guvernul etiopian.
Un purtător de cuvânt al Frontului de Eliberare a Poporului din Tigray (TPLF), Getachew Reda, a declarat pentru programul BBC Newsday că încă au loc lupte grele şi că oamenii din Tigray suferă.
TPLF dă vina pe armata etiopiană pentru izbucnirea conflictului, în timp ce Etiopia acuză TPLF.
”Avem oameni care mor de foame din cauza asediului impus de autorităţile din Addis Abeba şi de partenerii lor în crime. Avem oameni care au nevoie disperată de ajutor umanitar”, a spus Getachew.
”Ar fi nesăbuit din partea noastră să începem un război când, de fapt, oamenii noştri au nevoie de ajutor umanitar”, a argumentat el.
Guvernul nu a răspuns solicitărilor BBC de a oferi declaraţii în acest sens.
Locuitorii din Kobo, un oraş aflat la aproximativ 25 km distanţă de unele dintre zonele de luptă au descris ce au văzut pe fondul noii izbucniri de violenţă.
”Auzim sunetele armelor grele. Încă se aud. Războiul a escaladat deja. O forţă de apărare suplimentară intră şi ea în zonă”, a declarat o locuitoare din Kobo.
”Comunitatea este confuză şi unii fug în oraşul din apropiere. Dar cei mai mulţi rămân alături de forţa federală de apărare şi forţa specială Amhara pentru a face faţă evenimentelor care urmează”, a spus un bărbat din Kobo.
Războiul din Tigray a izbucnit în cea mai nordică regiune a Etiopiei în noiembrie 2020 – mai târziu s-a extins spre sud, în regiunile Amhara şi Afar.
Mii de persoane au fost ucise, peste două milioane de persoane şi-au părăsit casele şi aproximativ 700.000 de persoane trăiesc în ”condiţii asemănătoare foametei”, potrivit oficialilor americani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
11 comentarii