G4Media.ro

Șeful Orange, Stephane Richard, a fost condamnat la închisoare cu suspendare după…

Sursa foto: Facebook Orange

Șeful Orange, Stephane Richard, a fost condamnat la închisoare cu suspendare după ce a fost găsit vinovat de complicitate la folosirea abuzivă a fondurilor publice

Stephane Richard, directorul general al grupului francez de telecomunicaţii Orange, a fost condamnat miercuri la un an de închisoare, cu suspendare, după ce un tribunal de apel din Paris l-a găsit vinovat de complicitate la folosirea abuzivă fondurilor publice, transmite Reuters.

De asemenea, tribunalul de apel l-a amendat pe Stephane Richard cu 50.000 de euro. În schimb, directorul Orange a fost achitat de acuzaţia de complicitate la fraudă.

Într-un comunicat de presă publicat după anunţarea verdictului, Stephane Richard a spus că este la latitudinea Consiliului Director să decidă dacă va rămâne sau nu în postul de CEO al Orange. Richard a mai spus că nu va face recurs la verdictul tribunalului, pe care l-a catalogat drept „profund incorect”. „Îmi pun mandatul în mâinile Consiliului Director”, a adăugat Richard.

Ministrul francez al Finanţelor, Bruno Le Maire, a declarat în repetate rânduri că poziţia Guvernului este aceea conform căreia directorii companiilor controlate de stat ar trebui să demisioneze dacă vor fi condamnaţi pentru o infracţiune. Această înseamnă că decizia de condamnare a lui Richard ar putea însemna sfârşitul carierei sale la Orange, companie la care statul francez este cel mai mare acţionar.

Sursele citate de Reuters susţin că Orange va organiza o reuniune a Consiliului de Administraţie după anunţarea deciziei tribunalului.

Dosarul în care a fost implicat Richard vizează despăgubirile în valoare de 400 milioane de euro plătite în 2008 de statul francez fostului magnat Bernard Tapie. La acel moment, Stephane Richard era director de cabinet al ministrului Finanţelor, Christine Lagarde, care acum deţine funcţia de preşedinte al Băncii Centrale Europene (BCE). În luna decembrie 2016, Lagarde a fost găsită vinovată de neglijenţă în acelaşi dosar.

Lui Christine Lagarde, Stephane Richard şi altor angajaţi din Ministerul Economiei li se reproşează că au recurs la soluţia unui arbitraj privat, în loc să meargă în justiţie, pentru un litigiu între omul de afaceri Bernard Tapie şi Credit Lyonnais. Litigiul viza o tranzacţie ce a avut loc în 1993, când Tapie a vândut băncii franceze participaţia pe care o deţinea la producătorul german de îmbrăcăminte şi echipamente sportive Adidas. Mai târziu, banca a vândut pachetul cu un profit semnificativ, iar Tapie a început o acţiune în justiţie, susţinând că a fost fraudat. În urma judecării cazului într-o comisie de arbitraj, Tapie a obţinut de la stat despăgubiri de 404 milioane de euro, cu mult mai ridicate decât ar fi putut primi în justiţie.

În 2019, Richard a fost achitat în primă instanţă în acest dosar care a captat atenţia întregii mass media din Franţa. Fost funcţionar civil, Richard a anunţat deja că nu va rămâne CEO la Orange la terminarea actualului mandat de patru ani, în luna mai 2022, dar a precizat că ar fi interesat să rămână în funcţia de preşedinte al Orange.

În luna septembrie a acestui an, Orange România a anunţat finalizarea tranzacţiei prin care a achiziţionat pachetul majoritar de 54% din acţiunile Telekom Romania Communications de la OTE, în timp ce statul român deţine restul de 46% din acţiuni.

sursa: Agerpres.ro, Sursa foto: Facebook Orange

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Neeee!!!!
    Nu poate fi adevarat!
    Doar in romania, polonia, ungaria si bulgaria se poate asa ceva!
    In franta, germania, austria,olanda……nu exista corupționăn ai abuzarea banului public
    Rușinica g4 pt dezinformare!

    • Aoleu, ați luat-o razna. Problema e ca in România exista corupție la toate nivelurile, în toate domeniile, și nimeni nu pățește nimic. Va faceți ca nu știți care e diferența.

    • Las’ că a pațit ăsta din fr.
      L au”rupt” cu pedeapsa!

    • Și ce voiai? Sa primească 30 de ani cu executare ca poate asa nu mai fura romanii? Dacă politicienii noștri nu sunt condamnați înseamnă că e liber la furat pentru toată populația? Și la încălcat legi? N-a purtat Iohannis masca și gata, nu mai purtam nici noi?

  2. Wow,oau,nu pot sa cred ca francezii sunt escroci si corupti. :)))))))

    • Mentalitate de roman stupid: ce bine ca și alții sunt corupți, asa avem și noi „verde” sa fim hoți, hă hă

  3. din articol: „Richard a mai spus că nu va face recurs la verdictul tribunalului …”
    cititi articolul din ziarele locale; e fix invers, Richard a declarat ca VA FACE RECURS …
    Toata presa de la noi a preluat informatia fara a o verifica 🙁
    https://www.leparisien.fr/faits-divers/arbitrage-du-credit-lyonnais-un-an-avec-sursis-pour-stephane-richard-le-patron-dorange-24-11-2021-DFN4LN7WLVDLDBIKI4PIDLQCOU.php