G4Media.ro

Șeful Pentagonului: China devine mai ”coercitivă şi agresivă” în Asia, dar SUA…

Sursa foto: Flickr / U.S. Secretary of Defense

Șeful Pentagonului: China devine mai ”coercitivă şi agresivă” în Asia, dar SUA îşi respectă ”angajamentul de a gestiona tensiunile şi a preveni conflictele”

Statele Unite îşi vor respecta ”angajamentul de a gestiona tensiunile cu China şi a preveni conflictele”, chiar dacă Beijingul a adoptat o politică tot mai ”coercitivă şi agresivă” în regiunea asiatică, inclusiv în apropierea Taiwanului, a declarat, sâmbătă, secretarul american al Apărării, Lloyd Austin, relatează Reuters, citată de Agerpres.

Relaţiile dintre China şi Statele Unite au fost tensionate în ultimele luni, printre neînţelegerile dintre cele două ţări numărându-se problema Taiwanului şi nerespectarea de către China a drepturilor omului, precum şi activitatea sa militară din Marea Chinei de Sud.

La o întâlnire dintre Austin şi omologul său chinez, Wei Fenghe, vineri, ambele părţi au reiterat că doresc să îşi gestioneze mai bine relaţia, deşi nu a existat niciun semn de progres în soluţionarea diferendelor.

În cadrul forumului de securitate ”Dialogului Shangri-La”, Austin a spus că Statele Unite vor continua să fie alături de aliaţii săi, inclusiv Taiwan.

”Acest lucru este deosebit de important, deoarece RPC (Republica Populară Chineză) adoptă o abordare mai coercitivă şi mai agresivă a revendicărilor sale teritoriale”, a evocat el.

China pretinde că Taiwanul autoguvernat îi aparţine şi a promis că îl va lua cu forţa dacă va fi necesar.

Austin a subliniat că a existat o creştere ”alarmantă” a numărului de întâlniri nesigure şi neprofesionale între avioanele şi navele chineze cu cele din alte ţări.

Secretarul american al Apărării a mai precizat că politica Statelor Unite cu privire la Taiwan a fost să se opună oricăror modificări unilaterale ale status quo-ului.

”Politica noastră nu s-a schimbat. Dar, din păcate, acest lucru nu pare să fie adevărat pentru RPC”, a spus Austin.

”Ne vom respecta angajamentul de a gestiona aceste tensiuni în mod responsabil, pentru a preveni conflictele şi pentru a urmări pacea şi prosperitatea”, a adăugat el.

Austin susţine că ”menţinerea păcii şi stabilităţii” în Strâmtoarea Taiwan este o ”chestiune de interes internaţional”.

O aeronavă de luptă chineză a interceptat un avion australian de supraveghere militară în regiunea Mării Chinei de Sud în luna mai, iar armata Canadei a acuzat avioanele de război chineze că i-au deviat traiectoria aeronavele sale de patrulare în timpul unei misiuni de monitorizare a sancţiunilor Coreei de Nord.

Taiwan denunţă de ani de zile misiuni repetate ale Forţelor Aeriene Chineze în zona de apărare aeriană (ADIZ), care nu este spaţiu aerian teritorial, ci o zonă mai extinsă pe care o monitorizează în vederea ameninţărilor. Austin a spus că aceste incursiuni au crescut în ultimele luni.

Sursa foto: Flickr / U.S. Secretary of Defense

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Ce chip frumos si inteligent, tzuca-l-ash!

  2. Păi unii sunt la 175 km de graniță , alții la 15 000 de km și își umflă mușchii ?

  3. Portavioanele americane is prin zonă.
    Rachetele lor balistice intercontinentale îs pe țeavă. Parcurg 15 000 mile într-o oră . Deci ajung cam in 40 de minute.
    S-ar rezolvat și cu distanța.
    Apropo , distanța îi de vreo 11 000.