G4Media.ro

BREAKING Secretarul Apărării anunță o schimbare radicală de atitudine a SUA: Nerealist…

Sursa foto: Pool/ABACA / Shutterstock Editorial / Profimedia

BREAKING Secretarul Apărării anunță o schimbare radicală de atitudine a SUA: Nerealist ca Ucraina să revină la granițele din 2014 sau să se alăture NATO / Trupe de menținere a păcii care să nu fie sub egida NATO și să nu fie acoperite de Articolul 5 al NATO / Fără trupe americane / SUA nu se mai „concentrează în principal” pe securitatea Europei

Secretarul Apărării Pete Hegseth a anunțat o schimbare majoră în politica SUA privind Ucraina: Calea de urmat, le-a spus el aliaților la Bruxelles, este de a abandona „obiectivul iluzoriu” al unei reveniri la frontierele Ucrainei de dinainte de 2014 și de a se pregăti pentru o soluție negociată cu Rusia, susținută de o forță internațională care nu va include trupe americane, potrivit agenției AP.

Hegseth a făcut aceste comentarii miercuri, în timpul primei deplasări la NATO și la Grupul de contact pentru apărare din Ucraina a unui membru al noii administrații Trump. Aliații au așteptat să afle cât de mult sprijin militar și financiar intenționează Washingtonul să ofere în continuare guvernului ucrainean.

Ceea ce au auzit a fost că președintele Donald Trump intenționează să determine Europa să își asume majoritatea responsabilităților financiare și militare pentru apărarea Ucrainei – pentru a include o posibilă forță de menținere a păcii care nu ar include trupe americane – și care, potrivit lui Hegseth, nu ar trebui să beneficieze de protecția articolului 5 – care ar putea solicita SUA sau celorlalte 31 de națiuni din alianța NATO să vină în ajutorul acestor forțe dacă ajung în contact cu forțele ruse.

Hegseth a declarat că susținătorii occidentali ai Ucrainei trebuie să renunțe la „obiectivul iluzoriu” de a readuce țara la granițele sale de dinainte de 2014, înainte ca Rusia să anexeze Peninsula Crimeea și să ocupe părți din estul Ucrainei.

„Membrii acestui grup de contact trebuie să facă față momentului”, a declarat Hegseth în fața grupului reunit de aproximativ 50 de țări membre care au oferit sprijin Ucrainei de la invazia Rusiei din 2022.

Pe parcursul a aproape trei ani, aproximativ 50 de țări au furnizat împreună Ucrainei peste 126 de miliarde de dolari în arme și asistență militară. Însă reuniunea din această săptămână a fost convocată pentru prima dată de o altă țară: Regatul Unit. Toate reuniunile anterioare ale forumului au fost prezidate de Statele Unite.

„Statele Unite nu vor mai tolera o relație dezechilibrată care încurajează dependența, mai degrabă relația noastră va avea ca prioritate împuternicirea Europei să își asume responsabilitatea pentru propria securitate”, a declarat Hegseth.

Unii aliați ai SUA se tem că un acord pripit ar putea fi încheiat în condiții care nu sunt favorabile Ucrainei. În plus, Trump pare să creadă că țările europene ar trebui să își asume responsabilitatea pentru securitatea Ucrainei în viitor.

NATO este fondată pe principiul conform căruia un atac asupra unui aliat trebuie considerat un atac asupra tuturor aliaților și trebuie să facă obiectul unui răspuns colectiv. Calitatea de membru este considerată a fi garanția supremă de securitate și este una pe care Ucraina încearcă să o obțină.

Nevoile de securitate ale Ucrainei și cheltuielile de apărare vor fi discutate joi. Aliații europeni și-au majorat bugetele militare de când Putin a ordonat trupelor sale să intre în Ucraina și se estimează că 23 au atins sau au depășit anul trecut obiectivul de a cheltui 2% din produsul intern brut.

Cu toate acestea, o treime dintre membri încă nu au atins acest prag, iar Trump este aproape sigur că îi va viza din nou. Recent, Trump a cerut membrilor NATO să crească cheltuielile de apărare la 5% din PIB, un nivel pe care niciun membru nu l-a atins până acum – nici măcar Polonia, care este cel mai aproape, cheltuind mai mult de 4% și așteptându-se să se apropie de 5% în acest an.

Pete Hegseth: SUA nu se mai „concentrează în principal” pe securitatea Europei, care trebuie să furnizeze „partea covârșitoare” a viitorului ajutor militar pentru Kiev

Noul ministru al apărării numit de Donald Trump le-a spus aliaților, în prima sa călătorie internațională, că SUA nu mai sunt „concentrate în principal” pe securitatea europeană și că Europa va trebui să preia conducerea în apărarea Ucrainei, potrivit The Guardian.

Pete Hegseth, care s-a adresat miniștrilor apărării în cadrul unei reuniuni care a avut loc la prânz la Bruxelles, a declarat că Europa trebuie să furnizeze „partea covârșitoare” a viitorului ajutor militar pentru Kiev și să recunoască faptul că restabilirea frontierelor Ucrainei de dinainte de 2014 este nerealistă.

Șeful Pentagonului a declarat că se află „astăzi aici pentru a exprima în mod direct și fără echivoc faptul că realitățile strategice dure împiedică Statele Unite ale Americii să se concentreze în primul rând pe securitatea Europei” – deși limbajul a fost atenuat considerabil față de un proiect prezentat în prealabil presei.

Acest proiect spunea că SUA nu mai sunt „principalul garant al securității în Europa” și părea să sugereze o reformare a alianței NATO, veche de 75 de ani, creată după al doilea război mondial pentru a proteja Europa de Vest de blocul sovietic.

Cu toate acestea, într-un discurs susținut la Bruxelles în fața grupului de contact al miniștrilor apărării din Ucraina, prezidat de ministrul britanic al apărării, John Healey, el a atenuat limbajul – cu o zi înainte de a participa la primul său summit NATO al miniștrilor apărării.

Hegseth a declarat că SUA își schimbă prioritățile militare către apărarea patriei și descurajarea Chinei și a făcut apel la membrii europeni ai NATO să crească bugetele de apărare la 5% din PIB pentru a apăra mai bine continentul.

Ca exemplu, Hegseth a declarat că Europa „trebuie să furnizeze partea covârșitoare a viitorului ajutor letal și neletal pentru Ucraina” în viitor – deși nu a spus că SUA își vor opri tot ajutorul militar, care a fost esențial pentru a ajuta Kievul să reziste invaziei ruse.

Hegseth a explicat că îndepărtarea de Europa a fost necesară deoarece SUA „se confruntă cu amenințări consecvente la adresa patriei noastre” și s-a concentrat pe securitatea frontierelor. În același timp, el a adăugat: „Ne confruntăm, de asemenea, cu un concurent de același nivel în China comunistă”, capabil să amenințe continentul american și „interesele naționale de bază din Indo-Pacific”.

„SUA acordă prioritate descurajării războiului cu China în Pacific, recunoscând realitatea lipsei de resurse și făcând compromisuri în materie de resurse pentru a se asigura că descurajarea nu eșuează”, a adăugat el.

 

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

7 comentarii

  1. Care Europa ? Europa minus UK ??…

  2. Intr-un ipotetic guvern produs dupa ipotetica alegere ca presedinte a lui Calingescu, ministru al apararii – pentru a pastra nivelul de reprezentare – ar trebui sa fie Ion Cristoiu, fost ziarist utecist, unul cu pareri foarte ferme

  3. Pe zi ce trece, mareata (era sa scriu matreata) doctrina MAGA, America First se duce ‘ulii de suflet. America lui strumpf zice ca nu se mai baga ,doar participa, din exterior. Dupa o anumita varsta…

    • @inapasevedeinvers – Cel mai probabil, maga joaca dupa cum canta musk… de ce? Io zic ca musk vrea pe Marte si are nevoie de toate resursele, ce-i pasa lui de restul lumii, aia nu conteaza (apropo de USAID).

  4. @Kafka
    UK este ..intre” USA si Europa. Putin mai catre USA….

Pentru a posta un comentariu, trebuie să te Înregistrezi sau să te Autentifici.