Șeful Protecției Consumatorilor din Constanța, după o razie pe litoral: ”Autorizăm ca fast-food locații care n-ar trebui să existe nici în Pakistan”
Horia Constantinescu, șeful Protecției Consumatorului Constanța, a declarat pentru G4Media că foarte multe locații de pe litoral beneficiază de aviz de la Autoritatea Sanitar-Veterinară deși, în opinia sa, localurile respective nu ar îndeplini condițiile de funcționare:
”Vorbim de locații care nu au geamuri la bucătărie, nu au plasă pentru insecte, sunt locații unde intră praful, muștele, nu au zonă de igienizare. Și noi trebuie să le retragem autorizațiile date de ANSVSA. Și nu înțeleg cum pot da ei autorizații, după ce criterii? Sigur nu după criteriile noastre, pentru că noi venim apoi și le retragem. Asta am discutat astăzi, am încercat să ajungem la un acord în care să dăm avize după aceleași criterii, pentru că este complet aiurea ca ei să dea autorizații la începutul sezonului și noi să le retragem în timpul sezonului, când venim în control”, a declarat Horia Constantinescu, șeful Protecției Consumatorului Constanța.
Şeful Comisariatului Judeţean pentru Protecţia Consumatorilor (CJPC) Constanţa, Horia Constantinescu, susține că, în prezent, caută soluții pentru ca instituția pe care o coordonează să nu mai fie nevoită să autorizeze unități de alimentație care, din punctul său de vedere, nu îndeplinesc toate criteriile. Horia Constantinescu spune că în fiecare an sunt autorizate ca fast-food unităţi care nici nu ar trebui să existe pe litoral şi că, dacă unitatea respectivă nu are autorizaţie de construcţie, atunci ar trebui să nu poată fi autorizată din punct de vedere sanitar-veterinar, scrie News.ro.
„Ne trezim în continuare cu locaţii autorizate pe care noi credem că nu numai că nu îndeplinesc, dar nu ar trebuit să îndeplinească nici pentru Pakistan şi totuşi au avizele de instituţia dumneavoastră (n.r. – DSVSA Constanţa). Este adevărat că noi am făcut o evaluare şi am constatat că parte dintre ele sunt emise, aşa cum se făceau în trecut, pe declaraţii pe propria răspundere a operatorului economic, dar parte dintre ele totuşi primesc vizita colegilor dumneavoastră şi sunt autorizate”, a afirmat Constantinescu.
El a precizat că, în urma unui control făcut în Eforie Nord şi în Eforie Sud, a găsit asemenea unităţi care nu ar fi trebuit autorizate.
„Am desfăşurat o acţiune de control vineri în Eforie Nord şi ieri în Eforie Sud. Opt dintre locaţii, după părerea noastră, nu înţelegem de ce s-au autorizat. În primul rând, nu au autorizaţie de construire. În al doilea rând, ele nu există de punct de vedere urbanistic. Conform OUG, ele trebuie să fie locaţii cu destinaţie alimentaţie publică pentru a fi autorizate, noi vorbim de nişte caşcarabete, aplecători”, a mai afirmat şeful CJPC Constanţa.
El a menţionat că anul trecut a avut o discuţie în acest sens cu şeful ANSVSA.
Horia Constantinescu a mai spus că ANPC-ul a devenit „durul” pieţei de alimentaţie publică, iar ANSVSA – instituţia care ”blagosloveşte” cu avize, anunță News.ro:
„Suntem situaţi în zona de derizoriu, unii să emită autorizaţia de funcţionare în iunie şi noi să o retragem la sfârşitul lui iunie pentru neîndeplinirea deloc a niciunuia dintre criteriile de emitere a acesteia. (…) Ne trezim într-o poveste ciudată. ANPC-ul a devenit durul pieţei de alimentaţie publică, sanitar-veterinarul este cel care blagosloveşte cu avize. Mi-aş dori acest lucru să fie până ne trezim în full sezon că găsim o formulă în care stabilim, dacă are construcţie neautorizată, ce pot eu autoriza din punct de vedere sanitar-veterinar? Dacă nu are o autorizaţie de construire, dacă este o aplecătoare, ea nu poate fi autorizată pentru că încalcă OUG 99, care spune clar spaţiile de alimentaţie publică trebui să aibă destinaţia specială de alimentaţie, nu spaţiu comercial, ci spaţiu destinat alimentaţiei publice”, a explicat Horia Constantinescu.
Citește articolul integral aici.
sursa foto: Info Sud-Est
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
18 comentarii