G4Media.ro

Șeful Salvamont Zărnești: „Acțiunile montane s-au transformat în așa-zisele aventuri de Facebook.…

Sursa foto: Salvamont

Șeful Salvamont Zărnești: „Acțiunile montane s-au transformat în așa-zisele aventuri de Facebook. Spiritul acesta de turmă uneori pe mine mă sperie”

Acțiunile montane s-au transformat în așa-zisele aventuri de Facebook, a fost semnalul de alarmă pe care l-a tras șeful Salvamont Zărnești, Ciprian Lolu, miercuri la B1 TV, după cazul francezilor blocați pe Piatra Craiului.

Întrebat cât de periculoase sunt drumețiile neplanificate corespunzător, șeful Salvamont Zărnești a spus că acestea sunt foarte periculoase.

„Uitându-ne la un bilanț în ultimii ani, deja ne confruntăm cu o altă tipologie de acțiune montană, adică genul acela de acțiuni montane în care omul, printr-un caz nefericit, a căzut o piatră, l-a lovit ș.a.m.d., s-au transformat acum în așa-zisele aventuri de Facebook, de orice neam, și de grupuri, și în care „hai să facem și noi că au făcut și alții.

Evident, echipamentul pe care îl au și condiție fizică, și condiție tehnică, și toate însumate sunt sub mult față de ceea ce și-au propus, și atunci efectiv apar și apar o eroare, două erori, 10 erori, care la un moment dat, știți dumneavoastră, când se umple paharul, se umple paharul și nu se mai poate”, a declarat Ciprian Lolu.

El vorbește despre ”spiritul de turmă” al noilor turiști care urcă pe munți.

„În cazul de față observăm efectiv că avem situații în masă, să spun așa, adică nu mai există cadrul acela cu un singur turist, ci șapte turiști, dacă observați. Efectiv, pe dispeceratul național Salvamont, șapte turiști au fost recuperați din masiv, șapte, opt, 10 ș.a.m.d., ceea ce efectiv spiritul acesta de turmă uneori pe mine mă sperie, pentru că își dau ore de plecare după amiaza zilei, echipamentul nici n-are sens să povestim și efectiv, și modul cum sună, sună exact în ultimul pas, adică când nu mai, nu mai, gata, nu se mai poate face nimic (…). Poate dacă ar suna mai devreme am putea schimba o rută, am putea schimba o strategie, astfel încât să putem să venim în sprijinul lor și să evităm astfel de situații”, a mai declarat șeful Salvamont Zărnești.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

6 comentarii

  1. Ar trebui date amenzi usturătoare ca să se gândească de două ori înainte să pornească pe un traseu.

    • Sau ar trebui sa nu se mai intervina, sa lase selectia naturala sa ne mai scape de pr0sti. Evident, nu se poate, dar e exasperant sa vezi cat de rapid se degradeaza procentul global de inteligenta.

    • Exact. Singura strategie este o amenda usturatoare de cateva sute sau mii de euro in functie de complexitate salvari, daca nu sunt echipati si daca au iesit de pe potecile marcate.

    • din pacate salvamontul nu poate da amenzi, doar jandameria montana

  2. Important este să fie împușcați toți ursii, ca să nu fie tentat turistul să sară în prăpastie dacă intalneste vreunul prin creierii munților, unde se duce în sandale și fără apă la el.

  3. Este o soluție simplă: turiștii neglijenți salvați de salvamont să suporte costurile operațiunii de salvare, ca în Elveția. O să se lecuiască mulți.
    Fiecare sa circule liber, dar daca ii face pe alții să irosească resurse din cauza propriei neglijențe, să suporte consecințele pecuniare.