G4Media.ro

Șeful serviciilor de informații din Ucraina susține că Transnistria nu intenționează să…

Foto: NovostiPMR

Șeful serviciilor de informații din Ucraina susține că Transnistria nu intenționează să facă apel pentru anexarea la Rusia

Regiunea separatistă Transnistria nu va face apel pentru a se alătura Rusiei, a declarat șeful serviciilor de informații militare ucrainene, Kyrylo Budanov, la conferința de presă „Ucraina. Anul 2024” susținută duminică, notează Kiyv Independent.

Îngrijorările au apărut după ce Institutul pentru Studiul Războiului a emis un avertisment la 22 februarie, potrivit căruia Transnistria ar putea intenționa să organizeze un referendum privind anexarea sa la Rusia în cadrul unui anunț la Congresul deputaților transnistreni planificat pentru 28 februarie.

„Nimeni nu va adera la Federația Rusă pe 28”, a declarat Budanov, adăugând că nu vor exista probleme pentru Ucraina, care se învecinează cu Transnistria.

Serviciul de informații militare al Ucrainei (HUR) a scris, de asemenea, pe site-ul său de internet, la 25 februarie, că zvonul prezintă semnele unei „campanii deliberate de dezinformare care are ca scop destabilizarea situației din regiune”.

După invazia Rusiei în Ucraina, tensiunile au escaladat în regiunea separatistă Transnistria, o fâșie de 30 de km lățime între Ucraina și Republica Moldova. Aici este programat, în 28 februarie, un congres extraordinar al parlamentarilor din regiune, în urma cărora puterea de la Tiraspol (capitala Transnistriei) ar urma să ceară anexarea regiunii de către Rusia, conform declarațiilor opozantului transnistrean Ghenadie Ciorbă pentru Deschide.md. Astfel de solicitări din partea regiunilor separatiste către Rusia au reprezentat, în trecut, pretextele dictatorului de la Kremlin, Vladimir Putin, pentru a invada Georgia, Crimeea și apoi Ucraina. De notat că Tiraspolul nu a confirmat oficial că ar urma să ceară alipirea la Rusia.

Dar ce este Transnistria și cum a apărut?

Transnistria a apărut ca stat acum 100 de ani, când Moscova a înființat o Republică Sovietică Socialistă Moldovenească, dincolo de Nistru, la 12 octombrie 1924. A apărut ca reacție la unirea Basarabiei cu România, prin decizia Parlamentului de la Chișinău (Sfatul Țării), la 27 martie 1918.

De atunci, republica de peste Nistru a fost utilizată permanent de Kremlin drept o formă de șantaj, mai întâi la adresa României (până în 1940), apoi, din anii 1990, la adresa Republicii Moldova, a Ucrainei și a Uniunii Europene și NATO. Dacă Moldova este influențată de politicile Occidentului, atunci acest lucru este o vulnerabilitate pentru politica de expansiune a Moscovei. Dacă, însă, Moldova ar fi controlată de politrucii Kremlinului, vulnerabilitatea ar privi în primul rând România.

  • Citește toate detaliile despre Transnistria aici

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...