G4Media.ro

Şeful serviciilor de informaţii militare din Ucraina contrazice SUA: „Nu cred că…

Sursa foto: Twitter / Russian Embassy, UK

Şeful serviciilor de informaţii militare din Ucraina contrazice SUA: „Nu cred că China va fi de acord cu transferul de arme către Rusia. Nu văd niciun semn că astfel de lucruri sunt măcar discutate”

Şeful serviciilor de informaţii militare din Ucraina (GUR), Kirilo Budanov, a respins afirmaţiile care vin dinspre Washington potrivit cărora China ar intenţiona să furnizeze arme Rusiei, declarând presei americane că nu a văzut „niciun semn că astfel de lucruri ar fi fost măcar discutate”, relatează News.ro.

Într-un interviu pentru Vocea Americii, şeful GUR a spus că nu împărtăşeşte punctul de vedere potrivit căruia China ar furniza arme Rusiei. „În momentul de faţă, nu cred că China ar fi de acord să transfere arme Rusiei… Nu văd niciun semn care să sugereze că astfel de lucruri sunt măcar discutate”, a spus Kirilo Budanov.

La observaţia reporterului că asta spun oficialii americani, Budanov a replicat: „Sunt şef al serviciilor de informaţii şi mă bazez, îmi pare rău, nu pe opiniile unor persoane, cu tot respectul cuvenit, ci doar pe fapte. Eu nu văd astfel de fapte”.

Întrebat de unde mai poate Rusia să se aprovizioneze cu arme pentru a continua războiul din Ucraina, Budanov a spus că aproape singura ţară care transferă efectiv „arme mai mult sau mai puţin serioase” este Iranul.

„Nu am de gând să vă spun nimic nou nici despre asta. Au existat informaţii că ar veni ceva din Coreea de Nord, dar nu avem nicio confirmare în acest sens. Şi nu există niciun caz în care să fi dovedit că unele arme care au venit din Coreea de Nord ar fi fost folosite aici. Poate că pur şi simplu nu am văzut-o încă sau sunt folosite pentru alte nevoi. În ceea ce priveşte alte ţări, să spunem doar că Rusia încearcă să cumpere orice de oriunde. Pentru că au probleme semnificative. Serbia, spre care toată lumea din Rusia privea cu speranţă, a refuzat să transfere arme. Există unele încercări de a cumpăra prin ţări terţe – de a importa arme pe o scară mai mult sau mai puţin mare. Încearcă acum cu Myanmar. Vom vedea ce se va întâmpla în timp. Dar, de fapt, aprovizionarea cu arme a Rusiei este limitată, să spunem, la Iran. Deocamdată”, a declarat Budanov pentru Vocea Americii.

La începutul acestei luni, secretarul de stat american Antony Blinken i-a împărtăşit şefului diplomaţiei chineze, Wang Yi, îngrijorarea Washingtonului cu privire la potenţiale livrări de arme către Ucraina, iar directorul CIA a declarat duminică că el crede că Beijingul încă analizează această posibilitate.

China dispune de tehnologie şi resurse mai sofisticate, pe care le-ar putea furniza eventual forţelor ruseşti din Ucraina, a declarat luni şi purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Ned Price, în cadrul unui briefing de presă. Price a subliniat impactul pe care furnizarea de drone produse de Iran l-a avut în Ucraina în ceea ce priveşte ţintirea obiectivelor civile şi a infrastructurii energetice, dar a avertizat că în cazul implicării Chinei, consecinţele ar putea fi „potenţial nefaste şi tragice”.

„Acum, bineînţeles că Republica Populară Chineză (RPC) are la dispoziţie tehnologie şi resurse pe care Iranul nu le are şi, prin urmare, ne putem imagina implicaţiile furnizării unor cantităţi semnificative de asistenţă letală. Din acest motiv, nu dorim să se întâmple acest lucru. Continuăm să avertizăm foarte clar cu privire la consecinţele pe care le-ar suporta Beijingul în cazul în care ar continua pe această cale. În cele din urmă, Beijingul va trebui să ia propria decizie suverană. Scopul nostru este să ne asigurăm că Beijingul ia decizii în cunoştinţă de cauză… ar exista costuri şi ar exista consecinţe dacă RPC ar urma să meargă pe această cale”, a declarat Ned Price.

China a luat „foarte clar” partea Rusiei şi a fost „orice, dar nu un mediator onest” în eforturile de a aduce pacea în Ucraina, a mai spus purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA. Deşi China „a încercat să menţină această aparenţă de neutralitate”, ea a oferit Rusiei „sprijin diplomatic, sprijin politic, sprijin economic, sprijin retoric”, a declarat Price.

„Lăsând la o parte chestiunea asistenţei letale – pe care nu credem că RPC a oferit-o încă, dar credem că o ia în considerare – lăsând-o la o parte, RPC a oferit deja forme importante de asistenţă Rusiei, inclusiv în contextul agresiunii acesteia împotriva Ucrainei. I-a oferit Rusiei sprijin diplomatic, sprijin politic, sprijin economic, sprijin retoric, inclusiv prin faptul că a preluat propaganda periculoasă a Rusiei, minciunile periculoase şi dezinformarea pe scena mondială”, a declarat purtătorul de cuvânt, citat de The Guardian.

Price a adăugat că speră ca China „să înceapă să îşi folosească influenţa într-un mod constructiv”.

„Există ţări din întreaga lume care, dacă ar căuta să pună capăt acestui război, ar avea o influenţă semnificativă asupra Federaţiei Ruse, asupra altor ţări cheie. Republica Populară Chineză se încadrează cu siguranţă în această categorie. Dar, cel puţin până în prezent, în ciuda negărilor RPC, am văzut că, în mod foarte clar, a luat partea unei tabere în acest război.Aşadar, dacă China ar fi serioasă în încercarea de a pune capăt acestui război, ar avea influenţă, ar avea o pârghie asupra guvernului de la Moscova pe care am spera că o va folosi într-un mod constructiv. Ne dă de gândit, ne îngrijorează faptul că RPC are un angajament cu Rusia, inclusiv cu vizite la nivel înalt – vizita lui Wang Yi la Moscova chiar în ultimele zile – , în timp ce RPC nu este angajată simetric într-un dialog cu Ucraina”, a menţionat Price.

Săptămâna trecută, preşedintele Volodimir Zelenski a spus că ar vrea să se întâlnească cu liderul chinez Xi Jinping.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...