G4Media.ro

Șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad: Militarii nu doboară dronele…

Dronă de producție iraniană Shahed 136, folosită în războiul din Ucraina. (Sursa foto: Wikimedia)

Șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad: Militarii nu doboară dronele care intră în spațiul nostru deoarece nu avem legislația necesară / Sunt imposibile operațiile de luptă pe timp de pace

Armata României nu poate doborî dronele militare care intră în spațiul aerian al țării deoarece nu există legislația necesară, a declarat șeful Statului Major al Armatei, generalul Gheorghiță Vlad, într-un interviu acordat pentru Europa Liberă.

În perioada august 2023 – decembrie 2023, pe teritoriul României au căzut cel puțin patru drone sau bucăți din astfel de vehicule aeriene fără pilot.

Pentru a putea doborî drone, militarii au nevoie ca patru legi să fie actualizate, potrivit lui Vlad.

„În momentul de față, Armata României nu poate să ducă operații de luptă pe timp de pace. Trebuie dată o stare excepțională, stare de asediu sau stare de război. Armata României nu poate să opereze sistemele de armament în afara obiectivelor militare sau a terenurilor de instrucție pe care le avem în momentul de față”, a spus șeful Statului Major al Apărării.

Trebuie modificată, potrivit lui Vlad, de asemenea Legea privind Combaterea Mijloacelor Aeriene, pentru ca militarii să poată reacționa repede la astfel de amenințări.

„În această lege, la articolul opt, de exemplu, pentru că drona este încadrată la aeronavă fără pilot, [militarii] trebuie să respecte aceleași reguli dacă este combătută, adică: să se ridice serviciul de poliție aeriană, avionul să dea semnale că s-a încălcat teritoriul sau spațiul aerian național. Și sunt patru – cinci etape.(…) Drona respectivă bineînțeles că n-o să răspundă la toate acelea, că nu e un pilot care să vadă”, a explicat generalul. El a adăugat că drona trebuie tratată ca fiind muniție sau alt mijloc, astfel încât operatorii serviciului anti-aerian să poată lua o decizie rapidă când o detectează.

„Timpul de acțiune este foarte scurt din momentul în care a trecut din spațiul aerian al Ucrainei în spațiul aerian al României”, a mai spus Vlad.

România deține sisteme anti-aeriene avansate, printre care Patriot, MIM-23 Hawk și Gepard.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

10 comentarii

  1. si daca nu ar fi o drona, si ar fi o racheta care s-ar indrepta catre sediul PSDNLDUMR?

  2. Cam multe nu avem…
    Și dacă nu ai legislație, stai așa și dormi pe tine?!

    • Cică parlamentul legiferează. Asa e într-o democrație. Ai vrea ca armata sau șeful armatei sa emită legi?

  3. Da, EXACT d’asta nu le doborati, nu pt ca nu stiti cum si nici nu aveti cu ce. Dupa ce s’a declarat ca zburau la altitudine joasa si oricum nu aveati ce face, vii tu generalu lu peste sa zici ca vrei, ai cu ce dar nu ti se da voie :)))

  4. Legislatia cine a facut-o? Putin sau trimisii lui din PSD?

  5. Altele sunt motivele. Asta cu legislatia este pentru naivi.

  6. N-avem sange in instalatie , nu legislatie! A incalcat spatiul aerian , jos cu ea! Si daca e vorba de legislatie , care e problema sa o modificati , nu aveti majoritate in parlament?

  7. Dar eu, civil, am voie sa incerc sa o dobor….?!

  8. Are dreptate! Bai desteptilor stiti ce inseamna sa folosesti armamentul fara sa fii acoperit de lege? Voi ati vrea sa faceti puscarie ca aia in Parlament dorm?