G4Media.ro

Şeful Statului Major Întrunit din SUA a venit într-o vizită surpriză în…

sursa foto: Captura video

Şeful Statului Major Întrunit din SUA a venit într-o vizită surpriză în Orientul Mijlociu, în timp ce ameninţarea iraniană persistă

Generalul american cu funcţia cea mai înaltă în SUA a început sâmbătă o vizită neanunţată în Orientul Mijlociu pentru a discuta modalităţi de a evita orice nouă escaladare a tensiunilor care ar putea duce la un conflict mai larg, în timp ce regiunea se pregăteşte pentru un posibil atac iranian împotriva Israelului, relatează Reuters, conform News.ro.

Generalul forţelor aeriene C.Q. Brown, şeful Statului Major Întrunit, şi-a început călătoria în Iordania şi a declarat că se va deplasa şi în Egipt şi Israel în zilele următoare pentru a asculta perspectivele liderilor militari.

Vizita sa are loc în timp ce Statele Unite încearcă să încheie un acord evaziv de încetare a focului între Israel şi gruparea militantă Hamas şi de eliberare a ostaticilor din Gaza, despre care Brown a spus că ar „ajuta la scăderea temperaturii”, dacă va fi acceptat de cele două părţi.

„În acelaşi timp, vorbesc cu omologii mei care sunt lucrurile pe care le putem face pentru a descuraja orice tip de escaladare mai largă şi pentru a ne asigura că luăm toate măsurile adecvate pentru a (evita) un conflict mai larg”, a declarat Brown pentru Reuters înainte de a ateriza în Iordania.

Administraţia preşedintelui american Joe Biden a încercat să limiteze consecinţele războiului din Gaza dintre Hamas şi Israel, aflat acum în a 11-a lună. Conflictul a distrus mari suprafeţe din Fâşia Gaza, a declanşat ciocniri la frontieră între Israel şi mişcarea Hezbollah din Liban, susţinută de Iran, şi a declanşat atacuri ale rebelilor Houthi din Yemen asupra transportului maritim din Marea Roşie. Între timp, trupele americane au fost atacate de miliţiile aliniate Iranului în Siria, Irak şi Iordania.

La rândul său, săptămâna trecută, secretarul de stat american Antony Blinken a făcut o navetă diplomatică de la Ierusalim la Cairo şi Doha, făcând presiuni asupra mediatorilor şi reprezentanţilor Israelului şi Hamas pentru a ajunge la un acord de încetare a focului care să pună capăt luptelor din Gaza şi să aducă acasă ostaticii israelieni.

SUA ŞI-AU ÎNTĂRIT FORŢELE ÎN REGIUNE

În ultimele săptămâni, armata americană şi-a consolidat forţele în Orientul Mijlociu pentru a se apăra împotriva unor noi atacuri majore din partea Iranului sau a aliaţilor săi, trimiţând în regiune grupul de atac al portavionului Abraham Lincoln pentru a înlocui grupul de atac al portavionului Theodore Roosevelt. Statele Unite au trimis, de asemenea, o escadrilă F-22 Raptor a Forţelor Aeriene în regiune şi au desfăşurat un submarin cu rachete de croazieră.

„Am adus capacităţi suplimentare pentru a trimite un mesaj puternic de descurajare a unui conflict mai amplu, dar şi pentru a ne proteja forţele în cazul în care acestea ar fi atacate”, a declarat Brown, afirmând că protejarea forţelor americane este „primordială”.

Iranul a promis un răspuns sever la uciderea liderului Hamas Ismail Haniyeh, care a avut loc în timp ce acesta vizita Teheranul la sfârşitul lunii trecute şi pe care l-a atribuit Israelului. Israelul nu a confirmat şi nici nu a negat implicarea sa.

Hezbollah a ameninţat, de asemenea, cu un răspuns după ce Israelul a ucis un comandant senior Hezbollah în Beirut luna trecută, iar duminică dimineaţă a anunţat că a trecut la acţiune, lansând peste 300 de rachete şi drone asupra a 11 baze militare din Israel.

ÎN AŞTEPTAREA RĂSPUNSULUI IRANIAN

Iranul nu a indicat public care ar fi ţinta unui eventual răspuns la asasinarea lui Haniyeh, dar oficialii americani spun că monitorizează îndeaproape orice semn că Iranul îşi va pune ameninţările în aplicare. „Rămânem pregătiţi, urmărind (informaţiile) şi mişcările de forţă”, a declarat Brown.

Vineri, noul ministru iranian de externe, Abbas Araqchi, le-a spus omologilor săi francez şi britanic, în cadrul unor conversaţii telefonice, că este dreptul ţării sale să riposteze, potrivit agenţiei oficiale de presă IRNA.

La 13 aprilie, la două săptămâni după ce doi generali iranieni au fost ucişi într-un atac asupra ambasadei Teheranului în Siria, Iranul a lansat un atac în valuri cu sute de drone, rachete de croazieră şi rachete balistice către Israel, avariind două baze aeriene. Israelul, Statele Unite şi alţi aliaţi au reuşit să distrugă aproape toate armele înainte ca acestea să îşi atingă ţintele.

Brown nu a făcut speculaţii cu privire la ce ar putea face acum Iranul şi aliaţii săi, dar a declarat că speră să discute diferite scenarii cu omologul său israelian. „În special, am să vorbesc cu omologul meu israelian despre cum ar putea răspunde, în funcţie de răspunsul care vine de la Hezbollah sau de la Iran”, a spus Brown.

Războiul actual din Fâşia Gaza a început la 7 octombrie 2023, când oameni înarmaţi ai Hamas au intrat în comunităţi israeliene, ucigând aproximativ 1.200 de persoane şi luând circa 250 de ostatici, potrivit cifrelor israeliene. De atunci, campania militară a Israelului i-a strămutat pe aproape toţi cei 2,3 milioane de locuitori ai enclavei palestiniene, provocând foamete şi boli mortale şi ucigând cel puţin 40.000 de persoane, potrivit autorităţilor sanitare palestiniene.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...