G4Media.ro

Seidler (USR): Iohannis s-a grăbit să promulge legea „de salvare” a pensiilor…

Sursa foto: Ilona Andrei / G4Media

Seidler (USR): Iohannis s-a grăbit să promulge legea „de salvare” a pensiilor speciale, poate prinde şi el una ca fost primar

Deputatul USR Cristian Seidler critică „graba” cu care preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea „de salvare” a pensiilor speciale, afirmând că şeful statului se gândeşte, probabil, că o să se bucure şi el de pensie specială ca fost primar de Sibiu, relatează Agerpres.

„Preşedintele Iohannis s-a grăbit să promulge legea de salvare a pensiilor speciale, deşi putea să ceară Parlamentului să le elimine. Probabil se bucură de forma actuală a legii care nu elimină pensiile speciale ale aleşilor locali şi se gândeşte că o să se bucure şi el o pensie specială ca fost primar de Sibiu”, afirmă Seidler, citat într-un comunicat de presă transmis, joi, de USR.

Potrivit sursei citate, Uniunea Salvaţi România a depus amendamente de eliminare a pensiilor speciale ale primarilor în toate variantele recente de la legea pensiilor publice, dar au fost respinse de coaliţia PSD-PNL.

USR consideră că, pentru ca jalonul PNRR să fie considerat îndeplinit, PSD şi PNL trebuie să clarifice „ce-au de gând să facă cu aceste pensii speciale pe care le tot amână în fiecare an, dar refuză să le elimine din Codul Administrativ”.

„E vorba de toţi primarii, viceprimarii, preşedinţii şi vicepreşedinţii de consiliu judeţean din 1992 până în prezent, deci zeci de mii de beneficiari, cu un impact bugetar semnificativ”, se mai arată în comunicat.

Conform sursei menţionate, există o iniţiativă a USR de eliminare a pensiilor speciale ale primarilor, depusă din 14 aprilie 2021 în Parlament, care „prinde mucegai în comisiile de la Camera Deputaţilor”.

Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat, joi, legea pentru modificarea şi completarea unor acte normative din domeniul pensiilor de serviciu şi a Legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal.

Pe 16 octombrie, Camera Deputaţilor a adoptat proiectul privind pensiile speciale, pe care l-a pus în acord cu decizia Curţii Constituţionale a României.

Legea prevede că „judecătorii, procurorii, judecătorii de la Curtea Constituţională, magistraţii-asistenţi de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie şi de la Curtea Constituţională, precum şi personalul de specialitate juridică prevăzut la art. 221 alin. (1), cu o vechime de cel puţin 25 de ani realizată numai în aceste funcţii, se pot pensiona la împlinirea vârstei de 60 de ani şi pot beneficia de o pensie de serviciu în cuantum de 80% din baza de calcul reprezentată de media indemnizaţiilor de încadrare brute lunare şi a sporurilor avute în ultimele 48 de luni de activitate înainte de data pensionării”.

Potrivit actului normativ, cuantumul net al pensiei de serviciu nu poate fi mai mare de 100% din venitul net avut în ultima lună de activitate înainte de data pensionării.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

1 comentariu

  1. Tradătorului și susținătorilor lui vajnici:
    – Ne vedem în 2024! Parol!