Semn de ”liniștire a apelor” în Mediterana: Nava turcească de cercetări, care a provocat disputele cu Grecia, s-a întors în port
Turcia a trimis pe 10 august nava de cercetări seismice Oruc Reis în apele de lângă o insulă grecească. Ea și-a prelungit misiunea de trei ori, în ciuda apelurilor repetate ale Uniunii Europene și ale Greciei de a-i pune capăt.
Descoperirea unor importante zăcăminte de gaze în ultimii ani în Mediterana de Est a reaprins disputele vechi dintre Grecia și Turcia legate de frontierele lor maritime.
Misiunea navei, care ajungea la final sâmbătă, nu a fost prelungită de autoritățile turce, potrivit ziarului pro-guvernamental “Yeni Safak”, care precizează că Oruc Reis s-a întors în portul Antalya (sud). Decizia de a nu-i prelungi misiunea este văzută ca “o etapă pentru a da șanse diplomației”, scrie ziarul, care face o legătură cu încercările de a se începe negocieri între Grecia și Turcia.
NATO a anunțat că cele două țări au acceptat să înceapă “negocieri tehnice” având drept obiectiv să prevină incidente între flotele lor în Mediterana de Est. Atena a dezmințit această informație, dar ministrul turc al apărării a declarat joi că au început negocieri între delegații militare din cele două țări la sediul NATO la Bruxelles. Turcia a arătat de repetate ori că este gata pentru dialog fără condiții, dar Grecia afirmă că negocieri nu vor putea avea loc decât atunci când Ankara își va înceta “amenințările”.
“Este vorba de un prim pas pozitiv (…). Sper că vor mai fi și alții”, a arătat Kyriakos Mitsotakis, prim-ministrul grec, într-o conferință de presă la Salonic (nord). Ateha “este în continuare gata să înceapă contacte exploratorii cu Turcia”, a spus Kyriakos Mitsotakis. El a subliniat că “acest pas din partea Turciei merge în direcția cea bună”, spre “dezescaladarea situației” și ar putea contribui la reluarea “dialogului” între cele două țări.
Navele de cercetări seismologice au misiunea de a repera eventuale zăcăminte submarine.
Semn al escaladarii tensiunilor, recent au avut loc în Mediterana de Est manevre militare rivale, cu nave de război turcești și americane de o parte și de cealaltă cu nave de război grecești, cipriote, franceze și italiene.
Joi, șapte lideri ai țărilor din sudul UE au agitat amenințarea cu sancțiuni europene contra Turciei, dacă ea nu pune capăt “activităților sale unilaterale” în Mediterana de Est.
Sursa: La Libre Belgique / Traducere: Gabriela Sîrbu (Rador)
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank