Semnal de alarmă al vicepreședintelui Societății de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra: Investigațiile pentru pacienții cu Covid trebuie făcute cât mai precoce, în spital. Îmi e teamă că, prin anunțul privind monitorizarea la domiciliu, se va împinge foarte mult acest moment
Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei, Gindrovel Dumitra, a declarat, joi, pentru G4Media.ro, că societatea, cea mai mare asociație profesională a medicilor de familie, nu a fost consultată până acum în legătură cu proiectul de ordonanță de urgență pregătit de Ministerul Sănătății prin care pacienții asimptomatici și cei cu forme ușoare și medii de COVID-19 să fie lăsați la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.
„De aceea, îmi este greu să mă exprim privind realismul acestor măsuri. Consultații la distanță pentru acești pacienți noi facem de multă vreme. Avem discuții zilnice cu pacienții aflați în izolare la domiciliu”, a adăugat Gindrovel Dumitra.
Medicul a spus însă că „identifică o capcană”, adică împingerea momentului la care persoanele confirmate cu coronavirus vor fi investigate medical, prin analize de laborator și examen radiologic.
„Dacă acest moment este împins, se pierde timp esențial. Analizele trebuie făcute cât mai precoce, pentru că foarte mulți pacienți pot avea modificări pulmonare care să necesite internarea. Aceste investigații nu pot fi făcute de medicii de familie. Noi nu dispunem de aparat de radiologie și nici de laborator de analize. Acești pacienți trebuie duși la unitățile specializate, adică la spitale, cât mai rapid după momentul confirmării testului. Îmi e teamă că, practic, acest moment va fi împins foarte mult și este posibil ca oricare dintre pacienți să aibă o decompensare rapidă și să se ajungă chiar la deces acasă”, a subliniat Gindrovel Dumitra.
Vicepreședintele Societății Naționale de Medicina Familiei a explicat că medicii de familie pot acorda consultație telefonică, iar în cazul pacienților cu boli cronice există metode prin care aceștia pot oferi anumite informații, dacă dispun de exemplu de unele instrumente de monitorizare, precum tensiometrul.
Gindrovel Dumitra a precizat însă că medicii de familie nu vor putea face vizite la domiciliul pacienților cu COVID, din următoarele motive: nu dispun de echipamente de protecție și de mijloace de transport adecvate, nu au cum să facă decontaminarea după o astfel de vizită, sunt ocupați cu acordarea serviciilor celorlalți pacienți cronici sau pentru prevenție, merg în vizite la domiciliu la nou-născuți pentru evaluare. Gindrovel Dumitra a spus că, de aceea, vizitele medicilor de familie la pacienții cu COVID ar reprezenta un pericol atât pentru medici, cât și pentru ceilalți pacienți ai acestora.
„Unul dintre elementele cele mai importante într-o pandemie este protecția personalului medical. Dacă începem să pierdem oameni în mod irațional, vom duce la destructurarea sistemului și pierderea oamenilor celor mai valoroși în această perioadă. Nu putem transforma medicii de familie în vehicule de răspândire a bolii”, a subliniat Gindrovel Dumitra.
Context
În contextul creșterii vertiginoase a numărului de cazuri zilnice de infectări cu coronavirus, ministrul Sănătății, Nelu Tătaru, a anunțat un proiect de ordonanță de urgență prin care se va reglementa ca pacienții asimptomatici, cei cu forme ușoare și medii de COVID-19 să nu mai fie internați în spitale, ci să rămână în izolare la domiciliu, sub supravegherea medicilor de familie.
„Avem în pregătire o ordonanţă de urgenţă pentru cazurile medii şi uşoare de boală, asimptomatice, să rămână la domiciliu, sub supravegherea şi monitorizarea medicului de familie, urmând ca mijloacele de transport de la Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă să-i ia programat pentru investigaţiile suplimentare paraclinice. În momentul în care apare simptomatologia, ei sunt duşi şi internaţi în unităţile spitaliceşti”, a declarat joi Nelu Tătaru.
Citește și
Ce faci când ai COVID? Pașii care trebuie urmați, potrivit Direcției de Sănătate Publică
Sursa foto: Inquam Photos / Ilona Andrei
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen BankCitește și...
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.
3 comentarii