G4Media.ro

Semnal de alarmă în presa bulgară: ATM-urile din stațiuni percep o taxă…

Semnal de alarmă în presa bulgară: ATM-urile din stațiuni percep o taxă de retragere de 10-15%

Stațiunile bulgărești sunt pline de bancomate, care percep taxe imense la retragere, relatează Mediapool. De regulă, acestea sunt pe Euronet și nu încalcă legea, dar măresc costul de retragere cu 10-15%, mai ales atunci când banii se retrag dintr-un cont în valută, iar de multe ori utilizatorii nu observă condițiile nefavorabile, transmite Sega, citată de Rador.

ATM-urile Euronet nu sunt un fenomen nou, avertismentele cu privire la acestea circulă pe forumurile de călătorie de câțiva ani. Sunt deținute de o companie americană și au ocupat locuri centrale în Balcani și Europa de Est, iar de obicei sunt situate în poziții strategice, în apropierea atracțiilor turistice, aeroporturilor, etc.

Euronet folosește un curs de schimb extrem de nefavorabil, în speranța că utilizatorului îi va fi dificil să se orienteze privind suma pe care o primește în valuta străină. Chiar dacă reușiți să anulați operațiunea, celălalt curs este compensat de o taxă de retragere mai mare.

Pe forumuri, turiștii se plâng că astfel de bancomate abundă în Croația, Creta, România, Polonia etc. În Bulgaria, în afară de litoral, aceste ATM-uri se mai găsesc și în Bansko, Veliko Târnovo, Gabrovo, Plovdiv, Sliven, Ruse, potrivit Google Maps. Există multe astfel de bancomate și în Sofia.

Pe site-ul său, compania subliniază că operează una dintre cele mai mari rețele independente de ATM-uri din Europa Centrală și de Est. Potrivit Mediapool, compania înregistrată în Bulgaria este condusă de trei cetățeni străini – un ungur, un grec și un american.

Având în vedere că Euronet notifică în prealabil utilizatorul în ce condiții va retrage bani de la bancomatul său, nu există încălcări oficiale în acest caz. Asta arată și pozițiile Băncii Naționale a Bulgariei și ale Agenției Naționale pentru Venituri, citate de Mediapool.

Cu toate acestea, Uniunea proprietarilor din Sunny Beach insistă asupra faptului că municipalitatea trebuie să rezilieze contractele cu astfel de companii, care sunt în detrimentul turiștilor. Cu această ocazie, municipalitatea din Nesebar a arătat că verifică informațiile.

Sursa: Sega/ Rador/ Traducerea: Mirela Petrescu

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

9 comentarii

  1. am patit si eu in grecia. desi aveam card in euro, la retragere mi-a luat comision 31euro ptr 200 euro retrasi. ei zic ca fac o conversie „dinamica” adica: cei 200 euro i-a schimbat in lei la un curs dezavantajos, apoi acei lei i-a transformat in euro la alt curs . apoi iti mai ia si un comision de vreo 4-5 euro parca.
    fugiti de aceste bancomate euronet din strainatate.
    cardul il aveam la unicredit si n-am putut recupera banii.
    atentie! : euronet nu este o banca! chiar daca aveti conditii avantajoase pe card, in contract scrie ca trebuie sa retragi de la un bancomat apartanand unei banci!

  2. In Romania acem aceaşi problema..

    • Mie nu mi s-a intamplat niciodata in Romania.

    • Unde ai avut aceeași problema in Romania? Detaliază! Mie unul nu mi s-a ‘ntamplat niciodată! La toate bancomatele scrie negru pe alb cât îți ia când retragi!

  3. Chiar dacă reușiți să anulați operațiunea, celălalt curs este compensat de o taxă de retragere mai mare.

    Nu inteleg ce a vrut poetul sa spuna… Care celalalt curs?

    • adica are si alt curs care pare acceptabil daca refuzi „conversia dinamica” dar te rupe la comision.
      in orice caz, nu exagerez cand spun ca sunt niste talhari.

  4. am observat ca mi se cere comision, si am scos repede cardul , si am scos bani din atm-ul din holul hotelului cu 0 comision

  5. Ati vrut cardul? Uite cardul, nu e soldul. Asta e daca nu scoateti cashul pe dividende asta patiti.

  6. Si eu am patit cu un bancomat Euronet acum cativa ani buni, in inima Bucurestiului, chiar in cladirea cu showroomul Emag Crangasi.
    Am vrut sa scot 1000 lei, mi-a dat ceva eroare ca nu au bani in bancomat, dar mi-au oprit comision 14 sau 18 lei, nu mai stiu exact.
    Am apelat la ANPC si dupa o luna si ceva mi-am recuperat banii, deci au recunoscut practica inselatoare a celor de la Euronet.