Semnal de alarmă tras de sindicaliștii din penitenciare: Numărul deținuților va crește cu până la cinci mii față de normal din cauza recursului compensatoriu
Liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare, Sorin Dumitrașcu, avertizează, într-o declarația pentru G4Media.ro, că numărul deținuților va crește în următorii trei ani cu până la 5.000 mai mult față de normal în urma legii recursului compensatoriu, adoptată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, care prevede punerea mai devreme în libertate a infractorilor din cauza condițiilor necorespunzătoare din închisori.
”Estimăm că peste trei ani sistemul penitenciar va avea cu trei – cinci mii de deținuți mai mult decât a avut în octombrie 2017. Promoția Toader se va adăuga la acea dinamică normală de intrări-ieșiri din închisori”, a declarat Dumitrașcu.
Liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare subliniază că se așteaptă ca din cei peste 13.000 de deținuți eliberați în perioada octombrie 2017 – noiembrie 2018 (dintre care 10.880 în baza legii recursului compensatoriu), aproximativ 10.000 să se întoarcă în închisori ”pe măsură ce vor comite infracțiuni, vor fi prinși și condamnați”.
Dumitrașcu spune că aceste cifre se bazează pe o rată a recidivei de aproximativ 65% – 70%.
”Efectele acestui gen de măsuri de clemență în masă (recursul compensatoriu – n. red.) se văd la 1 – 3 ani de la finalizare. Cifrele referitoare la beneficiarii direcți care au recidivat (într-un an de la intrarea în vigoare a legii – n. red.) sunt nerelevante având în vedere că, de regulă, recidiva se produce în 1 – 5 ani”, a explicat Sorin Dumitrașcu.
Precizările lui liderului Federației Sindicatelor din Penitenciare vin după ce ministrul Justiției a arătat, într-un răspuns dat deputatului PNL Florin Roman, că într-un an de zile, din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018, nu mai puțin de 188 de infractori eliberați din închisori în baza legii recursului compensatoriu s-au întors după gratii, fiind condamnați definitiv pentru că au comis din nou crime, violuri, fapte cu violențe și tentative de crime.
În același răspuns, Tudorel Toader a mai precizat că în perioada respectivă au fost eliberate din închisori 13.267 de persoane private de libertate, dintre care 10.880 au beneficiat de liberarea condiționată, inclusiv de legea privind recursul compensatoriu.
”Din totalul persoanelor liberate în această perioadă, un număr de 649 de persoane au revenit în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor (în închisori – n. red.)”, a mai precizat Tudorel Toader.
Potrivit statisticilor lunare puse la dispoziție de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), aproximativ 40% dintre infractorii care intră în închisori sunt recidiviști, în vreme ce peste 25% sunt cu antecedente penale. Dumitrașcu susține încă că și cei trecuți de ANP la capitolul ”antecedente penale” sunt tot recidiviști, astfel încât rata recidivei se situează în jurul procentului de 65% – 70%.
În 2018, au intrat în închisori 939 de infractori în medie pe lună, în vreme ce media lunară a ieșirilor din penitenciare s-a situat la 1.172 de persoane.
Proiectul legii privind recursul compensatoriu a fost inițiat în 2016 de Guvernul condus de Dacian Cioloș, care nu a mai apucat însă să-l trimită parlamentului. Actul normativ a ajuns în legislativ în ianuarie 2017, pe vremea când Ministerul Justiției era condus de social-democratul Florin Iordache, iar șeful Guvernului era Sorin Grindeanu.
Față de forma inițială, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat legea în favoarea infractorilor: a fost crescut numărul zilelor reduse din pedeapsă de la 3 la 6 pentru fiecare lună de detenție în condiții necorespunzătoare, suprafața minimă pentru deținut socotită ca adecvată a fost majorată de la 3 la 4 metri pătrați, iar verificarea condițiilor de detenție a devenit mai laxă.
Unul dintre cele mai șocante cazuri de recidivă a infractorilor eliberați în baza acestui act normativ este cel al unei tinere lovită și jefuită în scara unui bloc din Alba Iulia, toată scena fiind filmată de camerele de supraveghere (video aici).
Un alt caz similar s-a petrecut la Iași, unde un violator eliberat din închisoare în baza legii recursului compensatoriu a fost arestat din nou tot pentru viol. Eugen (Jan) Buliga, unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi ieşeni, a fost arestat în luna noiembrie într-un dosar de viol şi lipsire de libertate, după ce fusese eliberat în primăvară, fiindu-i scăzut un an din pedeapsă prin recursul compensatoriu. El a fost arestat din nou după ce a violat o tânără de 17 ani, dispărută de acasă, pe care a racolat-o într-un club, relatează Ziarul de Iași (detalii aici).
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
14 comentarii