G4Media.ro

Semnal de alarmă tras de sindicaliștii din penitenciare: Numărul deținuților va crește…

Sursa foto: Inquam Photos / Adel Al-Haddad

Semnal de alarmă tras de sindicaliștii din penitenciare: Numărul deținuților va crește cu până la cinci mii față de normal din cauza recursului compensatoriu

Liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare, Sorin Dumitrașcu, avertizează, într-o declarația pentru G4Media.ro, că numărul deținuților va crește în următorii trei ani cu până la 5.000 mai mult față de normal în urma legii recursului compensatoriu, adoptată de majoritatea PSD-ALDE-UDMR, care prevede punerea mai devreme în libertate a infractorilor din cauza condițiilor necorespunzătoare din închisori.

”Estimăm că peste trei ani sistemul penitenciar va avea cu trei – cinci mii de deținuți mai mult decât a avut în octombrie 2017. Promoția Toader se va adăuga la acea dinamică normală de intrări-ieșiri din închisori”, a declarat Dumitrașcu.

Liderul Federației Sindicatelor din Penitenciare subliniază că se așteaptă ca din cei peste 13.000 de deținuți eliberați în perioada octombrie 2017 – noiembrie 2018 (dintre care 10.880 în baza legii recursului compensatoriu), aproximativ 10.000 să se întoarcă în închisori ”pe măsură ce vor comite infracțiuni, vor fi prinși și condamnați”.

Dumitrașcu spune că aceste cifre se bazează pe o rată a recidivei de aproximativ 65% – 70%.

”Efectele acestui gen de măsuri de clemență în masă (recursul compensatoriu – n. red.) se văd la 1 – 3 ani de la finalizare. Cifrele referitoare la beneficiarii direcți care au recidivat (într-un an de la intrarea în vigoare a legii – n. red.) sunt nerelevante având în vedere că, de regulă, recidiva se produce în 1 – 5 ani”, a explicat Sorin Dumitrașcu.

Precizările lui liderului Federației Sindicatelor din Penitenciare vin după ce ministrul Justiției a arătat, într-un răspuns dat deputatului PNL Florin Roman, că într-un an de zile, din octombrie 2017 și până în noiembrie 2018, nu mai puțin de 188 de infractori eliberați din închisori în baza legii recursului compensatoriu s-au întors după gratii, fiind condamnați definitiv pentru că au comis din nou crime, violuri, fapte cu violențe și tentative de crime.

În același răspuns, Tudorel Toader a mai precizat că în perioada respectivă au fost eliberate din închisori 13.267 de persoane private de libertate, dintre care 10.880 au beneficiat de liberarea condiționată, inclusiv de legea privind recursul compensatoriu.

”Din totalul persoanelor liberate în această perioadă, un număr de 649 de persoane au revenit în unitățile subordonate Administrației Naționale a Penitenciarelor (în închisori – n. red.)”, a mai precizat Tudorel Toader.

Potrivit statisticilor lunare puse la dispoziție de Administrația Națională a Penitenciarelor (ANP), aproximativ 40% dintre infractorii care intră în închisori sunt recidiviști, în vreme ce peste 25% sunt cu antecedente penale. Dumitrașcu susține încă că și cei trecuți de ANP la capitolul ”antecedente penale” sunt tot recidiviști, astfel încât rata recidivei se situează în jurul procentului de 65% – 70%.

În 2018, au intrat în închisori 939 de infractori în medie pe lună, în vreme ce media lunară a ieșirilor din penitenciare s-a situat la 1.172 de persoane.

Proiectul legii privind recursul compensatoriu a fost inițiat în 2016 de Guvernul condus de Dacian Cioloș, care nu a mai apucat însă să-l trimită parlamentului. Actul normativ a ajuns în legislativ în ianuarie 2017, pe vremea când Ministerul Justiției era condus de social-democratul Florin Iordache, iar șeful Guvernului era Sorin Grindeanu.

Față de forma inițială, majoritatea PSD-ALDE-UDMR a modificat legea în favoarea infractorilor: a fost crescut numărul zilelor reduse din pedeapsă de la 3 la 6 pentru fiecare lună de detenție în condiții necorespunzătoare, suprafața minimă pentru deținut socotită ca adecvată a fost majorată de la 3 la 4 metri pătrați, iar verificarea condițiilor de detenție a devenit mai laxă.

Unul dintre cele mai șocante cazuri de recidivă a infractorilor eliberați în baza acestui act normativ este cel al unei tinere lovită și jefuită în scara unui bloc din Alba Iulia, toată scena fiind filmată de camerele de supraveghere (video aici).

Un alt caz similar s-a petrecut la Iași, unde un violator eliberat din închisoare în baza legii recursului compensatoriu a fost arestat din nou tot pentru viol. Eugen (Jan) Buliga, unul dintre cei mai cunoscuţi interlopi ieşeni, a fost arestat în luna noiembrie într-un dosar de viol şi lipsire de libertate, după ce fusese eliberat în primăvară, fiindu-i scăzut un an din pedeapsă prin recursul compensatoriu. El a fost arestat din nou după ce a violat o tânără de 17 ani, dispărută de acasă, pe care a racolat-o într-un club, relatează Ziarul de Iași (detalii aici).

Foto: Penitenciarul Târgșor. Sursa: Inquam Photos / Adel Al-Haddad
Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

14 comentarii

  1. Sunt cateva mall-uri care pot fi achizitionate de catre ministerul justitiei pt transformarea lor in penitenciare.

  2. Eliberarea recidiviștilor s-ar cuveni asociată cu acte virtuale de barbarie ce pot fi aproximate prin comparații statistic. Și presupun că există suficiente studii pe care să se stabilească impactul acestui act puțin spus criminal asupra societății. Asta în vreme ce legislația recentă ignoră drepturile victimelor sau le minimalizează. Nu mă interesează condițiile de trai ale recidiviștilor în penitenciare, după mine ar trebui să fie direct proporționale cu gravitatea faptelor. A fi uman cu niște bestii cu chip de om mi se pare o insultă la adresa ori la memoria victimelor. Oamenii de stat care au pus umărul la construcția României Mari, generali acoperiți de glorie și uriași ai culturii naționale au zăcut pe pământ sau pe ciment și au mâncat lături. Culmea, unii mai sunt și despăgubiți pentru așa-zisele condiții inumane din penitenciare! De când locul gunoaielor este într-o vază de flori? Adaug doar o remarcă: vai de viitorul Ronâniei cu indivizi ca Dragnea și Cioloș la putere!

    • Da’ cu Ciolos ce avusesi, frate? Zice si in articol ca PSD-ALDE, in 2017, imediat dupa preluarea puterii, a modificat radical proiectul de lege initiat de guvernul Ciolos, denaturandu-i sensul.
      E ca in bancul ala de la radio Erevan: E adevărat că faimosul compozitor Haciaturian a primit lunea trecută în dar o Volgă, pentru serviciile aduse URSS?
      Da, dar nu luni, ci miercuri. Și nu a fost vorba de o Volgă, ci de o bicicletă. Care nu i s-a dat, ci i s-a furat.

    • startul aberatiei l-a dat doamna Dragu din guvernul Ciolos, daca e sa fim corecti…

  3. După comiterea unei infracțiuni cel arestat ar trebui să stea departe de societate măcar atât cât prevede legea în vigoare fară măsuri compensatorii care mie mi se par absurde. Fapta este produsă cu gândul că nu va fi pedepsită până la capăt și că cel în cauză crede că scapă înainte de ispășirea pedepsei în detrimentul condițiilor din închisoare. Eu care sunt corect și îmi câștig pâinea muncind și îmi plătesc asigurarile medicale iar în momentul în care sunt internat într-un spital ce condiții întâlnesc? „Gândaci, lipsa dușurilor, igrasie, mizerie, microbi foarte periculoși, condiționarea actului medical prin bani sau alte bunuri” Ce înțelegem prin drepturi și obligații?

  4. violatorul ala eliberat as vrea sa o violeze pe fata sau pe nevasta lui Toader, sa vad ce ar mai zice el atunci. Sa simta si el ce simt familiile celor violate.

  5. Asta arată falimentul sistemului penitenciar, faptul că executarea pedepsei nu are nimic de-a face cu reintegrarea condamnaților, totul este o „afacere” pur mercantilă. Șeful de sindicat spune că procentul de recidivă este de ( 65-70 )% ceea ce ar putea să însemne că în penitenciar infractorii vin ca într-un fel de concediu de odihnă unde activitatea infracțională este mai relaxată, mai soft ( vezi scheme de înșelătorie online via mobil ), unde se fac schimburi de experiență, totul sub „grija părintească” a celor plătiți să-i supravegheze și să-i reintegreze. Tot da la șeful de sindicat aflăm că va crește numărul de infractori veniți în „concediu de odihnă” din cauza recursului compensatoriu care este o concluzie cel puțin stranie. Aș vrea să ne spună „mahărul” de sindicat care este structura recidiviștilor pe categorii de infracțiuni, nivel de educație, ocupații, situație materială, vârstă, situația familială și care este situația recidivelor pe anotimpuri. Poate așa vom afla că majoritatea recidiviștilor sunt cu o educație precară, fără o situație materială care să-i permită existența în libertate, fără nici o calificare, fără familie sau din familii destrămate, că cei mai mulți revin în pușcării în sezonul rece pentru că nu au unde să supraviețuiască în libertate. Sau poate că dimpotrivă majoritate sunt cu studii medii și superioare, provin din gospodării prospere, sunt foști carieriști de succes. Oricum recursul compensatoriu nu are nici o legătură cu procentul mare de recidivă. O situație similară a fost consemnată de istorie cu prilejul dezrobirii țiganilor când stăpânii de robi au fost despăgubiți iar țiganii dezrobiți nu au primit nimic pentru a-și întemeia o gospodărie ( așa au apărut satele țigănești de pe lângă mânăstirile care aveau țigani robi și cartierele țigănești din localitățile marilor proprietari de robi ).

    • daca ne dam asa „destepti”, poate ca ar trebui sa mentionam noi studiul din care am fundamentat concluzia daca concluzia lucratorilor din sistem e gresita. deci, mestere, care e studiul tau pe care ti-ai fundamentat logica? il putem citi si noi sau il pastrezi la secret in seiful p$d de la judet?

  6. Sa speram ca si DragNea va fi printre ei impreuna cu mafia lui si cu ticalosii care au gazat populatia in august 2018.

  7. Mai bine dl. de la sindicat ar vorbi ce fac educatorii și psihologii din penitenciare pt a asigura reabilitarea celor închiși!!!!

    • e aceeași situație ca în scoli și spitale ( da, și aici ar fi nevoie de psihologi)… cred că ține de ministerele in cauză, se poate schimba ceva daca le-ar păsa cu adevărat…
      CEDO a obligat statul să îmbunătățească condițiile din pușcării, însă pt PSDiști a fost prilejul perfect pentru a-și elibera tovarășii..spuneau că nu ii vor elibera pe cei care au comis fapte cu violență, dar i-au eliberat la grămadă…adică unul omora pe cineva și noi trebuie să îl despăgubim pt condiții proaste??
      Ce au făcut PSDistii după ce presiunea din închisori s-a diminuat? Au renovat închisorile, au îmbunătățit condițiile?? Din cate se vehicula, li s-au oferit unități militare dezafectate, dar tuDorii au refuzat oferta.. Daca indivizii ăștia se întorc în aceleași condiții, problema nu revine la starea inițială, reclamată de CEDO (aglomerație și condiții proaste)?? Ba mai mult, cu mai multe victime..
      Ne învârtim la infinit în același cerc vicios…
      Infractorii vor fi și mai îndrăznețe de acum înainte , știu că vor scăpa ușor și repede
      Nu ajunge re-educarea lor în pușcării, trebuie create condițiile pentru reintegrarea socială și urmăriți și după ce ies pe poarta închisorii
      Daca tu ii arunci in stradă, să se descurce, tot pot cădea tentației de a câștiga ușor banii( mai ales daca nu își găsesc ceva de munca). De criminali nu mai vorbesc ( ex cel care a încercat să își violeze mama) e deja mult mai complex, nu poți să îi dai drumul intre oamenii cărora le-a făcut rău cu pedeapsa mult redusă fara să îl urmărești după sau sa te asiguri că nu mai ajunge lângă victime

    • elitele, adica aia care ajung la conducere vremelnic dar vor sa doarma acolo pe viata, nu mai reprezinta pe nimeni inafara de ele insele peste tot. in anglia plangeau pe la bbc pentru puscariasi si erau sunati ex puscariasi care plangeau la telefon ca nu-i mai angajeaza nimeni si ce tristi si depresivi sunt ei :))) pare o gluma dar nu e, emisiuni intregi la tv cu asemenea subiecte in care sa se albeasca parnaiasul si sa stoarca o lacrima de la gospodinele cartierului cu regie ieftina de la care iti vine sa versi indiferent in ce limba se vorbeste…concluzia in uk? parnaile sunt supraaglomerate prin dublarea puscariasilor in 15 ani iar solutia, amnistie si gratiere, evident, dar pentru pedepsele sub sase luni care cica sunt prea scurte pentru a putea fi reeducat cineva in acest interval iar saracul cica isi pierde slujba, viata, prietenii :)))) concluzia mea: fura ce poti de unde poti si vei iesi mult mai castigat ca un prost care munceste toata viata si plateste 2/3 din ce castiga la stat si primeste m..e atunci cand are nevoie de ceva :)))

  8. Cei care trag semnale de „alarma ” , ar trebui excusi din sistem , sa mearga sa isi castige banii in economia privata , dupa aceea sa le vad semnalele de alarma .
    In afara de faptul ca sunt tot niste paraziti bugetari , cu salarii si beneficii NESIMTITE , majoritatea fiind angajati pe PILE , mai fac si ‘GAT ” .