G4Media.ro

Semnal important dat de Germania: Olaf Scholz vrea să le propună celorlalte…

Sursa foto: Ludovic MARIN / various sources / AFP

Semnal important dat de Germania: Olaf Scholz vrea să le propună celorlalte state membre ca aderarea la UE să fie mai uşoară, dar deciziile majore să nu mai necesite unanimitate

Uniunea Europeană ar trebui să facă în aşa fel încât noilor membri să le fie mai uşor să adere, a declarat Olaf Scholz într-un interviu pentru agenția germană DPA, în cadrul căruia şi-a prezentat planurile pentru a convinge blocul comunitar să-şi „modernizeze” procesele, transmite Agerpres.

Scholz a pus pe tapet și o problemă tot mai arzătoare în UE: renunțarea la unanimitate atunci când vine vorba despre deciziile majore luate de Uniunea Europeană. Acum, pentru decizii precum aplicarea de sancțiuni sau decizii privind politicile fiscale e nevoie de unanimitate, ceea ce a permis, de exemplu, unei țări precum Ungaria să blocheze instituirea unui impozit minim pe profitul companiilor sau interzicerea importului de hidrocarburi din Rusia.

Or, cancelarul Olaf Scholz a spus că a venit timpul nu numai pentru ţări candidate, ci pentru ca Uniunea Europeană însăşi să se pregătească pentru o extindere a clubului. „Pentru ca asta să se întâmple, (UE) trebuie să-şi modernizeze structurile şi procesele de luare a deciziilor. Nu va fi posibil ca tot ce este decis astăzi prin vot unanim să fie decis în mod similar în viitor”, a spus Scholz.

El a mai spus că speră să-şi prezinte propunerile la summitul UE de la sfârşitul săptămânii viitoare.

O poziție similară a avut și președintele Franței, Emmanuel Macron, care a cerut și el eliminarea regulii unanimității. Pe de altă parte, mai multe state membre, printre care și România, au respins deocamdată o astfel de posibilitate, care le-ar lăsa fără un instrument important de negociere în interiorul UE.

Liderii celor 27 de state membre urmează să decidă în cadrul reuniunii dacă le vor acorda statutul de ţară candidată Georgiei, Ucrainei şi Republicii Moldova. Decizia urmează să fie luată la o săptămână după ce Comisia Europeană a recomandat ca Ucraina şi Republica Moldova să primească statutul de ţară candidată, o opinie sprijinită de Scholz. (Sursa foto: Ludovic MARIN / various sources / AFP)

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

13 comentarii

  1. Daca ștergeți toate comentariile, e explicabil de ce nu mai comentează nimeni :))

    • Campionul stergerilor, este cumatrul care publica articolele despre Franta. Zero sanse sa ramana publicata o opinie diferita. Cam asta a inteles el despre spiritul democratic si al libertatii de exprimare 😀

  2. Se șterg comentariile utilizatorilor pentru că dinozaurul comunist Scholz trebuie sa fie văzut în lumina pozitivă de plebe. Ce buna e unanimitatea când Germania e cea care se opune intrării României în Schengen!!!?

  3. Uniunea europeana trebuie sa realizeze ca germania si franta au devenit sabotori prin prisma propriilor interese pe care nu doresc sa le ajusteze inspre binele comunitatii. Asta pe scurt

  4. UE este închisoarea națiunilor europene mici,colonii noi ale Vestului.

    • Usa este larg deschisa, cam cine forteaza pe cineva sa ramana in UE? Dupa 15 ani de apartenenta, inca nu ai inteles ceea ce este UE.

  5. G4 in virtutea dreptului la libera exprimare avem voie sa-l luam in balon pe Klaus ?

    • UE este condusă de mafioți. Cel mai….este locul în care pensionarii nespeciali români sunt exterminați cu pensii minuscule. Democrații se prefac că nu văd. Europa socială? Unde naiba este? De ce nu este sancționată România pentru că acționează împotriva propriului popor ducând – îl in sărăcie și îl supune inechităților? Ce este democratic in România? Ce?

  6. Am inteles : Nu avem !

  7. Ne transformam in condominium…

  8. Asta cu accesul mai ușor în UE este praful în ochi și mijlocul pentru viitorul șantaj,”vezi că te-am ajutat, așa că….”. Riscul este adoptarea de rezoluții care de fapt vor fi în interesul statelor puternice, Franța, Germania, mai ales că lui Macron i se termina mandatul, dacă vine unul care nu îi simpatizează sau se trezesc la realitate și alți premieri care vor susține interesul național, că Orban sau cel al Poloniei, ce face atunci Germania, vezi cazul cărbunelui, acum cu criza este bun nu mai poluează , ei au făcut conservare pe noi ne-au pus să le radem.

  9. Daca Macron, Scholz, si Draghi, reusesc prin meritul dumnealor, sa negocieze si sa impuna pacea intre Rusia si Ucraina, vor impune orice decizie in Uniunea Europeana, iar Uniunea Europeana poate deveni o putere mondiala la acelasi nivel cu SUA , si se va renunta la unanimitate in deciziile majore.
    Iar moneda euro, se va aprecia enorm in raport cu dolarul .
    Daca pacea intre Rusia si Ucraina, va fi negociata si impusa doar de SUA, este posibil sa mai fie exituri din UE, si va fi foarte greu sa se pastreze unitatea , iar tarile membre UE din flancul doi, vor avea o forta mai mare, si nu se va renunta la unanimitate in deciziile majore .
    Iar moneda euro, se va devaloriza f mult in raport cu dolarul .
    Leul romanesc, va pierde teren in ambele situatii .

  10. Statele Unite ale Europei – o himera. Ce unitate de state poate fi când nici limba, nici cultura, nici obiceiurile nu seamănă de la un stat la altul ? Și când „puterea de la centru” reglementează toate fleacurile, nelăsând statelor membre niciun loc de autonomie ? Ați pomenit ca puterea de la Washington sa reglementeze politica energetică sau extractivă a vreunui stat american ? Sau sa reglementeze cate grade să aibă cetățenii în case ? Sau să interzică conectorii alții decât mini usb-c la laptopuri ? Sau sa reglementeze diametrul roșiilor și lungimea castraveților din supermarket ?