Semnal negativ pentru UE: industria germană își reduce masiv producția
Deși economiștii s-au așteptat la o scădere, minusul s-a dovedit a fi mult mai mare decât s-a preconizat. Acest lucru atenuează speranța unui impuls mai mare în revigorarea economiei germane, scrie Deutsche Welle.
Seria statisticilor nesatisfăcătoare din economia Germaniei nu se apropie de sfârșit. După scăderea exporturilor și a comenzilor industriale, producția a scăzut și în luna martie și anume mai puternic decât în aceeași perioadă a anului trecut.
Industria, construcțiile și furnizorii de energie au produs împreună cu 3,4% mai puțin decât în luna precedentă, după cum a anunțat Oficiul Federal de Statistică. Analiştii se aşteptaseră la acest trend, dar estimau că scăderea va fi de doar 1,5 la sută.
Cu toate acestea, producția a crescut în primul trimestru datorită creșterii puternice din ianuarie și februarie – cu 2,5 la sută față de trimestrul precedent. Dar, per ansamblu, este „încă o veste rea din industria germană”, a comentat economistul LBBW Elmar Völker. „Cifrele subliniază că pericolele recesiunii sunt departe de a fi trecut”. În primul trimestru, cea mai mare economie a Europei a evitat o recesiune: produsul intern brut (PIB) a stagnat după scăderea de la sfârșitul anului 2022. Se spune că, pentru a declara recesiune, este nevoie de două trimestre negative la rând.
Ministerul Federal al Economiei, pe de altă parte, a continuat să privească încrezător la următoarele luni: „Companiile sunt mai optimiste, ceea ce înseamnă o redresare economică în continuarea anului 2023”. Altfel văd lucrurile reprezentanții sectorului bancar: „Spre deosebire de majoritatea colegilor noștri, nu ne așteptăm la o redresare pentru a doua jumătate a anului, ci mai degrabă la o contracție a produsului intern brut”, susține economistul șef de la Commerzbank, Jörg Kramer. Ratele dobânzilor, care au crescut brusc în multe regiuni ale lumii, vor încetini din ce în ce mai mult cererea de bunuri „Made in Germany”.
Reducere în producția de mașini și în industriile consumatoare de energie
Numai industria a realizat în martie cu 3,3% mai puțin decât în luna precedentă. Producția de automobile a scăzut cu 6,5% față de luna precedentă. Sectoarele economiei deosebit de mari consumatoare de energie și-au redus aproape toate ieșirile, inclusiv branșele chimice, conform statisticilor Ministerului Federal al Economiei.
„Scăderea semnificativă a producției industriale este, de asemenea, o replică la creșterile puternice din trecut, de exemplu în industria auto”, a comentat economistul șef de la Commerzbank, Krämer. „Tendința este că producția ar trebui să continue să scadă oarecum în lunile următoare”.
Industria construcțiilor a raportat o scădere a producției de 4,6 la sută. Marile proiecte au fost anulate din cauza dobânzilor ridicate și a costurilor materiale mai mari. Furnizorii de energie, în schimb, și-au crescut producția cu 0,8 la sută.
Mai puține probleme cu blocajele de livrare
„Creșterea generală a ratelor dobânzilor ar trebui să încetinească planurile de investiții”, prognozează economistul șef la Hauck Aufhäuser Lampe Privatbank, Alexander Krüger. Afacerile noi s-au prăbușit în martie mai mult decât la vârful crizei corona, în urmă cu trei ani: comenzile au scăzut cu 10,7% față de luna precedentă.
Producția ar putea fi susținută de atenuarea problemelor legate de achiziția de materii prime și produse preliminare. În aprilie, plângerile companiilor industriale cu privire la blocajele în aprovizionare au scăzut pentru a șaptea lună consecutiv. Doar aproximativ 39% dintre companii au raportat probleme, cea mai mică valoare din aproximativ doi ani.
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
1 comentariu