G4Media.ro

„Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic”, final de proiect: Peste 7.500 persoane…

Materiale grafice proiect Stop Trafic

„Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic”, final de proiect: Peste 7.500 persoane implicate în activități de informare și conștientizare

Consorțiul de organizații care a derulat proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic”, în perioada martie 2021 – februarie 2024 anunță printr-un comunicat de presă „încheierea cu succes a celor 254 de activități, derulate în 25 de județe și informarea publicului larg despre pericolul traficului de persoane (peste 2 milioane de vizualizări ale informațiilor publicate online).  Scopul proiectului a fost creșterea nivelului de eficiență în implementarea politicilor anti-trafic de persoane prin activități de educare, monitorizare, advocacy și watchdog.”

„Încheiem un proiect complex care a avut un impact de o sută treizeci de ori mai mare decât a fost planificat inițial. Toate activitățile au fost extrem de bine primite de publicul țintă: tineri și profesioniști. Peste 7.500 de persoane au participat direct la activități anti-trafic, față de 1.300 planificate inițial. Aceasta arată cât de mare este nevoia de informare și conștientizare a acestui fenomen care continuă să facă numeroase victime în rândul tinerilor din România”, a spus Silvia Tăbușcă, director al Centrului pentru Educație și Cercetare Juridică.

„Proiectul și-a propus activități pe două componente majore: demararea unor campanii naționale de informare și conștientizare a pericolelor traficului, precum și pregătirea profesională a actorilor implicați în lupta împotriva traficului de persoane. Referitor la prima componentă, din experiența celor 5 parteneri ai acestui proiect, a rezultat că nivelul ridicat de exploatare a românilor este generat și de lipsa de informare a tinerilor cu privire la existența acestui fenomen care, deși larg răspândit în România, nu este conștientizat la adevărata sa amploare. A doua componentă a proiectului a vizat pregătirea profesională a actorilor implicați în lupta împotriva traficului de persoane, iar în cadrul acesteia, pe baza nevoilor de pregătire profesională identificate, au fost dezvoltate programe pentru magistrați, polițiști, preoți, personalul din sistemul de asistență socială și protecție a copilului, jurnaliști și cadre didactice” a menționat Alice Martiș, coordonatorul prezentului proiect.

Alte informații din comunicat:

Peste 7.500 de persoane au participat activ la activitățile implementate de ONG-urile partenere. Astfel, au fost organizate în școli sesiuni de informare și conștientizare a pericolului traficului de persoane la care au participat peste 5.800 de tineri (față de 500, numărul planificat inițial) din 25 de județe. În total, activitățile au avut loc în 220 de școli, licee și centre DGASPC. Au fost realizate 2 materiale didactice pentru educarea elevilor de gimnaziu și a celor de liceu. Materialul pentru gimnaziu cuprinde elemente despre consimțământ, prevenirea pornografiei infantile, a exploatării pentru cerșetorie și pentru comiterea de fapte penale, iar cel pentru liceu gimnaziu se axează pe elemente de prevenire a muncii forțate și a exploatării sexuale (loverboy/lovergirl). În anul 2023, aceste materiale au ajuns la peste 16.000 de elevi. Ele pot fi descărcate și folosite pentru informarea tinerilor cu privire la pericolele traficului de persoane în cadrul comunității de profesioniști ECLERhubs – https://www.ecler.org/ro/eclerhubs-2. De asemenea, au fost organizate ateliere de informare și conștientizare pentru cetățeni străini, pentru comunitățile asiatice și refugiații ucraineni în mod special, în cadrul cărora au fost instruite 174 de persoane. Au mai fost organizate sesiuni de consiliere pentru refugiați, cu 48 de persoane consiliate din punct de vedere juridic, social, sistem de sănătate, pentru integrare și independență financiară.

O altă activitate din proiect este „Academia de training” sub egida căreia s-au desfășurat traininguri pentru profesioniști și care își va continua activitatea în viitor prin implementarea unor cursuri pentru prevenirea traficului de persoane. Proiectul a inclus traininguri de 2 zile pentru profesioniști, în vederea detectării timpurii a potențialelor cauze de trafic de persoane, activități care au avut în total 230 de participanți: profesioniști din  DGASPC, consilieri școlari care fac parte din centrele de resurse și asistență educațională județene și din București, cadre didactice din școli gimnaziale și licee, angajați în ONG-uri care lucrează cu grupuri vulnerabile, angajați în cadrul autorităților locale, magistrați, psihologi, polițiști și preoți.  De asemenea, au fost organizate ateliere de 2 zile pentru tineri care au devenit ulterior „Ambasadori în lupta împotriva traficului de persoane” și care au susținut sesiuni de informare și conștientizare a pericolelor traficului de persoane în comunitățile lor. Prin intermediul acestor ateliere au fost pregătiți 417 tineri (față de 300, număr planificat inițial). Au fost dezvoltate materiale de training pentru 6 grupe de profesioniști și rapoarte care să atragă atenția asupra realităților traficului de persoane în România.

Pentru desfășurarea activităților s-au încheiat 210 protocoale de colaborare cu instituții publice și private. Scopul lor principal este asigurarea unei continuități în colaborarea ulterioară cu ONG-urile care activează în sfera luptei împotriva traficului de persoane, pentru ca sesiunile de informare și instruire să fie actualizate și implementate din nou în viitor.

În plus, au beneficiat de campaniile de conștientizare anti-trafic de persoane utilizatorii platformelor online și ai canalelor social-media. Peste 2.300.000 persoane au fost informate prin intermediul site-ului oficial al proiectului – stopat.ecler.org, prin campaniile anti-trafic de persoane derulate în social media – canal principal https://www.facebook.com/STOP.AT.traficul) și în secțiunea specială de pe site-ul G4Media – https://www.g4media.ro/stop-trafic. În cadrul campaniilor de informare au fost publicate, pentru impact maxim, o serie de materiale vizuale: flyere, infografice, animații. Acestea pot fi găsite și descărcate pentru diseminare pe scară largă aici: https://stopat.ecler.org/academia_tat/. Au mai fost realizate campanii de Facebook în limbile ucraineană și engleză. Toate materialele conțin cod QR către  platforma special creată în proiect: https://www.ecler.org/ro/inliniste/. „În liniște” este platforma online de sprijin pentru persoanele direct afectate, care fie au suspiciuni că ar putea fi victime, fie dețin informații despre o potențială situație de trafic de persoane. Sesizările urmează să fie preluate de ECLER, ca ONG care se ocupă de drepturile omului, fără a fi divulgată identitatea celor care fac sesizările dacă acestea nu doresc să coopereze cu autoritățile.

Prin proiect au mai fost realizate 60 de investigații jurnalistice care au abordat situații și cazuri complexe, ce relevă realitatea dură a acestui fenomen. Între acestea menționăm: „Cum au reușit să înceapă o nouă viață 150 de fete traficate și abuzate”, „Copii exploatați sexual din grija statului. Instituțiile nu răspund” , „Cum m-am îndrăgostit de un pește sau preludiul unei nenorociri” , „Cum identifici un „lover-boy”. Despre victimele și supraviețuitorii rețelelor de trafic de persoane, Cazul Leoben. Tinere exploatate sexual sub acoperirea că fac „prostituție legală” în Austria și altele.

 

————————

Material realizat cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Conținutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziția oficială a Granturilor SEE și Norvegiene 2014-2021.

Proiect derulat de Asociația Valoare Plus în parteneriat cu Centrul European pentru Educație și Cercetare Juridică, G4Media, Asociația Cultural Socială Economică Christiana, Freedom House România și Serviciul Iezuiților pentru Refugiați din România, cu sprijinul financiar Active Citizens Fund România, program finanțat de Islanda, Liechtenstein și Norvegia prin Granturile SEE 2014-2021. Scopul proiectului este creșterea nivelului de eficiență în implementarea politicilor anti-trafic prin activități de educare, monitorizare, advocacy si watchdog.

Pentru mai multe informații despre proiectul „Semnalăm Traficul, Oprim Pericolul – AntiTrafic”, accesați stopat.ecler.org

Despre Programul Active Citizens Fund România

Programul Active Citizens Fund România este finanțat prin Granturile SEE 2014-2021. Obiectivul general al Granturilor este de a reduce disparitățile economice și sociale și a consolida relațiile bilaterale dintre cele 15 state beneficiare și statele donatoare (Islanda, Liechtenstein, Norvegia). Programul este administrat de către consorțiul compus din Fundația pentru Dezvoltarea Societății Civile, Fundația pentru Parteneriat, Centrul de Resurse pentru Comunitățile de Romi, Fundația PACT și Frivillighet Norge, care acționează în calitate de Operator de Fond desemnat de către FMO – Oficiul Mecanismului Financiar al Granturilor SEE și Norvegiene. Active Citizens Fund România vizează consolidarea societății civile și a cetățeniei active și creșterea capacității grupurilor vulnerabile.

Cu o alocare totală de 46.000.000 euro, programul urmărește dezvoltarea pe termen lung a sustenabilității și capacității sectorului societății civile, intensificând rolul său în promovarea participării democratice, a cetățeniei active și a drepturilor omului și consolidând în același timp relațiile bilaterale cu statele donatoare Islanda, Liechtenstein și Norvegia.

Pentru mai multe informații despre Active Citizens Fund în România, vă rugăm accesați www.activecitizensfund.ro.

Pentru mai multe informații despre Granturile SEE și Norvegiene, accesați www.eeagrants.ro.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează