G4Media.ro

Semne de speranță pe frontul inflației în SUA

Foto: Pexels.com

Semne de speranță pe frontul inflației în SUA

Inflația din SUA a încetinit mai mult decât se aștepta în iulie, datorită scăderii prețurilor la pompă la benzină, un impuls pentru democrații lui Joe Biden înaintea unor alegeri cruciale, potrivit agenției AFP, citată de boursorama.com.

Prețurile de consum au crescut cu 8,5% în iulie față de anul precedent, potrivit indicelui prețurilor de consum (IPC) publicat miercuri de Departamentul Muncii, după o creștere de 9,1% în iunie, un maxim al ultimilor 40 de ani.

Potrivit experților intervievați de MarketWatch, inflația ar fi trebuit să fie de 8,7% în iulie.

Iar pe o lună, inflația este chiar zero, ceea ce înseamnă că prețurile nu au crescut față de iunie, contrar tuturor așteptărilor, în timp ce luna trecută creșterea a fost de 1,3% față de mai.

Cu toate acestea, inflația rămâne la un nivel foarte ridicat, ceea ce ar putea determina banca centrală a SUA (Fed) să majoreze din nou și brusc ratele dobânzilor la următoarea ședință din septembrie.

Pe de altă parte, dolarul a scăzut. În jurul orei 12:45 GMT, dolarul american ceda 1,21% față de moneda europeană, la 1,0338 dolari pentru un euro, și pierdea 1,32%, la 1,2243 dolari pentru o liră.

În ultimul an și jumătate, creșterea prețurilor a erodat puternic puterea de cumpărare a gospodăriilor. Și, la rândul său, cota de popularitate a președintelui democrat.

Adversarii săi îl acuză că are o politică economică inflaționistă, în special din cauza planului său generos de stimulare din martie 2021, imediat după sosirea sa la Casa Albă.

Republicanii și-au intensificat criticile duminică, odată cu adoptarea în Senat a „Legii de reducere a inflației” a lui Joe Biden privind clima și sănătatea, pe care o acuză că generează cheltuieli publice inutile.

Manevrele Fed

Întrebarea care se pune acum este dacă va fi posibilă încetinirea durabilă a inflației fără a arunca cea mai mare economie a lumii în recesiune, după două trimestre de contracție a PIB-ului.

Fed încearcă să provoace o încetinire voluntară a consumului pentru a reduce presiunea asupra prețurilor.

Astfel, a majorat de patru ori dobânda cheie, până la valori cuprinse între 2,25% și 2,50%. Această creștere încurajează băncile comerciale să ofere clienților lor privați și corporativi credite cu dobânzi mai mari.

Și cu cât inflația rămâne mai ridicată, cu atât mai mult Fed va crește ratele.

O altă măsură a inflației, indicele PCE preferat de Fed în detrimentul IPC, a arătat o accelerare în iunie la 6,8% în ritm anual.

Înainte de pandemie, inflația se situa sub nivelul de 2%, considerat sănătos pentru economie. Dar s-a accelerat odată cu perturbarea globală a lanțurilor de aprovizionare și cu lipsa forței de muncă în SUA, într-un moment în care gospodăriile americane consumau cu frenezie.

Acest lucru a fost agravat de războiul din Ucraina, care a dus la creșterea prețurilor la benzină și alimente.

Cu atât mai mult cu cât piața muncii din SUA rămâne foarte dinamică. Iar în iulie, rata șomajului a scăzut la 3,5%, la fel ca înainte de pandemie.

Dar există în continuare aproape două locuri de muncă vacante pentru fiecare lucrător disponibil, ceea ce duce la creșterea salariilor și contribuie la inflație.

Publicitate electorală

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

2 comentarii

  1. Iar plang trolii rusnaci.