G4Media.ro

Semnificația întâlnirii private dintre Marcel Ciolacu și Viktor Orban / Ce se…

Sursa Foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Semnificația întâlnirii private dintre Marcel Ciolacu și Viktor Orban / Ce se schimbă în relația București – Budapesta

Întâlnirea privată de miercuri dintre Marcel Ciolacu și Viktor Orban a avut loc la solicitarea premierului român, intermediată de liderul UDMR Kelemen Hunor și a fost organizată, potrivit presei maghiare, în mai puțin de trei zile. Întâlnirea a avut loc în ziua în care la Tușnad a început școala de vară de la Balvanyos, unde liderii de la Budapesta vin în fiecare an pentru a face cu ochiul către comunitatea maghiară din România.

Interesul lui Ciolacu de a avea bune relații cu omologul său de la Budapesta este în mod evident legată de un obiectiv major de politică externă al României: aderarea la Schengen. Dacă guvernul ratează și anul acesta aderarea, singura șasă de a pune din nou subiectul pe agendă este a doua jumătate a anului viitor, când Ungaria va deține președinția Uniunii Europene. Dacă va ajunge sau nu să o exercite efectiv este altă discuție, dar până la acest moment așa arată calendarul președinției rotative a UE.

Or, în a doua jumătate a anului viitor vor avea lor cele mai importante alegeri: locale, parlamentare și prezidențiale. Consiliul Justiție și Afaceri Interne ar avea loc puțin înaintea prezidențialelor.

Prin urmare, există în mod evident un interes din partea Bucureștiului de a cultiva bune relații cu Ungaria vecină, chiar dacă relațiile s-au tensionat în ultima perioadă din cauza retoricii revizioniste a lui Viktor Orban, care acționează ca un cal troian al Rusiei în UE. Acest interes pragmatic explică în mare parte gestul premierului Ciolacu de a-l invita pe liderul unei țări tot mai izolate în plan internațional la un prânz privat.

Este un gest rarisim. Ultima întâlnire a premierilor român și maghiar a avut loc în 2010, când șeful guvernului era Emil Boc. Premierul Viktor Orban susține că nu condiționează în nici un fel aderarea României la spațiul Schengen. Până la urmă i-ar pedepsi nu doar pe români, ci și pe cetățenii de etnie maghiară din România dacă s-ar opune. Apoi, România este a treia țară de destinație pentru exporturile Ungariei.

Însă știm pe de altă parte că acest jucător politic lipsit de scrupule a utilizat fiecare carte, fiecare vot și a exploatat fiecare oportunitate pentru a-și atinge obiectivele poltice. Prin urmare, nu se poate conta sută la sută doar pe declarații de bune intenții.

Pe de altă parte, și premierul Ungariei are acum tot interesul să-și modereze discursul și să cultive bune relații cu România. Viktor Orban speră să dezvolte împreună cu guvernul de la București proiecte de investii de anvergură, cu impact social și economic, cum ar fi un tren de mare viteză între Budapesta și București. Cu ajutorul lor, premierul Orban speră să-și relanseze economia și, mai important, să se conecteze din nou la fondurile europene pe care Bruxelles-ul le-a tăiat și în absența cărora economia Ungariei se prăbușește.

Adăugați la cele de mai sus interesul major al Budapestei de a primi importuri de gaze din Marea Neagră, fiind o țară fără resurse naturale, complet dependentă de gazele rusești.

Suplimentar, Viktor Orban vrea să arate în plan intern că nu este complet izolat în Europa din cauza poziției sale pro-Kremlin după invadarea Ucrainei de către Rusia și că încă mai joacă. Ungaria se opune sancțiunilor UE și trimiterii de ajutoare militare Ucrainei, susținând că pacea este sigura soluție pentru a se evita extinderea conflictului, o linie de discurs perfect congruentă cu interesele Moscovei.

Pacea este și sloganul sub care se desfășoarea anul acesta școala de vară de la Balvanyos, Tușnad, unde premierul Orban este așteptat să țină un discurs și în acest an.

Aflat într-o situație economică dificilă, premierul Ungariei a scris pe Facebook după întâlnirea cu Ciolacu: ”Acesta este începutul unei frumoase prietenii”.

Mesajul împăciutor al premierului Viktor Orban după prânzul privat cu Marcel Ciolacu indică disperarea unui lider în cătuare de soluții pentru țara lui aflată în mare dificultate. Azi, premierul de la Budapesta se confruntă cu o realitate umilitoare: cetățenii maghiari din zona de graniță vin în România la cumpărături pentru că prețurile sunt mai mici cam la toate produsele, iar inginerii maghiari preferă să se angajeze la companii din România pentru că sunt mai bine plătiți.

Ani de zile s-a întâmplat invers, deoarece economia Ungariei era mai puternică decât a României. Azi, Bucureștiul a surclasat Budapesta la mai toți indicatorii macroeconomici.

O conjunctură politică și economică obligă așadar cele două țări să aibă relații mai bune. Există așadar o premisă rară pentru resetarea relațiilor bilaterale. Pentru a putea construi însă o relație pe termen lung, acest lucru nu se poate întâmpla decât pe bază de încredere. Premierul Marcel Ciolacu ar trebui să-i pună în vedere premierului Viktor Orban că încrederea nu se poate restabili dacă oficialii maghiari vor continua să transmită de pe teritorul României mesaje revizioniste sau să răspândească propagandă rusească.

Dacă dorește cel mai mic ajutor economic din partea Bucureștiului, Viktor Orban trebuie să pună punct acum narativului revizionist de orice fel. Vom avea ocazia să constatăm dacă înțelege acest lucru în câteva zile, când se va adresa din nou comunității maghiare din Transilvania. La fel de importantă este încetarea oricărui act de propagandă anti-ucraineană și pro-rusească pe teritoriul României și renunțarea la retorica anti-UE. Altfel, nu se poate construi nimic. România nu se va putea alia cu un stat anti-european în proiecte cu fonduri europene.

Le fel, și guvernul României va trebui să-și revizuiască atitudinea față de comunitatea maghiară dacă și Budapesta înțelege să schimbe foaia.

Guvernul Ciolacu are acum ocazia să joace ceva mai agresiv în relație cu Budapesta, să-i condiționeze comportamentul și să profite la maxim de momentul de slăbiciune politică prin care trece Viktor Orban. Iar UDMR poate înțelege în sfârșit marea eroare comisă prin ieșirea de la guvernare. Banii de la Budapesta s-au cam terminat, robinetul s-a închis. Tot Bucureștiul este, a fost și va fi soluția.
Kelemen Hunor sigur a realizat toate acestea când a intermediat sau poate chiar propus întâlnirea dintre Ciolacu și Orban.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

28 comentarii

  1. S-au intalnit hotii cu pròstii. Merge la oricare dintre personajele din poza. Kelemen pare cel mai inteligent. Pare…

  2. Dan Tapalaga îl bănuiește de o oarecare inteligenta pe ciolacu și PSD ul.. ..Mai degrabă,Ciolacu are morcovul adânc înfipt ca nu mai are echilibrul și viziunea UDMR ului și se teme și de PNL! Ciolacu procedează,precum putin…face mișcări disperate! Deja sa I atribui lui ciolacu un asemenea scenariu,e ca și cum l ai face sa găsească un traseu de cintrabanda pentru BT!

    • A fost o miscare buna, o invitatiie la un comportament normal, civilizat.
      Cei mai multi predecesori ai lui Ciolacu au bagat capul in nisip. Pana acum, in acesta privinta, el a procedat intelept.
      Cum vor reactiona Orban si ai lui, ramane de vazut. Daca ei vor sari calul precum le sta in fire, Romania va fi indreptatita sa ia masuri severe.
      Sa-l vedem pe Ciolacu mai departe.

  3. Puteam in mod normal sa il tratam pe Orban ca pe un sustinator fervent al ororilor pe care Armata Rosie le face in Ucraina(crime impotriva umanitatii), si sa-l ignoram sau chiar sa-i refuzam intrarea in Romania,o tara care sustine Ucraina impotriva invaziei rusesti.

    • Adica daca sustii „normalitatea” deci esti neutru, NU TRIMITI ARME si esti ferm de partea pacii, in ochii EUrolistilor esti Putinist Halal propaganda! Sigur ROmsnasii sunt scutul NATO si cei mai mari lingai al SUA! Nu uitati insa ca in acest colt sl lumii, Rusia face cartile, daca va place daca nu.

  4. S-ar putea ca Orban să-și fi găsit ”nașul” în persoana lui Ciolacu. Pentru că foarte probabil ca capitolul ”șmecherie” buzoianul în ”face” pe Orban cu ochii închiși. Plus că Ciolacu pleacă din start cu un mare avantaj. Știe că de data asta VO nu prea mai are mulți ași în mânecă. Și cei pe care îi are nu îi va putea juca de unul singur. De aceea extrem de edificator va fi discursul său de la Tusvanyos unde se adună îndeobște radicalii maghiarimii transilvănene. La va servi Orban aceeași melodie ca în ceilalți ani?! Sau va coborî dramatic tonul pentru că nu se găsește în situația să mai pună prea multe condiții. Primul semn a fost excluderea UDMR-ului de la guvernare. UDMR-ul nu a fost exclus dintr-un moft aiurea. Comportamentul vădit șovin și antiromânesc al unor miniștri (Tanczos Barna și Eduard Novak a creat disensiuni chiar și în interiorul alianței). Gruparea UDMR-istă devenise practic un mic guvern al Budapestei în interiorul guvernului român. Ce nu amintește Dan Tăpălagă este faptul că în interiorul CE este serios pusă în discuție oportunitatea ca Budapesta să preia la jumătatea anului viitor șefia UE!

    P.S. Acum câteva zile România a votat alături de alte state UE o rezoluție care muștruluiește serios Ungaria în problema LGBT! Sigur că nu au făcut-o pentru mare drag pentru drepturile LGBT ci fiind încă un semn arătat Budapestei ca tonul în discuțiile bilaterale va fi schimbat.

    • Ma tem ca esti prea optimist cand il banuiesti de inteligenta si integritate pe ciolacu si clica lui. Vom trai si vom vedea in continuare…..

    • Ioi ce se teme OV si Ungaria de mare retorica ROmîneasca. OV nu a avut nevoie niciodata de sptijinul politic al ROmaniei , clasa politica româneasca fiind in colaps de zeci de ani, si este tratat ca atare (nu este bagat in seama) vezi Schengen. Austria si Olanda cunosc exact fanariotismul balcanic românesc. Aici nu merge cu promisiuni de doi bani, trebuie sa arati „efectiv” ca faci ceva pentru a opri migratia. RO insa tot nu face aproape nimic, zilnic sunt gasiti migrants la granita vestica, asa ca Shengen este departe…..

  5. Asta e versiunea optimista. Dar daca ai nostri vor sa stranga relatiile cu Moscova prin intermediari?

  6. Ca de fiecare data in cazul d-lui Tapalaga, o analiza pertinenta, credibila.
    Cred ca relatiile romano-ungare vor reveni la normalitate.

  7. „Alo, breten Marsel? Mei, dacă ungur Orban zice la tine ca tu să vinde Ardeal, tu să nu refuz din start, că mâine-poimâine nu se mai găsesc nimic de furat în Roumanie, iar PZD trebuie să trăiesc din ceva, că doar nu se apuc de muncă cinstit dupe 34 de an de huzur…!
    Aleikum Salaam!”

  8. Trenul de mare viteză Bucuresti -Budapesta….Să savurăm acest vis umed…Deocamdată din nordul țării se ajunge la București in 12 ore. Si totul depinde de noi. Ceea ce mă ingrijorează. In 10 ani, poate…

  9. Nu va avea loc o schimbare de ton din partea lui Orban. Pace neconditionată din partea Ucrainei, atac la Uniune in principal pe teme de migrație, rezolvarea problemelor minoritătilor in Ucraina ( și a românilor ) etc. „Fiți atentă la ce fac, nu la ce spun” o sfătui Orban pe ambasadoarea SUA in Ungaria, cu ani in urmă…Sfat valabil si pentru Ciolacu…

  10. Cum să ai chiar și cea mai mică încredere într-un sclavete al rusiei?!?

  11. Genial Ciolacu. A marsat la proiectul trenului de mare viteza in speranta ca va castiga bunavointa lui Orban ptr himera Schengen. Cand am mai auzit de trenul asta? Cand in traseu intra si Belgradul si se facea cu bani chinezesti. Mai exact acum 10 ani pe vremea lui Ponta. Dar totul e sa prezinti lucrurile astfel incat presa sa nu te ia in vizor.

  12. Daca Rusia câştigă războiul, Ungaria va pretinde Ardealul si va reuşi cu fraţii lor ruşii 🙁 E timpul de a răci `relaţiile` cu Ungaria. Trebuie declaraţi `persona non grata`preşedintele si prim ministrul ungar. Udmr-ul nu e agreat de majoritatea cetaţenilor de etnie maghiara. Pesediştii isi riscă şansele electorale cu aranjamentele.

  13. Eu cred ca inginerii maghiari se inteleg mai bine cu inginerii slovaci. Ajung si mai repede la Bratislava ca sunt tari mici si au autostrazi.

    • Mai exact, fac 2h cu masina.
      Iar trenul care pleaca din Bucuresti la 14, ajunge in Budapesta a doua zi dimineata si are halta la vama in miezul noptii.

  14. E o întâlnire de importanță strategică,bine gândită,organizată inteligent,la momentul oportun.

  15. O analiza mioapa. Presupunerea ei este ca e vorba de doi lideri de tara care discuta politici si interese nationale.
    Ori aici avem doi mafioti care si-au capturat intr-o masura mai mica sau mai mare statul si care isi discuta interesele personale.

  16. Sa fie Ciolacu atat de siret? Nu stiu ce sa zic. In politica interna pana acum i-au cam mers toate. Reteta lui sa functioneaza si in politica externa? Sunt curios.
    Oricum nu am inteles totusi care ar fi beneficiile Romaniei prin aceasta apropiere in afara de aderarea la Schengen? Vom vedea.
    Oricum discusul lui Orban la Tusnad va fi important pentru ca secuimea si maghiarimea din clasele medii si mai jos – adica cei care au pasaport de Ungaria si care au mers toti in SUA fara viza:) – asteapta totusi acelasi ton agresiv si revizionist care sa ii motiveze inca un an de zile in „lupta” lor impotriva celor care vor raul neamului maghiar…apropo va suna cunoscut?!
    Eu cred ca totusi el va cauta o cale de mijloc in care sa ii mai tina motivati pe cei mai loiali votanti ai lui, dar si sa nu deranjeze prea mult. Daca cuvintele nu vor fi prea dure noi vom accepta cu gandul ca ne vor ajuta cu Schengen, dar trebuie sa intelegem ca orice apropiere momentana, orice inceput al unei noi „prietenii’ sunt pe principiul te faci frate cu dracu’ pana treci puntea. Acum in toata aceasta noua relatie este foarte important cine va fi fratele si cine va fi dracu’.

  17. @medvedev

    Nu știu unde ai citit tu în comentariul meu că i-aș fi atribuit lui Ciolacu calitățile pe care le amintești. Am vorbit doar despre ”șmecherie” ”calitate” la care mulți politicieni excelează chiar dacă nivelul IQ este cam sărăcuț. Adeseori șmecheria în politică face mult mai mult decât inteligența

  18. Poza lui Ciolacu alaturi de Orban, este la fel de folositoare Romaniei, ca si pozele din azilele groazei!

  19. Ungaria deja construieste aceasta linie de mare viteza in volaborare cu chinezii pina la Belgrad, devi anul Viktor va ajunge la Segedin. De acolo nu ramîne decit o ramifications de 40 km. ROmînica pe cind cu cealalta parte? Nu Ne Vindem Tara!!