Senat: Alocațiile copiilor cresc doar o singură dată, cu 20%, anul viitor. În ordonanța Guvernului Orban erau prevăzute două majorări, în total de 40%
Senatul modificat miercuri ordonanța de urgență a Guvernului Orban care prevedea creșterea etapizată, în două tranșe de câte 20%, a alocațiilor copiilor în 2021, stabilind că anul viitor va fi doar o singură majorare de 20%, începând cu luna ianuarie.
De asemenea, a fost eliminată și creșterea cu 20% prevăzută pentru ianuarie 2022.
Astfel, potrivit textului adoptat de Senat, alocațiile vor crește cu 20% în ianuarie 2021 (aproximativ 30 de lei), urmând ca următoarea majorare, cu 60% (aproximativ 90 de lei) să aibă loc abia în iulie 2022, când alocațiile vor ajunge în cuantum de 300 de lei.
Amendamentul prin care au fost eliminate cele două tranșe de majorare cu câte 20% – cea din iulie 2021 și cea din ianuarie 2022 -, a fost propus de senatorii PNL și USR Plus și a fost adoptat de plenul Senatului cu 75 de voturi ”pentru” (PNL, USR Plus și UDMR) și 56 de voturi ”împotrivă” (PSD și AUR).
Legea de aprobare a OUG privind majorarea etapizată a alocațiilor a păstrat valoarea țintă de 300 de lei pentru iulie 2022 în ceea ce privește copiii cu vârsta între 2 și 18 ani (600 de lei pentru cei cu handicap) și de 600 de lei pentru copiii de până în 2 ani (până în 3 ani dacă au handicap).
Senatul este primă Cameră sesizată în acest caz, forul decizional fiind Camera Deputaților.
Întrebat despre acest subiect în conferința de presă susținută la finalul ședinței de guvern, premierul Florin Cîţu a declarat Executivul nu a luat nicio decizie cu privire la mărirea alocaţiilor, acest lucru rămânând la latitudinea Parlamentului, dar a menţionat că a votat ca senator amendamentul prin care alocaţiile se măresc în 2021 cu doar 20%.
„În ordonanţa adoptată astăzi (miercuri – n.r.) nu este prevăzut nimic în ceea ce priveşte alocaţiile. A fost o ordonanţă adoptată de Guvernul precedent, a fost o lege de respingere a ordonanţei în Parlament, această lege de respingere a fost retrimisă de preşedintele României în Parlament la reexaminare, din ce înţeleg astăzi la Senat se vota, nu ştiu dacă a fost aprobată, legea de aprobare a ordonanţei cu modificări, cu o creştere a alocaţiilor în 2021 de 20%. Este ceea ce eu ştiam, nu ştiu dacă a trecut la Senat sau nu această formă, eu am fost sunat şi am votat această formă, dar nu ştiu care a fost votul final”, a spus Cîţu într-o conferinţă de presă la Palatul Victoria.
El adăugat că în acest moment, pe construcţia bugetară pe care Guvernul o ia în calcul pentru 2021 este sustenabilă o creştere a alocaţiilor cu 20%.
„Dar repet, nu este o decizie a Guvernului. Eu am votat ca senator. Guvernul nu a luat nicio decizie în ceea ce priveşte alocaţiile, am lăsat la latitudinea Parlamentului, în Parlament a fost făcută această modificare. Dacă ea trece până la momentul în care avem bugetul poate să fie luată în considerare, dacă nu, vom merge pe legislaţia în vigoare care are acele creşteri. (…) Astăzi Guvernul merge pe legislaţia în vigoare care arată o creştere de 40% a alocaţiilor în 2021”, a menţionat premierul.
Odiseea majorării alocațiilor pentru copii a început la finalul anului trecut, când, la inițiativa PSD, Parlamentul a adoptat o lege care prevedea dublarea acestora de la 150 la 300 de lei.
Ulterior, în ianuarie 2020, guvernul condus de Ludovic Orban a amânat până în luna august a acestui an intrarea în vigoare a legii, prin OUG 2/2020.
Pe 3 iunie, însă Camera Deputaţilor a respins Ordonanţa de urgenţă 2/2020 cu 209 voturi ”pentru”, 3 voturi ”împotrivă și 98 de abțineri, dar guvernul a atacat la CCR actul normativ, unde a pierdut.
Astfel, ordonanța de urgență care prevede creșterea cu 20%, începând cu 1 august 2020, a alocațiilor copiilor a fost adoptată de guvern pe 29 iulie. Potrivit actului normativ, copiii cu vârsta cuprinsă între 2 şi 18 ani vor primi 185 de lei, iar cei de până la 2 ani sau cei de până la 18 ani, dacă au dizabilităţi, vor primi 369 de lei. Alte patru creşteri, cu câte 20 la sută, sunt prevăzute în 2021 şi 2022 (în ianuarie și în iulie).
Ajunsă în Parlament, și această OUG a fost modificată, fiind eliminată creșterea etapizată a alocațiilor și fiind menținută dublarea acestora. Guvernul a atacat din nou legea la CCR, dar a pierdut a doua oară. Președintele a solicitat Parlamentului reexaminarea actului normativ.
Ordonanța de urgență 123/2020, privind majorarea etapizată a alocațiilor, este în prezent în vigoare în forma adoptată de guvern în luna iulie. Pentru a se aplica modificările aduse de Senat, va fi nevoie de un vot și în Camera Deputaților și apoi, dacă nu va fi atacată la CCR de către PSD, ultimul pas în această procedură este decretul de promulgare din partea președintelui Iohannis.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
15 comentarii