G4Media.ro

Senatoarea USR Florina Presadă acuză PSD că vrea să resupună votului plenului…

Senatoarea USR Florina Presadă acuză PSD că vrea să resupună votului plenului o lege deja respinsă / Actul normativ vizează restrângerea posibilității de a ataca la Curtea Constituțională hotărârile Parlamentului

Senatoarea USR, Florina Presadă, a avertizat luni că PSD vrea să supună din nou la vot inițiativa legislativă, deja respinsă, care restrânge posibilitatea de a ataca la Curtea Constituțională hotărârile Parlamentului, prin impunerea unui termen de 15 zile.

Proiectul de lege îi aparține deputatului PSD, Florin Iordache, și a fost adoptat de Camera Deputaților pe 27 martie, Senatul fiind for decizional.

Florina Presadă a postat pe pagina de Facebook un fragment din stenograma ședinței de plen a Senatului din 7 mai, când inițiativa a fost supusă votului, dar a fost respinsă deoarece nu a întrunit numărul de voturi necesare unei legi organizce, adică minimum 69.

Postarea Florinei Presadă: 

PSD nu renunță la vechile năravuri. Ceea ce încearcă azi, din nou, este un alt exemplu de bătaie de joc față de ceea ce înseamnă regulament, legi, Constituție, Parlament. Sunt obișnuiți să acționeze ca pe moșie!

Vor sa reintroducă azi pe ordinea de zi a Plenului Senatului vot pe o propunere legislativă care a fost deja respinsă. Vedeți mai jos dovezile pe care le avem cu privire la acest vot dat în 7 mai 2019 pe marginea acestei propuneri. Este vorba despre propunerea dlui Florin Iordache conform căreia hotărârile adoptate de către Parlament (fiecare dintre camere și de către camerele reunite) pot fi atacate la CCR doar într-un termen de 15 zile.

Ar fi o restrângere nepermisă a drepturilor neconstituționale ale parlamentarilor! Pe cine deranjează acum că hotărârile Parlamentului pot fi atacate oricând?

Vom cere scoaterea de pe ordinea de zi a acestui punct. Noi am votat deja pe marginea acestei propuneri, după cum se vede, și a fost respinsă. Și vom ataca la CCR acest proiect în caz că PSD consideră că s-a adoptat propunerea azi de către Senat.

Camera Deputaţilor a adoptat, pe 27 martie, propunerea legislativă iniţiată de social-democratul Florin Iordache privind instituirea unui termen de cel mult 15 zile în care hotărârile Parlamentului pot fi contestate la Curtea Constituţională.

PNL şi USR au anunţat că vor ataca proiectul la CCR dacă trece şi de Senat în aceeaşi formă.

În Camera Deputaţilor, propunerea a înregistrat 168 de voturi „pentru”, 91 de voturi „împotrivă” şi trei abţineri.

Propunerea legislativă completează art. 27 din Legea nr. 47/1992 privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale.

„Sesizarea Curţii Constituţionale asupra hotărârilor plenului Senatului, plenului Camerei Deputaţilor şi al celor două Camere ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial”, prevede proiectul adoptat.

În prezent, în Legea privind organizarea şi funcţionarea Curţii Constituţionale, în procedura jurisdicţională a controlului constituţionalităţii actelor Parlamentului nu este stabilit un termen în care cei îndrituiţi să sesizeze CCR să îşi poată exercita acest drept.

Conform celor adoptate, Curtea asigură controlul constituţionalităţii legilor, a tratatelor internaţionale, regulamentelor Parlamentului, hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, hotărârilor plenului Senatului şi hotărârilor plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului, precum şi a ordonanţelor Guvernului.

Curtea Constituţională pronunţă decizii, hotărâri şi emite avize, după cum urmează: se pronunţă asupra constituţionalităţii regulamentelor Parlamentului, a hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, a hotărârilor plenului Senatului şi a hotărârilor plenului celor două Camere, ale unui grup parlamentar sau unui număr de cel puţin 50 de deputaţi sau de cel puţin 25 de senatori.

Sesizarea CCR asupra hotărârilor plenului Camerei Deputaţilor, ale plenului Senatului şi ale plenului celor două Camere reunite ale Parlamentului se formulează în maximum 15 zile de la publicarea acestora în Monitorul Oficial al României, Partea I. Decizia se pronunţă cu votul majorităţii judecătorilor Curţii şi se aduce la cunoştinţă Camerei al cărei regulament sau hotărâre au fost dezbătute. Dacă prin decizie se constată neconstituţionalitatea unor dispoziţii ale regulamentului sau hotărârii criticate, Camera sesizată va reexamina, în termen de 45 de zile, aceste dispoziţii, pentru punerea lor de acord cu prevederile Constituţiei. Pe durata acestui termen, dispoziţiile din regulament sau hotărâre declarate neconstituţionale sunt suspendate. La expirarea termenului de 45 de zile, dispoziţiile declarate neconstituţionale îşi încetează efectele juridice, mai prevede proiectul.

Deputatul PNL Gabriel Andronache a afirmat că proiectul îngrădeşte dreptul de a contesta la Curtea Constituţională.

„Prin aceste prevederi formaţi un gard în jurul Opoziţiei parlamentare şi în fiecare săptămână îl lipsiţi pe preşedinte de atribuţii constituţionale. (…) Controlul de constituţionalitate nu este o frână în calea democraţiei. Vom vota împotrivă şi vom contesta la CCR”, a precizat Andronache.

Şi deputatul USR Stelian Ion a anunţat că Uniunea Salvaţi România va contesta proiectul la CCR.

„Această propunere legislativă restrânge drastic contestarea la CCR a hotărârilor Parlamentului, impunând un termen de 15 zile. În prezent, hotărârile pot fi atacate oricând. Motivele proiectului nu au niciun fundament. Faptul că după un an – doi ani se poate constata neconstituţionalitatea unei hotărâri, ea nu produce efecte retroactive. Deciziile CCR produc efecte doar pentru viitor. Modificarea este neconstituţională. Clar o vom ataca la CCR”, a subliniat Stelian Ion.

În replică, deputatul PSD Florin Iordache a spus că o decizie a Curţii Constituţionale precizează că instituirea unor termene nu are ca scop decât disciplinarea actelor.

„Nu am nicio problemă, încercaţi să atacaţi la Curtea Constituţională. Aţi încercat de foarte multe ori. Nu contează cine este la Putere sau în Opoziţie, dar modul în care şicanaţi prin atacări la Curte nu este normal”, le-a spus Iordache reprezentanţilor Opoziţiei.

El s-a referit şi la faptul că Opoziţia a atacat la CCR, în mod repetat, modificările la legile Justiţiei şi la Codurile penale. „Modul în care dvs atacaţi şi şicanaţi dă dreptul Guvernului să venim prin ordonanţă. E inadmisibil să stăm să aşteptăm ani de zile nişte decizii pentru că dvs vă treziţi să atacaţi la Curte”, a susţinut Iordache.

Foto: Senatoarea USR, Florina Presadă

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

Citește și...

3 comentarii

  1. Un dobitoc notoriu Florin Iordache ! Ameninta opozitia ca modificarea privind termenul in care poate fi atacata la CCR o hotarare a Parlamentului poate sa o obtina PSD si prin OUG ! Ciordache , pai daca nu o crezi pe Veo ca nu mai vrea sa auda de cuvantul Justitie in Guvern atunci chiar ca esti un bou !

    PS. Macar asteapta sa se trezeasca si ea cu o plangere penala serioasa pe cap si atunci mai vorbim de Justitie reglementata prin intermediul OUG ! :))))

  2. Ajunge să pronunți numele „inițiatorului”
    FLORIN IORDACHE.
    Înafară de mătreață , capul nu produce nimic.
    Cică este dictor în drept, luat la Bălți !
    O jignire adusă memoriei marilor juriști pe care i-a avut țara asta. O jignire, dar nu singura: Șerban Nicolae, Niciolichea, Steluța Cătăniciu etc,etc.

  3. PSD rămâne o cloaca împuțită, nu au învățat nimic la ultimele alegeri. Jos mafia psdisto-aldista!