G4Media.ro

Senatorii juriști au amânat încă o dată decizia în cazul Tăriceanu: Votul…

Senatorii juriști au amânat încă o dată decizia în cazul Tăriceanu: Votul privind ridicarea imunității liderului ALDE, programat pentru săptămâna viitoare în Comisie / Faptele s-ar putea prescrie la finalul anului dacă nu i se ridică imunitatea

Comisia juridică a Senatului a amânat marți, încă o dată, cu o săptămână, votul privind cererea procurorilor DNA de începere a urmăririi penale a liderului ALDE, Călin popescu Tăriceanu. Comisia juridică este controlată de PSD, care are  membri din 11.

DNA a solicitat ridicarea imunității președintelui Senatului în urmă cu aproape o lună, pe 7 noiembrie, în condițiile în care faptele de care este acuzat acesta s-ar putea prescrie la finalul anului dacă nu va începe urmărirea penală.

„Ieri (n.r. – luni), avocatul domnului Tăriceanu a depus note scrise în apărare, un material destul de consistent, colegii mei nu au reuşit să vadă acest material în totalitate. De asemenea, am primit ieri şi astăzi mai multe cereri de studiere a dosarului de către senatori care nu sunt membri ai Comisiei juridice. În consecinţă, am hotărât să trimitem Biroului permanent aceste solicitări cu recomandarea de a permite colegilor senatori, nemembri ai Comisiei, să poată studia dosarul în cadrul Comisiei juridice după o procedură de confidenţialitate pe care o vor stabili Comisia juridică şi Biroul permanent. De asemenea, în acest interval, colegii mei vor studia notele trimise în apărare de domnul Tăriceanu. Practic, dezbaterea pe fond o vom face săptămâna viitoare, în funcţie de ceea ce va decide Biroul permanent cu privire la modalitatea în care senatorii, nemembri ai Comisiei, vor putea studia acest dosar”, a precizat preşedintele Comisiei juridice a Senatului, social-democratul Robert Cazanciuc.

Marțea trecută, senatorii juriști amânaseră cu o săptămână, până pe 4 decembrie, verdictul în privința cererii DNA de ridicare a imunității lui Călin Popescu Tăriceanu.

Robert Cazanciuc, a anunţat atunci că marţea viitoare, pe 4 decembrie, senatorii jurişti vor da un vot cu privire la cererea de începere a urmării penale a DNA formulată în cazul preşedintelui Camerei superioare a Parlamentului, Călin Popescu-Tăriceanu, raportul urmând a fi depus la Biroul permanent imediat după dezbatere.

El a mai spus că senatorii juriști i-au cerut președintelui Senatului să le furnizeze ”note scrise” pentru a lămuri acuzațiile DNA și că termenul – limită impus de Biroul Permanent al Senatului pentru depunerea raportului comisiei juridice este 10 decembrie.

„Am convenit cu avocatul domnului Tăriceanu ca până luni de dimineaţă să depună note scrise în urma întrebărilor din partea membrilor comisiei şi a clarificărilor pe care domnul Tăriceanu şi domnul avocat au simţit nevoia să le facă. Rămâne ca în şedinţa comisiei de marţi, peste o săptămână, să supunem dezbaterii întregul material probator, ţinând cont de ceea ce a fost astăzi, de ceea ce vom primi ca note scrise şi tot marţi vom da un vot cu privire la cererea formulată de Parchet”, a spus, pe 27 noiembrie, Cazanciuc după audierea lui Călin Popescu-Tăriceanu în Comisia juridică.

Audierea lui Tăriceanu a durat aproximativ o oră.

Tot atunci, Cazanciuc a adăugat că raportul privind cererea formulată de DNA în cazul lui Tăriceanu va fi redactat şi trimis Biroului permanent după dezbaterea de pe 4 decembrie.

„Va fi depus imediat. După dezbaterea de marţi, va fi redactat raportul şi trimis Biroului permanent”, a precizat Cazanciuc.

Întrebat dacă şi-a făcut o părere cu privire la cererea procurorilor anticorupţie, Cazanciuc arătat că nu se poate pronunţa în acest moment, menţionând că mai are la dispoziţie o săptămână pentru a clarifica tot ceea ce s-a dezbătut în cadrul audierii preşedintelui Senatului.

„Nu este un vot pentru sau împotrivă, Senatul este chemat să exercite o anumită atribuţie. Dacă o să o facă sau nu, o să vedem marţi, în urma dezbaterilor, ţinând cont de ceea ce am discutat astăzi şi de ceea ce domnul Tăriceanu va depune în apărarea domniei sale. Suntem într-o procedură în momentul de faţă, nu vă pot spune dacă sunt convins sau nu dacă Senatul trebuie să exercite această atribuţie aşa cum cer procurorii, atât timp cât nu avem încă toate elementele la îndemână. Dezbaterea a fost destul de consistentă, cu lucruri de clarificat din perspectiva membrilor comisiei. Avem o săptămână la dispoziţie pentru a clarifica tot ceea ce am dezbătut astăzi. Adică, votul meu va fi unul extrem de responsabil”, a explicat Cazanciuc.

Pe 7 noiembrie, Direcţia Naţională Anticorupţie a cerut Senatului încuviinţarea începerii urmăririi penale pentru Tăriceanu. Procurorii susţin că acesta ar fi primit indirect, în perioada 2007 – 2008, pe vremea când era premier, foloase materiale de aproximativ 800.000 de dolari de la o firmă austriacă.

Biroul permanent al Senatului a repartizat Comisiei juridice, în urmă cu trei săptămâni, solicitarea DNA şi dosarul care îl vizează pe preşedintele Camerei superioare.

Dosarul de luare de mită al preşedintelui Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, s-ar putea prescrie la sfârşitul acestui an dacă procurorii nu apucă să îl pună sub acuzare ca să întrerupă cursul prescripţiei, au explicat pentru G4Media.ro surse judiciare. Aceasta întrucât luarea de mită se prescrie după 10 ani şi Tăriceanu este acuzat că „ar fi primit, în mod indirect, în perioada 2007-2008, foloase materiale în valoare de aprox. 800.000 USD de la reprezentanţii unei companii austriece”, după cum a arătat DNA.

Pentru ca procurorii să îl poată pune sub acuzare pe Tăriceanu şi să întrerupă cursul prescripţiei este nevoie ca Senatul să îi ridice acestuia imunitatea, au explicat sursele G4Media.ro. Abia după ce Senatul aprobă cererea DNA de încuviinţare a urmăririi penale, procurorii pot „îndeplini un act de procedură în cauză„, adică să îi comunice citaţia de a se prezenta la DNA în calitate de suspect de luare de mită. Potrivit articolului 155 din Codul de procedură penală, „cursul termenului prescripţiei răspunderii penale se întrerupe prin îndeplinirea oricărui act de procedură în cauză„.

Dacă Senatul nu dă aviz, dosarul se închide oricum, însă, ulterior, nu se va mai putea face altă cerere de aviz, bazată pe elemente noi, întrucât intervine prescripţia la sfârşitul anului„, au explicat sursele G4Media.ro.

În varianta în care Senatul aprobă ancheta penală pentru luare de mită împotriva lui Tăriceanu şi procurorii apucă să îl pună sub acuzare până la sfârşitul anului, termenul de prescripţie specială ar interveni peste 10 ani, după unele surse, adică în 2028 sau peste 5 ani, după alte surse, adică în 2023.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

20 comentarii

  1. Se forteaza amnistia si gratierea.

    • Plus, se asigură că nu votează o eventuală moțiune împotriva guvernului Dancilă…

    • Cit timp isi vor mai permite infractorii sa sfideze justitia ?
      Parlamentarii au imunitate doar pentru declaratiile politice, facute in parlament.
      Comisia trebuia sa verifice doar daca s-a cerut ridicarea imunitatii pentru declaratii politice in parlament.
      Daca este pentru orice altceva, ridicarea imunitarii trebuie sa fie automata.
      Ce fac procurorii ?
      De ce nu-i trimit in judecata pe parlamentarii, care obstructioneaza justitia si ii favorizeaza pe infractori ?
      De ce nu se adreseaza Justitia Curtii Contitutionale pentru ca, evident, este un conflict constitutional, intre parlament si Justitie, cind parlamentul incearca sa se substitutie Justitiei.

  2. Fac pariu că nu-i ridica imunitatea .

  3. Și dacă aproba acum sau săptămâna viitoare, mai au timp procurorii să administreze probe anu’ asta?? Astfel încât faptele să nu se prescrie??
    D aca Tăriceanu ar rupe lanțul acum, cu sau fara ridicarea imunității, nu cred că pot să ii mai facă ceva ((mai ales că nu mai are cine să îl judece, că sunt suspendate toate completurile de judecată până la anu’), faptă se va prescrie luna asta

  4. Imi amintesc de o mistocareala de pe vremea lui Ceasca;
    Vremea trece, leafa merge
    Noi cu drag muncim!
    Asa si iubitii nostri ALESI, trag matza de coada doar, doar trece anul FAPTA se prescrie pana cand lui tradiceanu nici gura nu-i mai miroase, nici usturoi n’ar fi mancat!
    Halal alesi, de aceea v-au trimis romanii acolo??

    • Buna @Ana Maria,
      Sa stii ca ai facut o cafea foarte buna in dimineata asta la expressorul cel…vechi

  5. Tariceanu trebuie sa se predea DNA-ului.

    • Asa, pur si simplu, pe nepusa masa, nu trebuie oare sa-si sarute mai intai cele 5 neveste, ma rog, daca are timp si daca-l mai tine…instrumentarul din dotare, poate zabovi pe la fiecare si pentru alte chestii…?!

    • Iar tu să-i sugi pula !

    • Inseamna ca-ti doresti sa ma vezi…mut? Auzi, intreb pentru o prietena, exista leac pentru mutenia capatata dupa ce la-ai supt pe cele jegoase?

    • Eu nu inteleg de ce, daca n-ai niciun pic de …”inspiratie”, ai vrea sa comentezi ceva, cum e cazul Sasului prost?!

  6. Mi se pare de-a dreptul ireal! Nu înțeleg cum de nu se mișcă nimic..atâta nepăsare ..lene…totul cu un tupeu fantastic! Chiar nu mai există nimeni cinstit care să ia atitudine?!! Nu i-a votat nimeni sa facă ce fac și cu toate astea asistăm uluiți la acest muppets show. Fantastic!!

    • De ce va mirati. Penalii astia nu mai au frica de nimic. Câti cetateni mai ies in strada? Circa 2000? sau 5000 ? Puțini, o cantitate neglijabila pentru ăștia. Românul stă in casa cu nasul in cur,merge in concediu vara si nu are timp,iar iarna e frig,lasa ca ies altii,el nu are timp. Sau nu este momentul potrivit este ziua natională,sau este ziua în care ne scărpinăm în cur. Suntem revolutionari din spatele ecranelor telefoanelor. Ne meritam soarta,la vot nu,in strada nu,normal ca penalii nu mai au nici o frica și fac ce vor.
      Avem o țară frumoasa,păcat că este locuită ( de catre români).

  7. Nu pateste nimic, n-ati vazut ce radea in poza aia recenta cu Zinedine Zidane de la etapa de Formula 1?
    Un om cu streangul aproape nu e asa intr-un good mood.
    Asta-i prosteala pt popor, lasa sa-l ierte mai aproape de Craciun.

  8. Aici infractorii de la curticica constitutionala numai sesizeaza un conflict
    juridic prin impiedicarea judecarii unui individ? unde-i porcul de avocat al
    infractorilor ciorbea slutu’ si uritu?

    • Ai punctul pe „i”.
      Practic, e conflict juridic de natura constitutionala pentru ca putoarea politica impiedica putoarea juridica sa-si exercite atributiile constitutionale.
      Dar nu-i bai, e tragedie!

  9. La vîrsta lui greu i se ridică!

  10. Halal. Avocatii inculpatului depun documente la senatori…carebau devenit judecatori. Halal justitie…o sa vada asta puscaria cand o zburabporcu

  11. INTRE VOI GANGSTERII. VA PERPELITI LA FOC MIC. BALONIMEA SA, SINISTRUL TERICEANU N-ARE A SE TEAMA. GANGSTERII AU PUTEREA PENTRU 1000 DE ANI.