Senatorii juriști au respins modificările aduse în legislatura trecută de PSD Codurilor penale
Comisiile juridică şi pentru constituţionalitate ale Senatului au adoptat, marţi, într-o şedinţă comună, un raport de respingere a propunerilor legislative de modificare a Codului penal şi Codului de procedură penală, iniţiate de PSD în legislatura anterioară şi care au fost declarate neconstituţionale de CCR, a anunţat preşedinta Comisiei juridice, Iulia Scântei.
Senatorii din cele două comisii au pus astfel în acord dispoziţiile CCR cu prevederile propunerilor legislative.
„O şedinţă simbolică la începutul anului 2021, care, cred eu, va rămâne în istoria acestui Parlament. (…) Punem astăzi capăt, cred, celei mai întunecate etape legislative a Parlamentului României în materia legiferării pe domeniul legislaţiei penale. A început fix acum patru ani de zile, la 31 ianuarie 2017, prin adoptarea OUG 13, ca să flexibilizeze şi să adopte măsuri legislative în Codul penal şi Codul de procedură penală care să favorizeze infractori, de la infractorii periculoşi, la infractorii de rang înalt, numiţi marii corupţi. A durat patru ani de zile, în care sistemul judiciar şi legislaţia în domeniul legilor Justiţiei şi Codurilor penale a fost sub un permanent asalt”, a afirmat Scântei.
Raportul comisiilor va fi înaintat Biroului permanent, astfel încât cele două propuneri să fie respinse de plenul Senatului săptămâna viitoare şi înaintate Camerei Deputaţilor, for decizional în acest caz.
Curtea Constituţională a respins în iulie 2019 legile de modificare a Codurilor, în urma sesizărilor preşedintelui Klaus Iohannis, ale PNL şi USR.
Printre modificările aduse de PSD celor două Coduri penale se numără reducerea termenelor de prescripţie a răspunderii penale pentru infracțiuni grave, reducerea la jumătate a limitelor de pedeapsă pentru unele infracțiuni de coruptie și de serviciu, circumstanțe atenuante pentru a reduce cu 1/3 limitele speciale de pedeapsă prevăzute pentru infractiuni de terorism, de corupţie, infractiuni împotriva intereselor financiare ale Uniunii Europene, cele privind regimul juridic al drogurilor, dar si pentru infracţiuni contra libertăţii religioase şi respectului datorat persoanelor decedate, contra securităţii naţionale, contra capacităţii de luptă a forţelor armate.
De asemenea, dacă ar fi intrat în vigoare, modificările operate de PSD ar fi permis liberarea condiționată mai rapidă și mai facilă a infractorilor, întrucât prevăd reducerea duratei minime a pedepsei care trebuie executată efectiv, inclusiv în cazul infracțiunilor grave sancționate cu pedepse cu închisoarea mai mari de 10 ani.
sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
© 2024 G4Media.ro - Toate drepturile rezervate
Acest site foloseşte cookie-uri.
Website găzduit de Presslabs.