G4Media.ro

Senatorul Adrian Wiener, coordonator al Spitalului COVID-19 din Arad: Am colegi care…

sursa foto: Facebook/ Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Galați

Senatorul Adrian Wiener, coordonator al Spitalului COVID-19 din Arad: Am colegi care sunt la capătul puterilor. Măsurile pe care Guvernul le-a luat întotdeauna sunt cu doi-trei paşi în urma realităţii din teren

Senatorul USR Adrian Wiener, coordonator al spitalului dedicat cazurilor de COVID-19 din Arad, a declarat, marţi, că perspectiva din interiorul sistemului de sănătate asupra actualei crize este „fundamental” diferită faţă de cea din societate, atrăgând atenţia că are colegi care se află „la capătul puterilor”, relatează Agerpres.

Din păcate, personalul medical ajunge să fie de foarte multe ori cu lacrimi în ochi, frustrat, cu mâinile ridicate. Am colegi care sunt la capătul puterilor. Cu disperare aflăm, poate săptămânal, că încă unul dintre colegi s-a îmbolnăvit, deci mai rămân câteva gărzi de acoperit. Perspectiva asupra acestei crize, din interiorul sistemului de sănătate publică, este fundamental alta decât este percepută, în general, de societate. Tragem un semnal de alarmă şi din acest punct de vedere. S-a făcut mult, mult prea puţin, chiar şi în aceste şapte luni, în care am fi putut să ne pregătim în ceea ce priveşte extinderea secţiilor de terapie intensivă, educaţia personalului care să poată să preia anumite sarcini, care era evident la un moment dat că vor trebui preluate”, a explicat Wiener, în cadrul unei conferinţe de presă a USR PLUS.

Conform acestuia, capacitatea de testare privind infecţia cu SARS-CoV-2 a crescut „mult mai lent” decât ar fi fost necesar.

„Testarea este un instrument care ar trebui să fie prospectiv, nu să identifice din urmă focarele care confluează şi acum ne pun în faţa unei transmiteri comunitare uriaşe. Ar fi trebuit să fie gardianul extinderii acestor focare. Multe dintre DSP-uri nu lucrează în weekend. (…) Nu mai vorbesc de secţiile de ATI, unde cea mai frecventă propoziţie care se rosteşte în ziua de azi este: ‘Nu avem locuri’, la telefonul care sună disperat. Sunt foarte multe lucruri care arată efectiv crăpăturile sistemului. Plătim poliţele a zeci de ani de lipsă de angajament şi politic, în ceea ce priveşte sistemul de sănătate publică”, a susţinut senatorul USR.

El a subliniat că actuala criză sanitară a reliefat importanţa resursei umane, dar şi necesitatea unor investiţii majore în Sănătate.

„Această criză ne-a demonstrat (…) ce înseamnă un sistem medical disfuncţional, în care nu s-a investit zeci de ani, care tot timpul, în aceşti ani, a funcţionat la limita de avarie. (…) Vorbim de aceeaşi nenorocire a personalului medical insuficient, care preia oarecum individual vulnerabilităţile sistemului. Acum, când vorbim, pacienţii cu COVID din ţara noastră sunt trataţi, sigur, din disperare, chiar şi de ortopezi, de fizioterapeuţi, de pediatri, de oflatmologi, de oameni care nu sunt familiari, practic, cu tipul acesta de patologie, dar am ajuns în situaţia în care aceste lucruri sunt făcute, oarecum, conjunctural. Se deschid, peste noapte, noi secţii de spital, în care pentru prima oară personalul de acolo vede un pacient cu boală infecţioasă, un pacient grav. (…) Sigur, absolut în afara acoperirii poliţei de malpraxis, pentru că legislaţia sau măsurile pe care Guvernul le-a luat întotdeauna sunt cu doi-trei paşi în urma realităţii din teren„, a declarat Adrian Wiener.

sursa foto: Facebook/ Secția ATI a Spitalului Județean de Urgență Galați

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

6 comentarii

  1. S-au terminat medicii si incep senatorii sa ne plictiseasca cu oboseala medicilor. Banul se plateste?

  2. @g4media,
    ce naiba înseamnă „coordonator al spitalului” ?? trebuie să ghicim noi, sau cum?

  3. Stati sa vedeti cand vor cade si mai multi. In vara va durut fix in spate nu ati mai putut trai fara vacante si calatorii. Ca pe vrema guritui numai vacante faceati si weekend- uri. Acu sa va pregatiti sa va bagati familile le si prieteni in spitale cu oameni care si-au pierdut toata puterea fizica si psihica. O sa casunati pe ei ca sunt incompetenti nu ca voi ati fost iresponsabili. In rest insistati pe ceiuri rugacuni ca ori cum voi nu credeti un COVID

  4. Păi să-i bage înlocuiască medicii din spitalele non-covid. Dacă vrei să îți faci o investigație te vor întreba dacă e urgentă. Fiind o investigație bineînțeles că nu e o urgență iar asistenta sau cine îți va răspunde la telefon îți va închide apelul imediat. Bineînțeles că medicii din spitalele non covid nu ii vor suplini pe cei din așa zisă linia 1. Ei sunt ocupați să facă bani la al 2 lea, al 3 lea al n-ulea loc de muncă. Adică în clinicile private. Sunt oameni care mor cu zile pentru că li se refuză consultațiile la clinicile și spitalele de stat. Ăsta nu se întâmplă de azi de ieri. Mai au și tupeul sa mai spună medicii că mortalitatea cauzată de covid e mare pentru ca oamenii nu se îngrijesc de sănătatea lor. Hai nu zău!

    • Dle Ziggy, va rog sa aveti curiozitatea sa va uitati si la canalele de stiri din alte tari. Medicii sunt obositi si exasperati in toata lumea, nu numai in Romania. In Spania si Franta au si intrat in greva inainte de valul doi,cerand mijloace suplimentare. In UK apeleaza la medicii pensionati,in Belgia cheama inapoi doctorii infectati de Covid (cei asimptomatici) la spital, ca nu mai fac fata. Nu sunt medic sa le iau apararea, dar nu mai loviti in ei. Buni sau rai, pe astia ii avem si s-ar putea sa aveti nevoie de ei la un moment dat. Sanatate si paziti-va!