Senatorul american John McCain, un veteran al politicii americane, a murit la vârsta de 81 de ani/ MAE: A fost un prieten constant al României
Drapelele au fost coborâte în bernă la Capitoliul din Washington şi la Casa Albă. Un veteran al politicii americane, senatorul republican John McCain a murit la 81 de ani, transmite Digi24. Suferea de o formă agresivă de cancer la creier, depistat în urmă cu un an.
- UPDATE Ministerul Afacerilor Externe transmite condoleanţe familiei senatorului John McCain, care a murit sâmbătă, la vârsta de 81 de ani. „Cele mai profunde condoleanţe familiei senatorului John McCain. A fost un prieten constant al României şi a sprijinit rolul acesteia în promovarea stabilităţii, a securităţii şi respectării principiilor democratice. Moştenirea sa de curaj moral şi angajamentul faţă de democraţie rămân de referinţă!”, arată MAE într-un mesaj pe Twitter.
Familia sa tocmai anunţase vineri că acesta a decis să întrerupă tratamentul. A fost unul dintre cei mai respectaţi politicieni. Veteran al Războiului din Vietnam, a fost decorat pentru faptul că, atunci când a căzut prizonier, a refuzat să trădeze SUA în ciuda torturii la care a fost supus. A urmat apoi o carieră politică de 35 de ani în Congresul american.
John McCain a fost vreme de trei decenii congressman de Arizona. Dar înainte să fie politician, a fost erou de război. Călcând pe urmele tatălui şi bunicului, amirali ai marinei americane, a fost pilot de marină şi a luptat în Războiul din Vietnam. Când, în timpul unei misiuni, avionul său a fost doborât, a fost luat prizonier vreme de cinci ani şi jumătate prizonier. Tortura îndurată l-a lăsat cu infirmităţi pe viaţă.
Mai târziu a renunţat la cariera militară pentru cea politică. A fost ales de două ori în Camera Reprezentanţilor şi de şase în Senat. În 2000 a încercat fără succes să obţină nominalizarea partidului său pentru a candida la preşedinţia Statelor Unite. A reuşit opt ani mai târziu, când a pierdut în fața democratului Barack Obama.
De-a lungul timpului, John McCain a fost în general fidel unei viziuni conservatoare – s-a opus avorturilor, a susţinut invazia Irakului şi l-a criticat pe Obama pentru faptul că nu a intervenit mai mult în Siria. Dar nu s-a sfiit să nu fie de acord cu partidul său în anumite chestiuni precum imigraţia şi schimbările climatice.
A fost unul dintre cei mai vocali critici ai lui Donald Trump, mai ales pentru atitudinea acestuia în faţa preşedintelui rus Vladimir Putin şi altor lideri autoritari. A calificat recentul summit al celor doi de la Helsinki drept „unul dintre cele mai ruşinoase momente din istorie”.
Vezi integral pe Digi24
Sursa Foto: Facebook
Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:
Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media
Donează suma dorită pentru susținerea proiectului G4Media
CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867
Deschis la Raiffeisen Bank
6 comentarii