G4Media.ro

Senatorul USR de Iași, Dan Lungu: Am pierdut jumătate din votanți/ USR…

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Senatorul USR de Iași, Dan Lungu: Am pierdut jumătate din votanți/ USR s-a transformat într-o trambulină pentru anumite persoane. Funcțiile partidului sunt folosite doar pentru a ocupa locuri pe liste

Senatorul USR de Iași, Dan Lungu, a condamnat, în cadrul unei conferințe de presă organizată luni, modul în care Cosette Chichirău a gestionat alegerile locale din 27 septembrie. Lungu a explicat cum au fost organizate alegerile interne din filiala USR Iași pentru desemnarea candidaților și de ce partidul a pierdut jumătate din votanți comparativ cu alegerile europarlamentare. La conferință au fost prezenți și Eugen Neagu, vicepreședinte USR Iași, Mihai Lupu, membru al Biroului Județean Iași și Sevastian Alexandru, membru USR.

În ceea ce privește modul de selecție și de promovare a candidaților pe listele locale și parlamentare, Mihai Lupu a condamnat candidaturile traseiste și promovarea unor valori care există doar la nivel teoretic în partid, știrbind credibilitatea acestuia.

  • „USR s-a transformat într-o trambulină pentru o parte dintre persoane; funcțiile partidului sunt folosite astăzi doar pentru a ocupa locuri pe liste și pentru a se propulsa în față, chiar și cu riscul compromiterii democrației și transparenței. Astfel s-a constituit în USR Iași un grup alcătuit din doamna Cosette Chichirău și Filip Hăvârneanu sau Mihail Bogdan, care i-au fost angajați la cabinet, și Ștefan Tănase, care a fost angajat pentru coordonarea procesului de extindere. Exact aceste persoane care au fost angajate ale partidului, în momentul de față sunt și primele pe liste”, a declarat Mihai Lupu, membru al Biroului Județean Iași.

Totodată, Dan Lungu a menționat și folosirea „metodei autobuzului”, explicând că acesta se bazează pe acele grupuri de persoane care au drept de vot în partid, dar la care nu se poate ajunge, deoarece aceștia nu fac parte din grupurile interne de discuții, nu participă la dezbaterile de partid, iar datele lor nu sunt publice.

  • „Din totalul de 78 de delegați aleși din Filiala USR a Municipiului Iași pentru a participa la Conferința județeană pentru votarea candidaților pentru Parlamentul României, 26 fac parte dintre membrii admiși în anul 2020, iar 25 dintre ei au fost admiși începând cu jumătatea lunii iunie. Dintre susținătorii admiși în partid în lunile ianuarie, februarie, aprilie și mai, nimeni nu a fost votat pentru a participa la Conferință, iar dintre ei admiși în luna martie a fost votat un singur delegat. Poate fi observat așadar limpede că pe masură ce s-a apropiat data alegerilor, numărul membrilor votați pentru a participa la Conferință a crescut”, a menționat Eugen Neagu, vicepreședinte USR Iași.

Dan Lungu a vorbit și despre eșecul întâmpinat în urma alegerilor locale, când Iașul a văzut o scădere de 37% la nivelul voturilor, comparativ cu rezultatele obținute de USR la alegerile europarlamentare.

  • „În cazul județului Iași, putem spune că USR-ul a avut parte de o înfrângere onorabilă, deși putea fi o victorie răsunătoare. Strategia de campanie asumată de conducere fost să recuperăm voturile de la europarlamentare. Din păcate, numărul voturilor obținute la locale este sub jumătatea celor de la europarlamentare. Practic am pierdut jumătate din votanți. Pe municipiu, de la 60.332 de voturi la europarlamentare am ajuns la 26.111 la locale. Pe județ, de la 88.190 de voturi am ajuns la 30.424 de voturi obținute. Acest rezultat ne spune clar că strategia a fost un eșec. Nu poți să pierzi mai mult de jumătate de voturi și să pretinzi că ai câștigat. Sondajul nostru intern de dinainte de alegeri ne dădea un scor pe judet de 19,9%; am obținut 14,6%.
  • ”Cred că eticheta de traseist a candidatului nostru ne-a tras în jos, dat fiind faptul că USR are un electorat foarte exigent la problemele de integritate. De asemenea, a contat și înlăturarea lui Silviu Gurlui, care fusese ales în Conferința Județeană și era iubit de-ai noștri; activul de partid s-a demobilizat. În orașele din județ nu am obținut niciun consilier. Singura consolare sunt cei 9 consilieri pe municipiu și faptul că la primărie, în pofida scăderii dramatice a numărului de voturi, am obținut un procent onorabil, ajutați de prezența scăzută la vot. Electoratul în vârstă, speriat de COVID, a stat mai mult acasă decât cel tânăr, care e votantul nostru”, a mai declarat senatorul USR de Iași.

sursa foto: Inquam Photos/ Octav Ganea

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

26 comentarii

  1. S-a prins moldoveanul!

  2. In sfarsit o persoană sănătoasă mintal, cu raționament și pragmatică. Faceti ceva concret cat mai urgent, ca aceeași problemă este si la nivel național. Ciolos nu este vreo „virgină” in politica, iar Barna cum apare , cum pierdeți un votant.

  3. Partidele umflate artificial cu pompa se dezumfla de obicei destul de rapid.
    Useristii au crezut ca au castigat alegerile doar pentru ca le-a castigat ND in Bucuresti, uitand ca omul nu mai face parte dintre ei

    • Dai din gura ca sa nu mori de plictiseala:
      Unu. Cam ce inseamna „partide umflate cu pompa” ?
      Doi. Votul la locale nu are acelasi bazin electoral cu votul politic de la parlamentare/ europarlamentare

    • Cum nu are “același bazin”? Adică mirobolantii useristi care voteaza doar deputați și senatori de mare anvergura nu sunt interesați de umilele locale care le determina viața de zi cu zi? Ba, isteți sunteți ăștia 6 procente de la usrplus. Noul partid balama in locul ălora de la alde.

    • Nimeni nu poate face nimic decât să regrete mecanismul selecţiei căzut din cer, de la extratereştri, dar e nevoie de cel puţin 25% succes Barna-Cioloş la alegeri, pentru a stimula PNL să facă priorităţi naţionale din Anticorupţie şi EduCultură.

  4. Nu are nici vină Cosset a lor. Pur și simplu s-au prins și ieșenii că uniunea asta salvatoare e o gogoașă umflata artificial.

  5. Nu are nici vină Cosset a lor. Pur și simplu s-au prins și ieșenii că uniunea asta salvatoare e o gogoașă umflata artificial.

  6. Norocul USR Iasi ca liberalii au fost si mai destepti si s-au maritat cu Chirica. Altfel USR cred ca lua 0% si in municipiu. Toate voturile USR Iasi au fost voturi anti Chirica, nu pro USR.

  7. USR, ce faceti???
    Si voi???!!
    Moare si ultima speranta…
    „Eu cu cine votez?”, vorba cetateanului turmentat…

    • Nu vreti sa intelegeti, nu?
      Nu se voteaza pentru, se voteaza impotriva. Speranta in Fat Frumos nu e numai desarta, e pur si simplu daunatoare.
      Prin urmare intrebarea e „Eu impotriva cui votez?” si cred ca raspunsul e simplu: impotriva celui mai reactionar si corupt partid romanesc, da, impotriva psd.

  8. Mai multi v-au zis inca de cind l-au zburat (chiar daca a demisionat) pe Nicusor Dan ca ati luat-o strimb.
    Voi: „Batman, Batman!”
    Asta e.

    • Pai, scandaluri au tot avut si astia din USR…nu?!

    • Pai nu de scandaluri era nevoie ci de reactia corpului partidului, dar n-a fost sa fie.L-au lasat pe Barna sa-si faca lucratura.

    • Auzi, de cand a plecat Nicusor Dan, „strambii” astia au castigat 22% la europarlamentare, 15% la prezidentiale si primariile in Bucuresti – Sectorul 1 si 2 (cele mai mari sectoare din Bucuresti), Timisoara, Brasov, Alba Iulia sau Bacau la locale.

      De asta se si revarsa mai toata „presa” peste ei, ca au inceput sa conteze si nu au de gand sa devina o balama cuminte care sa se multumeasca cu 10%.

    • La Brasov a fost vot anti-Scripcaru nu ca ne dam in vant dupa Alien asta.
      Dovada sant majoritatile din Consilii.

  9. Asistam la un deces cu frantuzeala ca la usa cortului. Cand a murit PPDD, nu s-a mai facut atat scandal, desi PPDD chiar captase un fel de vot de protest. Cand a murit Vadim, au aflat tre oameni.

    USR era teoretic diferit de PNL, dar practic a mimat campania la prezidentiale, a protejat guvernul Orban de motiuni si a avut candidati comuni cu PNL acum doua saptamani. Coabitezi, platesti pretul coabitarii, si nu doar la Iasi.

    Daca nu se aproba fuziunea, si Surplus ramane la 7% (si nu vad ce s-ar putea schimba in 2 luni), nu fac pragul. Barna va trebui sa invete o meserie.

    Pe de alta parte, la redistribuire, diferenta dintre PNL si PSD va fi umflata artificial. Orice redistribuire creste procentele partidelor parlamentare proportional, dar si diferentele dintre ele cresc proportional. Disparitia USR, PMP, Ponta + Tariceanu etc ar putea duce la un guvern mai stabil. Imbecil, orbanist, dar stabil. Cineva va trebui sa isi asume responsabilitatea la propriu, nu cum face Barna.

  10. USR se stinge încet.. Și va cobora la pragul de 10%, iar de acolo va urnă calea Alde și Pro România, credeam ca unirea cu Plus e un eșec, acum realizez ca e de fapt cel mai bun lucru

    • USR nu „va cobora” la 10%. USR a obtinut mai putin de 7% la consiliile judetene. 10% e o urcare.

      Sa se mai importe niste fanarioti de birou.

  11. Pai la ce procente ia USR ul se întrece mai degrabă cu PMP ul la următoarele alegeri

  12. Unu s-a suparat ca nu a fost pus pe liste si sar trolii pesedisti de bucurie. Deja au vise umede :-)))

  13. Aoleu, cati ciocli pe aici, au iesit la punctaj despre ingropaciunea USR-ului, doar, doar or convinge cat mai multi sa nu ii voteze.

    Ia priviti cata lipsa de imaginatie, grupul cu gogoasa:

    Master: „Partidele umflate artificial cu pompa se dezumfla de obicei destul de rapid”

    Elena Popa: „s-au prins și ieșenii că uniunea asta salvatoare e o gogoașă umflata artificial”

    Urmeaza grupul de ciocli cu moartea si disparitia:

    lili: „Moare si ultima speranta…”

    Dacian Julien Soros: „Cand a murit PPDD, nu s-a mai facut atat scandal,”

    Gogu: „USR se stinge încet”

    Bai, atat de frica va e de alianta asta? De ce iti e frica, nu scapi.

  14. Vai, păi nu era USR partidul pur și sfânt?

    A afirma tot timpul ca tu esti bun, cata vreme toti ceilalti sunt răi si expirati, creeaza asteptari neverosimile. Iar acum, idealistii sunt dezamagiti ca au luat țeapă. He he he…

  15. Măi ăştia care loviţi în public propriul partid după ce nu aţi primit ce aţi vrut indiferent de partid vă spun aşa în faţă că e o greşeală că aţi fost primiţi în acel partid de prima oară chiar dacă aţi fi şi de la PSD aceeaşi părere aş avea.
    Acest gen de comportament e mentalitatea de copil frustrat care singurul scop care la avut în acele partide este doar pentru interesele proprii şi propria mărire aşa că nu e o pierdere pentru nimeni PENTRU CĂ DIN ĂŞTIA SE NASC TRĂDĂTORII pentru că fără caracter nu e nimica, nici loialitate, nici încredere, iar clasa politică e plină de copii frustraţi care fug la fusta mamei să ceară ajutor ca nu fac faţă răutăţilor făcute de tovarăşii de joacă.
    Unul care nu face faţă competiţiei propriilor lor grupuri de interese nu va face faţă nici în faţa unui duşman care e împotriva acelui grup de interese pentru că acest gen de indivizi sunt doar nişte neadaptaţi care sunt în acel grup pentru propria lor mărire şi nu pentru interesul acelui grup sau măcar să fie destul de inteligenţi să înţeleagă că fără grup nu există nici propria lor mărire dar e prea mult să le ceri să fie inteligenţi pentru că cei care sunt şi inteligenţi şi neadaptaţi e copia fidelă a lui Ponta sau Tăriceanu şi mulţi ca ei care la un moment dat tot în acea situaţie ajunge ca neadaptatul neinteligent!

  16. Interesele politicienilor sunt pur financiare , sa castige noi mandate si sa isi plaseze partenerii (chiar si ex- partenerii), copiii si diferite rude in functii bine platite si unde beneficiaza de privilegii. Va ramane asa cat timp ocupatia de politician va fi mult mai avantajoasa( responsabilitate aproape neglijabila, diferite sporuri, diplome si doctorate dupa preferinte, salarii din cele mai mari-politicienii castiga intr-o luna -doua cat amaratii intr-un an intreg de munca- pensii speciale, program lejer, posibilitatea sa castige din predare in invatamant, vacante) decat munca in sectorul particular. Mereu vor gasi justificari pentru un nou mandat: „ii roaga un batran sa candideze”,” nu si-au terminat proiectele in mandatul precedent si trebuie sa le continue”, isi exagereaza interventiile din mandatul avut si sunt convinsi ca le merita si pe urmatoarele, pana la pensie si poate si dupa etc etc. Recompensa suprema este un loc la europarlamentare inainte de pensie. Cate unii/ unele isi mai pierd locurile pe liste , insa se gasesc pe undeva functii confortabile si bine platite, nu se vor intoarece la ce faceau, daca faceau ceva, inainte de a intra, sau de a fi aduse/adusi in politica de niste „binefacatori” .