G4Media.ro

Senatul a adoptat inițiativa de revizuire a Constituției în sensul definirii familiei…

Senatul a adoptat inițiativa de revizuire a Constituției în sensul definirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. Referendum pe 7 octombrie

Senatul a adoptat marți, în calitate de cameră decizională, inițiativa cetățenească de revizuire a Constituției în sensul redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. S-au înregistrat 107 voturi ”pentru”, 13 voturi ”împotrivă” 7 și abțineri.

Legea va fi trimisă Curții Constituționale care va trebui să dea un aviz în termen de cinci zile. Dacă CCR dă undă verde revizuirii, va fi organizat un referendum pentru aprobarea revizuirii pe 7 octombrie.

Potrivit noului text din legea fundamentală, “Familia se întemeiază pe căsătoria liber consimţită între un bărbat şi o femeie, pe egalitatea acestora şi pe dreptul şi îndatorirea părinţilor de a asigura creşterea, educaţia şi instruirea copiilor”.

Principalele momente ale dezbaterii din Senat:

Vioriel Ilie (ministrul pentru Relația cu Parlamentu, ALDE): Dacă va fi adoptată inițiativa, referendumul va avea loc pe 7 octombrie 2018. Guvernul susține adoptarea.

Robert Cazanciuc (președintele comisiei juridice, PSD): Comisiile sesizate în fond au adoptat cu majoritate de voturi un raport de admitere. Nu a fost niciun vot împotrivă, doar abțineri din motive tehnice.

Iulia Scântei (PNL): Acuză vicii de procedură și susține că votul inițial pentru inițiativa de revizuire a Constituției trebuia dat în Senat, unde a fost depus prima oară proiectul, nu în Camera Deputaților, invocând în acest sens o decizie a CCR. Avertizează că votul de azi va fi unul fictiv din cauza acestui viciu de procedură. Îl acuză pe Șerban Nicolae că este responsabil de crearea ”acestei monstruozități”.

Șerban Nicolae (PSD): Începe cu un atac la adresa Iuliei Scântei: ”câinele moare de drum lung și prostul de grija altuia”. Procedura a ținut cont de ordinea prevăzută în sintagma din Constituție ”inițiativa de revizuire se aprobă de Camera Deputaților și de Senat”.

Nicoleta Pauliuc (PNL): Își anunță susținerea pentru revizuirea Constituției în sensul redefinirii familiei drept căsătoria dintre un bărbat și o femeie. ”Este datoria noastră să redăm demnitatea familiei. PNL dorește stoparea declinului demografic. Nu este cazul să politizăm dorința a peste 3 milioane de români. Votul meu este pentru păstrarea tradiției”.

Șerban Nicolae (PSD): Trei miliarde de bărbați nu pot procrea fără o femeie. Nu cred că Universul, Pământul, tot ce înseamnă om, este rezultatul unei explozii. Există o dimensiune religioasă. Avem obligația să dăm un vot pentru ceea ce românul înțelege prin familie. Am vorbit de procreere. Între 4 și 10 săptămâni, fătul cunoaște ceea ce se numește procesul de geneză. Întrebați-i pe medici cine produce această scânteie.

Daniel Zamfir (ALDE): ALDE e un partid profund liberal și democrat și nu a impus cum să voteze vreun parlamentar. La nivel personal voi vota cu toată convingerea pentru acest proiect. Așa îmi spune mie conștiința.

Vlad Alexandrescu (USR): Modificarea Constituției nu este despre familie, nici referendumul nu este despre familiei. E un demers populist al politicienilor aflați în goana după popularitatea pe care au pierdut-o încercând să ne dezbine pe un non-subiect. Familia nu contează pentru voi, tot ce vreți este să vă faceți campanie pe spatele acestui subiect. Vreți să distrageți atenția de la modificarea legilor justiției și a Codurilor penale și de la jaful pe care îl faceți. Prea puțin au fost invocate în această dezbatere adevăratele probleme cu care se confruntă familia în România. Un vot împotriva modificării Constituției nu este un vot împotriva familiei. Vreți un referendum despre valori? Atunci trebuie să fiți de acord cu referendumul pentru ca cei condamnați penal să nu mai poată ocupa funcții publice. Voi aveți nevoie de un referendum care este inutil țării, care va duce la divizarea societății. Aveți nevoie de un refernedum care să-i facă pe români să uite de tentativele voastre de acaparare a justiției. Acesta este planul vostru. Vă interesează câte familii suferă de sărăcie cruntă în România?

Președintele Senatului, Călin Popescu Tăriceanu, îl întrerupe și îl avertizează că, dacă nu își scurtează intervenția, îi va tăia microfonul pentru că nu este ”la subiect”.

Alxandrescu reia: Vă interesează câți copii sunt despărțiți de părinții plecați la muncă în Occident? 2018 nu a fost un an bun pentru România (un senator strigă din sală: ”Gata, băi!”).

Titus Corlățean (PSD): În sfârșit am ajuns să dezbatem această inițiativă civică de revizuire a Constituției. Noi ne-am ferit la PSD să confiscăm această inițiativă. Faptul că noi știm să respectăm electoratul nostru, faptul că respectăm dreptul la conștiință individuală nu înseamnă că am confiscat această temă. Cei care se opun acestei inițiative au un comportament profund nedemocratic pentru că resping voința cetățenilor. Nimeni nu îmi va putea impune să legiferez păcatul în România. Să nu schimbăm, noi oamenii, ceva creat de cineva mult mai important decât noi toți la un loc și cu mult timp înainte.

Cseke Attila (UDMR): Revizuirea Constituției trebuie tratată cu seriozitate. Textul nu este perfect, dar este mai bun decât cel actual. În prezent avem un text defectuos. Toți senatorii UDMR sunt de acord cu definiția căsătoriei între un bărbat și o femeie. Defectul din text este că se pune semnul egal între căsătorie și familiei, se induce ideea că dacă nu ești căsătorit nu ai familie. Dacă un bărbat și o femeie trăiesc împreună de mulți ani dar nu sunt căsătoriți și au și copiii, ei nu sunt o familie? Trebuia să se stabilească foarte clar statutul familiei, statutul căsătoriei. Nu s-a întâmplat asta, drept urmare senatorii UDMR vor vota după propria conștiință.

Eugen Pârvulescu (PNL): Mă număr printre semnatarii acestei inițiative și am participat la strângerea de semnături. Suntem membrii ai UE, dar din păcate Europa își reneagă rădăcinile. Ca liberal convins, sunt gata să apăr drepturile și libertățile fundamentale ale oricărui seamăn. Libertatea mea se oprește acolo unde începe libertatea ta. Se teme cineva de acest referendum? Voi vota categoric pentru modificarea art. 48 din Constituția României. PNL consideră că trebuie să acorde sprijin pentru cei care vor să își întemeieze o familie. Noi senatorii PNL votăm azi pentru organizarea referendumului pentru că numai așa vom putea sta drepți în fața lui Dumnezeu.

Dorin Bădulescu (ALDE): Democrația nu înseamnă să renunțăm la tradiții și la familie. Toleranța nației române nu va putea trece peste anumite limite. dacă 3 milioane de români au considerat să avem o astfel de reglementare, suntem datori să o ducem la bun sfârșit. Să-i dăm poporului român ceea ce solicită. Nu divizăm spcietatea, ci o reformăm din punct de vedere moral după ce am fost invadați de tradițiile altora. Trebuie să rămânem așa cum cel de sus ne-a definit.

Florina Presadă (USR): Această inițiatrivă alimentează ura în societate. Ar trebui să vorbim despre modificarea legilor justiției, despre alocări bugetare discreționare, despre ancheta violențelor jandarmeriei din 10 august, despre pensii speciale și de ce le mai avem în vigoare, despre deficitul bugetar record din UE. USR va vota împotriva acestei modificări pentru că în România în 2018 familia înseamnă mult mai mult și nu vrem să legitimăm un instrument folosit de politicieni corupți și incompetenți. La 100 de ani de România, fiți liberi!

Gabriel Leș (PSD): Nu putem privi cu pasivitate cum ne dezagregăm. Azi luptăm cu cei care vor mințile și sufletele copiilor noștri. Cei ce vor lupta pentru această cauză vor rămâne cinstiți în istoria României. Familia este creația lui Dumnezeu și este formată din bărbat și femeie. Națiunea română are nevoie de Dumnezeu. Prezența și binecuvântările lui le vom avea nu în rebeliunea față de el. Așa să ne ajute Dumnezeu!

S-au încheiat dezbaterile asupra inițiativei legislative. La propunerea senatorului PSD Șerban Nicolae, se va da vot nominal.

Legea referendumului a fost modificată la finalul sesiunii trecute astfel încât, în cazul revizuirii Constituției, consultarea populară are loc automat în termen de o lună de la adoptarea în Parlament. Potrivit textului legii, “cetăţenii sunt chemaţi să îşi exprime voinţa prin vot în cadrul referendumului naţional cu privire la revizuirea Constituţiei în ultima duminică a perioadei de 30 de zile prevăzută în Constituţie, calculată de la data adoptării de către Parlament a proiectului legii constituţionale, Guvernul având obligaţia de a aduce la cunoştinţa publică, de îndată, prin mijloace de comunicare în masă, textul acestuia şi data referendumului”.

Urmărește mai jos producțiile video ale G4Media:

Susține-ne activitatea G4Media logo
Donație Paypal recurentă

Donează lunar pentru susținerea proiectului G4Media

Donează prin Transfer Bancar

CONT LEI: RO89RZBR0000060019874867

Deschis la Raiffeisen Bank
Donează prin Patreon

Donează

12 comentarii

  1. Sa inteleg ca s-au hotarat sa schimbe constitutia? Sa faca parlament unicameral cu maxim 300 de parlamentari? Sa faca in aceeasi zi si referentumul „fara penali in functii publice” ca si acolo sunt 1.000.000 de semnaturi.

    pentru famiglie

    • Semnaturile alea n-au nici o valoare, sper ca intelegi asta useristule!

    • Ce bine ca si tu esti aici PSD-istule. Ramaneai mai destept daca taceai 🙂

    • pai cam asa ar trebui !!! aia cu 300 si unicameral e obligatorie sa intre la urmatoarea modificare a constitutiei, daca nu iese foc

    • @asistat au fix aceeasi valoare ca cele stranse pentru familia traditionala, in care poti sa umbli cu una tanara, sau sa schimbi nevestele ca sosetele, in care poti bate femeia si copii …

      doar ca asta „fara penali”, au fost stranse pe bune semnaturile , iar mesajul, in societatea noastra, in care nu se stie ce e aia casatorie, nu se stie nici de normale morale, nici pentru votanti, nici pentru votati

  2. Interzicerea gay ilor si arestarea de urgenta a celor care le fac propaganda…

    • Da-ti o palma… Auzi motiv, din cauza LGBT scade populatia Romaniei… Si cica se numeste Partid National LIBERAL… De unde?…

    • Interzicerea morjanilor si executarea tuturor membrilor familiilor lor.

  3. Foarte bine, sa cresca natalitatea, asa va creste si emigratia – poate asa se va vedea si de la sediul PSD care e nivelul emigratiei in epoca PSD, nu numai de pe Luna.

  4. Parlament unicameral cu max 300 de parlamentari.
    Este intersant cum nu se stie daca exista o cale legala de a obliga guvernul sa implementeze rezultatul unui referendum national. Cine poate face asta si prin ce mijloace?
    Ori poate nu exista aceasta cale?

  5. Felicitari senatorilor cu frica de Dumnezeu! Respect

  6. „Profunde” filosofarelile debitate de Serban Nici o laie si de Titus Cel marlan !

    Releva o intelegere a religiei si a fenomenului creatiei la nivelul unor asistati intelectuali !

    PS. Pur si simplu ridicoli ! 😉